Dem mistede vi i 2017

Sir Roger Moore og hans kone Kiki Tholstrup. Roger Moore er tidligere skuespiller og nu ambassadør for UNICEF.

Dem mistede vi i 2017

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Blandt andre Portugals Mario Soares, James Bond-skuespilleren Roger Moore, genforeningskansleren Helmuth Kohl, tennisspilleren Janna Novotná, svenske Michael Nyqvist og playboyen Hugh Hefner er blandt de kendte udlændinge, der døde i årets løb.

Januar

Roman Herzog, 82, tysk politiker fra CDU, som var præsident i Tyskland fra 1994 til 1999. Han var minister i delstaten Baden-Württemberg og dommer ved den føderale forfatningsdomstol i Karlsruhe. Fra 1987 var han præsident for domstolen. Han gjorde 27. januar til officiel Auschwitz-dag (dagen hvor KZ-lejren blev befriet i 1945) og søgte soning med Polen.

Zygmunt Baumann, 91, professor. Den polsk-fødte sociolog var med sine teorier om moderniteten et af sociologiens store navne. Han var optaget af, hvordan det moderne samfund kunne blive mere solidarisk, og hvordan den teknologiske udvikling har betydet, at flere og flere mennesker er blevet overflødige. Han er blevet kaldt "de svages sociolog".

Lord Snowdon, 86, fotograf. Han var kendt som de kendtes fotograf og fotograferede bl.a. prinsesse Diana og skuespillere som Jack Nicholson og Elizabeth Taylor. Han var også kendt for sit ægteskab med prinsesse Margaret, dronning Elizabeths søster. Ægteskabet blev indgået i 1960 og opløst 18 år senere.

Mario Soares, 92, fhv. premierminister. Leder af de portugisiske socialdemokrater. Han regnes som faderen til det moderne Portugals demokrati. Han opponerede mod Salazars diktatur, sad fængslet flere gange og måtte bo i eksil i Paris. Han blev i 1976 premierminister efter det første demokratiske valg. I 1986 blev han præsident med 70 pct. af stemmerne. Han gik af i 1996 - og var noget så sjældent som en politiker, der var elsket af sit land.

Februar

Al Jarreau, 76, talentfuld amerikansk jazzsanger. Han modtog syv Grammy'er og var kendt for at blande jazz med rhythm & blues. Han optrådte adskillige gange i København, blandt andet ved Copenhagen Jazz Festival i 2015.

Marts

Chuck Berry, 90, amerikansk rock-legende. Han regnes for en af de største i rock'n'roll og er kendt for mega-hittet "Johnny B. Goode".

Prins Richard, 82. I 1968 blev han gift med prinsesse Benedikte, dronning Margrethes søster. Parret bosatte sig på Schloss Berleburg nær Kassel i delstaten Nordrhein-Westphalen. Han blev kaldt "Kongehusets mandfolk", fordi han foretrak friluftsliv frem for gallamiddage.

Robert James Waller, 77, storsælgende amerikansk forfatter. Han var særligt kendt for sin roman "Broerne i Madison County" (1992), der handler om et tilfældigt møde mellem fotografen Robert og landmandskonen Francesca, der udvikler sig til fire dage med kærlighed, mens Francescas børn og mand er bortrejst. Bogen blev i 1995 filmatiseret med Meryl Streep og Clint Eastwood i hovedrollerne.

David Rockefeller, 101, bankmand, filantrop og milliardær. Han var søn af oliemagnaten John D. Rockefeller Jr. og barnebarn af den legendariske industrimand John D. Rockefeller Sr. - den første amerikaner med en formue på en milliard dollar og ofte betegnes som "den rigeste mand i verdenshistorien". David Rocke- feller var passioneret kunstsamler og ejede malerier af Monet, Matisse og Renoir.

Colin Dexter, 86, britisk kriminalforfatter. Han skrev romanerne bag tv-serien om Inspector Morse, som i årevis er blevet sendt på DR. Han skrev 13 bøger om Morse, og i den sidste "The Remorseful Day" blev hans hovedkarakter, Endeavour Morse, dræbt.

April

Gösta Ekman, 77, skuespiller, instruktør og manuskriptforfatter. Han var en af Sveriges store og folkekære skuespillere. Han spillede karakterroller på teatret og var med i mere end 50 spillefilm, bl.a. i rollen som den svenske pendant til danske Egon Olsen, da han spillede Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson i Jönssonligan-filmene, samt roller i "Æblekrigen" og "Den enfoldige morder".

Tim Pigott-Schmith, 70, britisk teater- og filmskuespiller. Han er blandt andet kendt for sin rolle som Ronald Merrick i "The Jewel in the Crown" fra 1984, som han fik en Bafta-pris for. Han havde også roller i James Bond-filmen "Quantum of Solace", "Gangs of New York" og i flere populære britiske tv-serier, bl.a. "Downton Abbey".

Maj

Roger Moore, 89, britisk skuespiller. Han spillede James Bond syv gange og er dermed den skuespiller, der har haft rollen flest gange. Han huskes også for sin rolle i "De uheldige Helte", hvor han spillede sammen med sin amerikanske kollega Tony Curtis. Ved siden af skuespillet arbejdede han i mange år for Unicef. Han var gift med Kristina Tholstrup.

Zbigniew Brzezinski, 89, sikkerhedsrådgiver. Han var præsident Jimmy Carters sikkerhedsrådgiver og blev under Den Kolde Krig regnet for en hardliner i forhold til Sovjet. Han var i 1979 en af initiativtagerne bag Natos "dobbeltbeslutning" om at udstationere amerikanske atomraketter i Europa.

Chris Cornell, 52, amerikansk rockmusiker. Han spillede i Soundgarden i 1980'erne og 1990'erne og i 00'erne i bandet Audioslave.

Juni

Michael Bond, 91, britisk forfatter. Historien om den lille marmeladeglade bjørn, som familien Brown finder på stationen Paddington, og derfor opkalder efter fundstedet, er oversat til 40 sprog og solgt i ikke mindre end 35 millioner eksemplarer. Den første bog kom først i 1958, mens Michael Bond arbejdede som kameramand hos det britiske tv-selskab, BBC. Der gik hele ni år efter den første bog, før Bond kunne opgive sit job og blive fuldtidsforfatter.

Helmut Kohl, 87, tysk konservativ politiker (CDU). Han var tysk kansler 1982-1998 og dermed den længst siddende kansler siden Anden Verdenskrig. Han blev kaldt genforeningskansleren, fordi han med stor energi, handlekraft og beslutsomhed stod i spidsen for genforeningen af DDR og Forbundsrepublikken Tyskland efter Murens fald i 1989. Han var en af de vigtigste europæiske ledere i anden halvdel af det 20. århundrede. Han var med til at bane vejen for Tysklands nuværende kansler, sin dengang unge partifælle i CDU, Angela Merkel.

Michael Nyqvist, 56, svensk skuespiller. Han blev regnet for en af sin generations største skuespillere. Han blev bredt kendt og anerkendt for sin rolle som journalisten Mikael Blomkvist i filmudgaven af Stieg Larssons Millenium-trilogi. Han var karakterskuespiller og mestrede de krævende og sammensatte roller på både teater og i film. En af hans sidste opgaver var en stor rolle som advokat i den danske film, "Du forsvinder", hvor han spillede over for Trine Dyrholm.

Juli

Simone Veil, 89 år, fransk liberal og EU-orienteret politiker. Hendes liv var et spejl af Europas tragiske historie i det 20. århundrede. Hun var jøde og overlevede i modsætning til sin bror og sine forældre KZ-lejren Auschwitz. Efter krigen gik hun ind i fransk politik, blev minister og var ansvarlig for indførelse af fri abort. Senere blev hun medlem af Europa-Parlamentet og var i en periode formand. Hun havde den ære at være medlem af Det Franske Akademi, og på det sværd, som hvert medlem af akademiet bærer, havde hun fået indgraveret det fangenummer fra Auschwitz, som hun havde tatoveret på sin arm. Hun er begravet på Panthéon i Paris - en ære som kun tilkommer nationens fremmeste mænd og kvinder.

August

Jeanne Moreau, 89, feteret fransk skuespiller. Hun var en hovedfigur i den nye franske bølge af film, der slog igennem i 1960'erne, og en foretrukken skuespiller for berømte instruktører som Francois Truffaut, Jean Luc Goddard og Louis Malles. Hun fik sit gennembrud i Truffauts "Jules og Jim" (1962).

Sam Shepard, 73, amerikansk skuespiller og dramatiker. Han skrev mere end 40 skuespil og fik i 1979 Pulitzerprisen for "Buried Child".

Robert Hardy, 91, britisk skuespiller. Mestrede både klassiske roller på teatret og roller i tv-serier som "Folk og fæ" og Harry Potter-filmene. Har flere gange spillet Winston Churchill.

Jerry Lewis, 91, virkelig morsom legendarisk amerikansk komiker. Bl.a. kendt for sin rolle som Jerry i "Den skøre professor".

September

Hugh Hefner, 91, flamboyant amerikansk publicist, millionær og playboy. Han grundlagde i 1953 magasinet Playboy, som blev verdens mest sælgende mandeblad. Samtidig opbyggede han et forretningsimperium af natklubber, film og tv-shows, som alle blev drevet under hans kendte varemærke, playboy-kaninerne. Han var - på fotos - gerne omgivet af unge, letpåklædte kvinder.

Liliane Bettencourt, 94, fransk milliardær. Hun var arving til det franske kosmetikfirma L'Oreal og med en formue på 39,6 mia. dollar verdens rigeste kvinde. De seneste år var hun hovedperson i en uforsonlig arvestrid.

Oktober

Fats Domino, 89, amerikansk musiker. Slog igennem i 1955 med "Ain't That A Shame", men huskes nok bedst for sin coverudgave af Glenn Millers "Blueberry Hill".

November

Jana Novotná, 49, tjekkisk tennisspiller. Hun var en af verdens bedste, vandt Wimbledon-finalen i 1998, men slog allerede i 1993 sit navn fast, da hun på Wimbledon tabte finalen til Steffi Graf. Ved præmieoverrækkelsen brød hun ud i tårer, blev trøstet af hertuginden af Kent og vandt publikums hjerter. Hun døde af en kræftsygdom.

December

Christine Keeler, 75, engelsk model, prostitueret og showgirl. Hendes forhold til krigsminister John Profomo i Harold Macmillans konservative regering udløste i 1963 den krise, der er kendt som Profumo-skandalen. Krigsministeren tabte slaget og måtte gå af. (Berlingske)

Dem mistede vi i 2017

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce