De tunge opgaver


De tunge opgaver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Poul Kiærskou er chef for de danske soldater i bl.a. Afghanistan

Når Poul Kiærskous tjenestetelefon ringer, kan det være med det triste budskab om endnu en dansk soldat, som har mistet livet i Afghanistan.

Den 53-årige generalmajor er chef for HOK (Hærens Operative Kommando), og som sådan ansvarlig for bl.a. de cirka 700 danske soldater, som for tiden er udstationeret i Afghanistan og deres 50 kammerater, som gør tjeneste i Irak.

Poul Kiærskou har været chef for HOK siden 2002, og i denne periode har han mistet næsten en snes af sine soldater i Afghanistan i kampen mod Taleban og ikke mindst ved oprørernes brug af selvmordsbomber i Helmand-provinsen.

Proceduren er hver gang den samme, og den hører med til jobbet som generalmajor. Når Poul Kiærskou som den første i HOK får meldingen om et dødsfald, er det hans tunge pligt at stå frem i medierne og redegøre for omstændighederne.

Og når soldatens båre er fløjet hjem, skal HOK-chefen vise den dræbte og hans familie respekt ved at møde frem ved begravelsen, ofte side om side med forsvarsminister Søren Gade.

Som professionel soldat kan Poul Kiærskou naturligvis løse opgaven hver gang, hvor smertelig den end må være. I HOK's hovedkvarter i Karup ved Viborg, hvor han har sit kontor, hedder det fra andre officerer, at hvert eneste dødsfald og ulykke blandt de danske soldater berører ham dybt.

- Han er et langt mere følsomt menneske, end medierne opfatter i farten, lyder det fra en kollega.

Poul Kiærskov er født ind i militærets rækker. Hans far, ritmester Svend Kiærskou, gjorde tjeneste ved Jydske Dragonregiment i Holstebro, og da sønnen havde taget sin studentereksamen, kom han på Sergentskolen i Sønderborg. Herfra gik turen hjem til dragonerne i fødebyen, inden han kom på Hærens Officersskole i 1974.

De næste trin på stigen hed premierløjtnant, kaptajn, major, oberstløjtnant og oberst. Han gjorde tjeneste flere steder herhjemme og arbejdede for NATO i Rom 1994-95, i Bruxelles 1997-2000 og for SFOR i det borgerkrigshærgede Bosnien i 2000.

Den omflakkende tilværelse sluttede i 2002, da Poul Kiærskou med rang af generalmajor blev udnævnt til chef for HOK. Han har sin bopæl i fødebyen Holstebro, hvor han bor med Karen, som er tandlæge og som han har været gift med i 30 år. Parret har to voksne sønner, og den ene er officer ved sin fars og farfars gamle regiment, Dragonerne i Holstebro.

Poul Kiærskou har som forsvarets øvrige topchefer fri bil og fast chauffør. Den store Peugeut 607 bringer ham til og fra de mange opgaver rundt i landet, som til stadighed skal løses.

Og HOK-chefen ser det som en særlig pligt flere gange om året at besøge de 750 soldater, han har udsendt til Afghanistan og Irak.
Poul Kiærskou
Poul Kiærskou

De tunge opgaver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce