Den globale børnelæge


Den globale børnelæge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den fynske overlæge Poul-Erik Kofoed har fået nye arbejdsopgaver for SDU

En række rejser til Vestafrika og godt fire års bopæl i Bangladesh og Guinea-Bissau er det solide fundament under den position, som Poul-Erik Kofoed har erhvervet sig som børnelæge.

Han har i 20 år haft børnesygdomme som sit speciale. Det er kommet syge små patienter på bl.a. Odense Universitetshospital og Kolding Sygehus og et stort antal fattige børn i den tredje verden til gode samtidig med, at hans forskningsresultater gavmildt er stillet til rådighed for kolleger i ind- og udland.

Den 55-årige fynske børnelæge har den store faglige tilfredshed, at SDU (Syddansk Universitet) nu vil drage nytte af hans store viden. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved SDU har taget "Global Sundhed" op som nyt indsatsområde med både forskning og uddannelse, og i dette ambitiøse projekt passer Poul -Erik Kofoed som fod i hose.

Fakultetet har nemlig ansat ham som klinisk forskningslektor, og den udfordring er kommet som en appelsin i turbanen på den anerkendte børnelæge.

- Det er et gammelt ønske, jeg har fået opfyldt. Jeg har længe ønsket mig mere tid til forskning, og det har jeg nu fået. Jeg kan arbejde halvdelen af dagen som børnelæge på Kolding Sygehus, og bruge resten af tiden med forskning på Institut for Regional Sundhedsforskning, siger han.

For at få brikkerne til at passe, har Poul-Erik Kofoed skåret ned på sine opgaver som læge på Kolding Sygehus. Han har siden 1995 været ledende overlæge, men har nu ændret dette ansvarsområde til specialeansvarlig overlæge for at få tid til sit nye arbejde som klinisk forskningslektor. Han er tilmed så heldig, at han som forskningsleder kan blive i samme hus, hvor han er børnelæge.

Forskningsinitiativet for Sundhedstjenesteforskning har nemlig til huse på Kolding Sygehus, selv om det administrativt er en del af Syddansk Universitet i Odense.

Kunsten bliver så at håndtere de to kasketter, så der også bliver tid til bare lidt fritid med familien hjemme i Middelfart.

Her slog Poul-Erik Kofoed, hans kone Jette, der er ergoterapeut, og parrets to drenge sig ned i 1990, da de vendte hjem fra Bangladesh og han blev ansat på Odense Sygehus. Børnelægens familie er siden blevet forøget med en lillesøster.

Poul-Erik Kofoed er født og opvokset på Nyborg-egnen. Studenterhuen tog han på Nyborg Gymnasium, og da han ville læse til læge, faldt valget på Syddansk Universitet i Odense.

Her fik han sin embedseksamen i 1980, og syv år senere blev han speciallæge i pædiatri, altså børnesygdomme. Særlig interesse havde han for ulandsmedicin og infektionssygdomme som bl.a. malaria, og i 1987 pakkede han med familien de store kufferter og rejste til Bangladesh for at arbejde der.

To år senere gik turen tilbage til Danmark. Poul-Erik Kofoed blev børnelæge på Odense Sygehus og tog diplomkursus i tropemedicin.

I 1993 drog han og familien igen i felten i embeds medfør. Kofoed havde da fået et tæt forskningssamarbejde med Bandim Health Projekt og Karolinska Instituttet i Stockholm primært om malaria hos børn og målet for hans andet faste udlandsophold var denne gang Vestafrika, nærmere bestemt den tidligere portugisiske koloni Guinea-Bissau.

Her boede han i to år i udkanten af hovedstaden Bissau sammen med sin lille fynske familie og financierede sit arbejde med bl.a. støtte fra SIDA, som er det svenske modstykke til Danida.

Guinea-Bissau er et af Afrikas fattigste lande med kun halvanden million indbyggere. Det er plaget af høj børnedødelighed, manglende sundhedssektor, hiv, landminer efter borgerkrigen og narkotikahandel. Der er enorm brug for den hjælp, som bl.a. FN-organisationen WHO yder i landet, og da Poul-Erik Kofoed i 1995 med sin familie pakkede for at drage hjem til Fyn, var det ikke et farvel, men et på gensyn.

Han har siden været i Guinea-Bissau to gange om året, og undervejs har han samlet sine forskningsresultater og erfaringer i en afhandling med titlen "Treatment of uncomplicated malaria in Guinea-Bissau", som han i 2006 forsvarede ved Karolinska Institut ved Stockholms Universitet.

Hans seneste arbejdsrejse til Guinea-Bissau foretog han i december i fjor. Flere venter forude, selv om de nu skal indpasses i hans nye lektorat for Syddansk Universitet.

Den globale børnelæge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce