Debutant på bænken

Foto: Peter Leth-Larsen

Debutant på bænken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SKIFTEDAG: Den nye assistent-træner for fodbold-landsholdet, Peter Bonde, har flere gange "snuset" til jobbet som Morten Olsens hjælper

FRA ET lidt småsyngende fynsk til et mere djærvt og bredt sydsjællandsk.

Seere, der følger det danske fodboldlandshold, må fra i aften vænne sig til en ny dialekt - og et nyt ansigt - når reporteren på vej ind til 2.halvleg lige skal høre "Hvad skal der nu ske?" Typisk et spørgsmål for assistenttræneren, mens chefen selv, Morten Olsen, med alvorsfuld mine allerede er på plads på bænken.

De seneste par år har fynske Keld Bordinggaard pænt forklaret om chefens planer. Nu overtages rollen af sjællandske Peter Bonde, og i aften får han sin officielle debut på bænken som Olsens assistent, når Danmark på Fionia Park i Odense møder Polen.

TRODS den officielle status som debutant tager 48-årige Bonde plads på bænken med en god portion rutine. Mere end 30 år i dansk topfodbold er det blevet til og med i bagagen har han et indgående kendskab til Dansk Boldspil Union. Siden 2000 har den tidligere lærer arbejdet fuldtids for organisationen. Først som konsulent for unionens træneruddannelse, og senest som træner for kvindelandsholdet.

Rent faktisk har han allerede ved et par lejligheder snuset til sit nye job. Han har fungerede som én af assistenttrænerne for daværende landstræner Bo Johansson ved EM-slutrunden 2000 og for Morten Olsen ved VM-slutrunden i Japan og Sydkorea i 2002 og EM-slutrunden i Portugal i 2004.

Med sig til debuten har den nye assistent også et spritnyt eksamensbevis. Sammen med godt en halv snes andre trænere - blandt andet sin forgænger Keld Bordinggaard - har han netop bestået DBU's højeste træneruddannelse.

SOM AKTIV markerede Peter Bonde sig i 1970'erne og begyndelsen af 1980'erne på hjembyen Næstveds daværende storhold, og han var med til at vinde sølv for klubben i 1980. Det var bl. a. med Torben Storm som træner, og senere har Bonde ikke lagt skjul på, at netop Storm kom til at betyde meget for hans udvikling både som fodboldspiller og menneske. Derfor ligner det alt andet end en tilfældighed, at samme Storm netop er blevet tilknyttet landsholdet som ekstra assistenttræner.

EFTER SØLVET i 1980 spillede Peter Bonde blandt andet også i Lyngby og Herfølge, mens han skævede forgæves efter landsholdet.

Næppe nåede den aktive tid at gå på hæld, før Bonde begyndte som træner. Det var i Kalundborg. Samtidig var han lærer i Præstø samt studievært på TV 2 Øst's mandagssport.

- Ja, da havde jeg travlt, konstaterede Bonde for nylig i et interview i Berlingske Tidende.

I det hele taget har nye udfordringer ofte lokket, og tilbage i 1984 var han medstifter af Gunslevholm Idrætsefterskole på Falster. Han har også nået at være medindehaver af en café.

KARRIEREN som træner bragte via Lyngby i 1994 Peter Bonde tilbage til Næstved. Her blev højdepunktet en pokalfinale med et knebent nederlag til Brøndby, mens lavpunktet kom i sensommeren 1996 med en fyreseddel efter nedrykning fra Superligaen, og en ikke alt for god start i 1. division. Forinden havde træneren i en alder af 37 år i efteråret 1995 måtte se sig tvunget til at forsøge et comeback som spiller på et tidspunkt, da skadeslisten i klubben svulmede op.

FRA NÆSTVED gik turen til et trænerjob i Nykøbing-Falster Alliancen, inden han igen vendte tilbage til Næstved.

I 2000 skulle DBU have en ny trænerkonsulent. Det job søgte Bonde. Han fik det med det primære mål at få sat skik på træneruddannelsen. Den skulle fornyes.

Det blev gjort så godt, at den i dag danner forbillede i mange andre lande.

I FORÅRET 2005 overtog Peter Bonde jobbet som træner for det danske kvindelandshold, og selv om det ikke blev til de store resultater ved sidste års EM, lagde han ikke skjul på, at det var svært at sige farvel til pigerne, da Morten Olsen pegede på ham som sin assistent.

Samtidig udtrykte Bonde stor overraskelse over, at landstræneren valgte ham.

Andre var knap så overraskede. Således sagde holdkammeraten og vennen gennem mange år, Mogens Hansen, til Berlingske Tidende:

- Jeg vidste, det ville blive Peter. Jeg kender også Morten fra gamle dage i Vordingborg og ved, at de vil passe godt sammen.

Uddybende forklarede Mogens Hansen:

- Peter går op i sine ting 120 procent, men han er ikke en type med spidse albuer og karrieretræner. Han har måske heller ikke haft de største resultater som klubtræner. Til gengæld har han en masse idéer.

- Jeg skal være den, der stille de dumme spørgsmål, har Peter Bonde selv forklaret sin rolle. Morten har ansvaret. Men jeg skal inspirere ham på de rigtige tidspunkter.

Og ingen, der kender Bonde, er i tvivl om, at selv om ansigtet er blevet mere rundt og den lyse hårpragt ikke længere har Samson-format, så gemmer der sig bag det ofte venlige imødekomne smil en mand med markante meninger og ideer.
Peter Bonde
Født den 14. februar 1958.

Lærer fra Vordingborg Statsseminarium 1983.

Karriere som fodboldspiller: Næstved, Lyngby, Herfølge, B1901, Stubbekøbing og Nr. Alslev.

Karriere som klubtræner: Næstved, Lyngby, Nykøbing Falster Alliancen og Kalundborg.

I 2000 uddannelseskonsulent i DBU. Fra 2004 Member of UEFA's Technical Instructors Panel.

Marts 2005 cheftræner for kvindelandsholdet.

Fra august 2006 assistent for landstræner Morten Olsen.

Gift med Marianne og far til døtrene Mille (født 1983) og Mathilde (født 1987). Familien bor i Næstved.

Debutant på bænken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce