Den gode historie om Kieu Ngyen

Kieu Nguyen trådte som syv-årig for første gang ind af døren til Østre Skole i Svendborg. Nu er hun lærer på skolen, og hjælper brøn fra blandt andet Kosovo, Filipinerne og Thailand godt i gang med livet i fremmede Danmark
Foto: Jørgen Outzen

Den gode historie om Kieu Ngyen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vietnam-pigen kom som syv-årig til Svendborg og blev elev på Østre Skole - nu er hun 27 år, lærer på samme skole og underviser fremmede børn i dansk

SVENDBORG: Forleden var Kieu Nguyen til juleafslutning på Østre Skole i Svendborg sammen med sine elever fra bl.a. skolens modtagerklasse, hvor hun underviser i dansk. Mens julefesten stod på, sad Nieu Nguyen og tænkte 20 år tilbage, hvor hun - som syvårig og forholdsvis nytilflytter til landet - deltog i selv samme julearrangement. Forskellen er bare, at dengang var hun en lille vietnamesisk pige, som lærerne på skolen tog sig godt af.

Nu af mange af lærerne fra dengang hendes kollegaer, og nu er det hende, der prøver at hjælpe de fremmede børn på vej ud i livet.

Historien om 27-årige Kieu Nguyen er en historie om en lykkelig kvinde, der selv synes, hun gør en forskel, og som gerne træder frem som det gode eksempel på integration. Derfor fortæller hun med fornøjelse om sit liv til de nysgerrige børnene i hendes modtagerklasse, så de har et godt forbillede.
Kieu
Kieu
Foto: Jørgen Outzen

Et mål i livet

- Jeg siger til eleverne, at de ikke skal give slip på det, de har med sig, men at de skal sætte sig et mål her i livet og kæmpe for det. Så skal de nok blive til noget. Det eneste, der adskiller os fra danskere, er sproget; hvis vi lærer det, er vejen banet til integration, og så har vi oven i købet den store fordel, at vi også kan et andet sprog, siger Kieu Nguyen med et stort smil.

Hun elsker at følge eleverne i modtagerklassen og noterer med glæde de fremskridt, de gør, og for hende er det ikke noget problem at undervise i dansk. Hun taler selv sproget perfekt.

Hendes storebror Ngoc kom i 1985 som bådflygtning til Danmark. Da han på det tidspunkt var under 18 år, fik han mulighed for at hente sin familie til Svendborg, hvor han bosatte sig. En bror valgte at flytte til USA, og to af Kieu Nguyens søstre blev i Vietnam, men sammen med fem andre søskende og forældrene kom hun som syv-årig til Svendborg og startede i en modtagerklasse på Hømarkskolen.
Kieu Nguyen trådte som syv-årig for første gang ind ad døren til Østre Skole i Svendborg. Nu er hun lærer på skolen og hjælper børn fra blandt andet Kosovo, Filippinerne og Thailand godt i gang med livet i fremmede Danmark.
Kieu Nguyen trådte som syv-årig for første gang ind ad døren til Østre Skole i Svendborg. Nu er hun lærer på skolen og hjælper børn fra blandt andet Kosovo, Filippinerne og Thailand godt i gang med livet i fremmede Danmark.
Foto: Jørgen Outzen

»Rigtig« klasse

Efter kun tre måneder var hun klar til at komme over i »rigtig« klasse, og det blev på Østre Skole. Nu er hun tilbage - foreløbig i et vikariat - og hun synes, det er helt vildt sjovt at være lærer på den skole, hvor hun i så mange år selv var elev.

- Mange af klasseværelserne ser ud nøjagtigt, som de gjorde da jeg kom, og skolegården er stadig lige så kedelig som dengang. Mange af lærerne er nu mine kollegaer, og de er utroligt hjælpsomme, siger Kieu Nguyen, mens hun viser rundt i skolegården og demonstrerer, at hun stadig kan opføre sig som en skolepige, når hun får fat i et sjippetov, der ligger og flyder i skolegården.

- Men ellers er det jo mig, der nu er gårdvagt.

Efter 9. klasse på Østre Skole tog Kieu Nguyen på efterskole for - som hun siger - at lære den danske kultur at kende. Derefter blev det til tre år på handelsskolen, og i den periode havde hun adskillige fritidsjob og bekræfter dermed myten om, at vietnamesere arbejder meget.

- Ja, det er rigtigt. Det ligger i vores natur, og jo, jeg arbejdede bl.a. på en grillbar, siger Kieu igen med et stort smil.
Kieu
Kieu
Foto: Jørgen Outzen

Uddannelse og mor

Efter et sabbatår, hvor hun bl.a. besøgte sin bror i USA, startede Kiem Nguyen på Skårup Seminatirum. Det var i 2003, og stadig havde hun to-tre job, som hun klarede i fritiden. I 2007 fik hun sammen med manden, Khanch, der er murer hos Guldfeldt, datteren Cathy. Der gav et afbræk i studierne, men i sommer blev hun færdig med matematik, samfundsfag, geografi og hjemmekundskab som hovedfag, og det åbnede mulighed for et job på hendes gamle skole.

I Kieu og Khanchs hjem er der ild i pejsen, julegaverne ligger under træet, og fridagene bruges på at lege med datteren. Juleaften bliver de mange; op mod tyve mennesker, når hendes og mandens søskende og forældre kommer på besøg. Der kommer and på bordet, og den tilberedes ikke, som de fleste danskere spiser den, men ellers ligner den vietnamesiske families jul meget en dansk jul. Årets helt store fest er dog det vietnamesiske nytår sidst i januar.

- Vi prøver at tage det bedste fra de to kulturer med os, siger Kieu, der selv er buddist, mens hendes mand er katolik.

- Jeg tror på, at hvis man giver noget, så får man også noget igen. Det handler om at være åben og hjælpsom. Buddisme er mere en filosofi end en religion, siger Vietnam-pigen, der greb chancen, da den bød sig, og som nu prøver at få de børn, hun som lærer har fået ansvar for, til at gøre det samme.
Kieu
Kieu
Foto: Jørgen Outzen
kieu
kieu
Foto: Jørgen Outzen

Den gode historie om Kieu Ngyen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce