Ulla Dahlerup fylder 75 år tirsdag den 21. marts.

Der findes et sort-hvid billede fra 1970, hvor en storsmilende lyshåret kvinde bliver båret ud af en bus af en betjent. Det billede blev Årets foto det år.

Kvinden på billedet er Ulla Dahlerup, som bliver afbrudt under en ligeløns-aktion for Rødstrømpebevægelsen.

Gennem hele sin karriere har hun villet oplyse folk om verden, fortæller hun. Det har været hendes personlige korstog.

Først som en del af pessar-debatten, som hun deltog i i 1960'erne, hvor hun argumenterede for, at kvinder under 18 år skulle have ret til at få et pessar, uden forældrene fik besked.

Derefter som medstifter af Rødstrømpebevægelsen for at oplyse og kæmpe for ligestilling mellem kønnene.

Det var af samme grund, at hun begyndte sit arbejde som journalist. Her fortsatte hun sin kamp for at oplyse som fast freelancejournalist hos både DR, TV2 og størstedelen af de danske mediehuse.

I 2003 meldte hun sig ind i Dansk Folkeparti.

- Jeg har en flyttekasse på loftet fuld af breve med dødstrusler og deslige, fortæller hun om noget af responsen på sin politiske karriere.

Men det påvirkede hende ikke, og da hun i 2003 stod på talerstolen til partiets landsmøde i hele 45 minutter, strøg hun til tops i partiet og dansk politik, selv om hun egentlig havde sat sit blik mod Europa-Parlamentet.

Her håbede hun, at hun kunne gøre indflydelse på Danmarks relation til EU. Hun nåede dog aldrig så langt, før hun i 2009 meldte sig ud af partiet igen.

Derfra fortsatte hun i tre år med at holde foredrag rundt om i landet.

- Det stoppede jeg først med, da jeg fyldte 70 år. Der havde jeg set alle afkroge af Danmark, så det var på tide, siger Ulla Dahlerup.

Alderen har ikke gjort hende mindre aktiv, for hun er i skrivende stund i gang med to bøger samtidig. En roman og det fjerde - og sidste - bind i sin serie om danmarkshistorien fortalt af danskerne selv.

- Jeg har fem store bøger, jeg gerne vil skrive, og hvis hver bog tager tre år at skrive, så må jeg jo hellere komme i gang, lyder det fra hende.

Ulla Dahlerup danner par med ingeniør Ulrik Thomsen. Hun har to børn fra et tidligere ægteskab og fire børnebørn, som hun tager i Eksperimentarium med for at fejre sin 75-års fødselsdag. (ritzau)