Den bramfri landsdommer


Den bramfri landsdommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

80 år: Tidligere landsdommer Harald Boas, Lyngby, fylder 80 år i dag.

En hel del advokater, politifolk og anklagere - lidt oppe i årene, ganske vist - kan ryste en stribe anekdoter ud af ærmet om fødselaren fra dengang, han var dommer i Københavns Byret og senere i Østre Landsret. Også i en stribe nævn, senest Rejseankenævnet, har han taget stilling til påstande og beviser.

I lidt mere end 10 år var han anklager i Københavns Politi, før han i 1968 skiftede spor og satte sig til rette bag dommerpodiet i byretten, men her sank han ikke ned i den passive rolle. Ofte blandede han sig på sin bramfri facon.

Og han fik en "næse" af de større fra Den Særlige Klageret, fordi han i Ankenævnet for De Københavnske Huslejenævn havde forsikret de tilstedeværende om, at han skam nok skulle få dømt forretningsmanden Jan Bonde Nielsen.

Men dygtig var han, og i landsretten ledede han retsmøder med autoritet og indfølingsevne. En af de mest omtalte sager var nok Roum-sagen, hvor fem voksne var tiltalt for at have sexmisbrugt et søskendepar.

I sin tale til nævningene stod Harald Boas fast på principperne. Selv om en sag er gammel, bør man ikke svække kravene til beviserne, sagde han og lagde op til en frifindelse. Men nævningene trodsede ham.

- Jeg blev forbavset, ja nærmest chokeret, da jeg fandt ud af, at der fandtes mennesker, som var grebet af den hellige ild i forbindelse med incestsager, sagde han senere i et interview med Ritzau.

Den bramfri landsdommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce