Den danske modernismes besynger fylder 90

TORBEN BROSTRØM fylder 90. Foto: NORDFOTO/Mogens Ladegaard 1997

Den danske modernismes besynger fylder 90

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

 Bøger har fyldt næsten hele Torben Brostrøms lange liv - og hans lejlighed i Holbergsgade i det centrale København. Søndag den 4. juni fylder han 90 år.

Som det sker for de fleste lidenskabelige litterater, er de elskede bøger bogstavelig talt vokset ham højt over hovedet i reolerne, ligesom gulvene i privaten bærer på velvoksne bogstabler.

Det afslører omslagsfotoet på erindringsværket "Litterære Bekendelser", som Brostrøm udgav så sent som i 2016 - 60 år efter, at han blev hyret som kritiker på dagbladet Information.

Torben Brostrøm er en uendeligt produktiv mand og har gennem et halvt århundrede skrevet og udgivet en lang række bøger - essays, antologier, portrætter og erindringer. Oftest med den danske lyriske modernisme som omdrejningspunkt. Blandt dem en monografi om kæmpen på Danmarks litterære parnas gennem årtier, vennen Klaus Rifbjerg.

Brostrøm blev student i Aalborg i 1946 og syv år senere cand.mag. i dansk og fransk fra Københavns Universitet. Derefter underviste han 24 år på Ingrid Jespersens Skole, og fra 1979 var Brostrøm professor i dansk litteratur på Danmarks Lærerhøjskole.

Gennem ni år var han fagredaktør på Den Store Danske Encyklopædi, ligesom han i 1950'erne og 1960'erne var med til at redigere de toneangivende tidsskrifter Hvedekorn, Selvsyn og Vindrosen.

En strøm af hædersbevisninger er tildelt Torben Brostrøm, blandt dem Georg Brandes-Prisen i 1988 og Det Svenske Akademis Nordiske Pris i 2002.

Han har været medlem af Det Danske Akademi siden 1973, blev æresdoktor ved Lunds Universitet i 1986, og tre år senere fik han Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. (ritzau)

Den danske modernismes besynger fylder 90

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce