De langelandske skove er hans arbejdsplads

Skoventreprenør Steffen Skafte ved en stor stak bøgekælver i Pæregård Skov ved Tranekær.
Foto: Roland P

De langelandske skove er hans arbejdsplads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skoventreprenør Steffen Skafte fylder 50 år og har travlt med det praktiske arbejde for skovejerne på Langeland og Tåsinge

TULLEBØLLE: 1200-1500 hektarer skov er Steffen Skaftes arbejdsplads. Siden 1997 har han drevet firmaet Skoventreprenør Steffen Skafte og er sammen med sin medhjælper Jan Lohmann den, der udfører alt det praktiske arbejde for skovejere på Langeland og Tåsinge.

I morgen fylder Steffen Skafte 50 år og kan notere sig, at krisen ikke er nået ud i de langelandske skove:

- Vi har travlt, og det er, som om flere og flere ønsker at købe træ til brænde. Om det er krisen eller hvad, det ved jeg ikke, men vi kan tydeligt mærke en stigende efterspørgsel fra private efter brænde, siger Steffen Skafte.

I øjeblikket har han og Jan Lohmann travlt med at fælde løvtræer i Pæregård Skov, skære stammerne op i passende længder, og samle dem i stakke ved kørefaste veje.

- Så kommer private og saver stammerne op i skiver, som de kører hjem til videre kløvning til deres brændefyr, fortæller Steffen Skafte.

Han er født på Sjælland og flyttede sammen med sine forældre til Magleby, da han var to år. Hans moder var fra Magleby, og hans forældre overtog hendes forældres ejendom.

I en længere periode var Steffen Skafte landbrugsmedhjælper på Tranekær. I 1994 blev Nordenbrogaard arbejdsstedet. Skaftes far var en slags bestyrer af godset, og sønnen hjalp ham. Faderen døde i 1997, og så besluttede Steffen Skafte at slå sig ned som skoventreprenør.

En af hans faste kunder er Apoteker Assistenternes Pensionskasse, som ejer 350 hektarer skov på Langeland, bl.a. Pæregård Skov, der blev købt af Tranekær Gods i midten af 1980?erne.

Naturens gang

Steffen Skafte har arbejde på Skovsgaard og for Hededanmark, der er sat til at passe den private skov på Stenodden og Tvedeskov på Tåsinge. Hertil kommer opgaver fra en række andre skovejere, ligesom der fældes vanskelige træer i f.eks. private haver.

- Jeg klager ikke. Vi har masser af opgaver, siger Steffen Skafte.

Hans firma udfører arbejdet på anvisning af de skovridere, der tilser skovene. Arbejdet består ikke kun i at fælde træer, men i høj grad også i at plante nye træer og hegn, klipning af samme og i det hele taget kulturpleje i skovene.

- Det er dejligt at være ude i den friske luft i skovene. Det kan være koldt, men vi følger hele tiden med i naturens gang. Nu kan vi mærke, at foråret er på vej. Fuglene er begyndt at røre på sig. Der sker hele tiden noget i skoven. De træer, jeg var med til at plante i 1992, står nu for tur til at blive udtyndet. Nej, det er bestemt ikke kedeligt arbejde, fastslår Steffen Skafte.

Bjælkehytte på høj

I 1992 købte han ejendommen på Frellesvigvej 8 mellem Tullebølle og Tranekær. Der hører 10 hektarer jord til. De otte hektarer dyrker Steffen Skafte med planteafgrøder, mens de sidste er udlagt som skov og en slags park. Bag stuehuset er der en smuk høj - og herfra er der udsigt til Nyborg og Spodsbjerg.

- Det er så heldigt, at der er et kik igennem skovene ved Tranekær og ved Stengade. Jeg har fået en bjælkehytte i fødselsdagsgave, og den glæder jeg mig til at få sat op på højen, siger Steffen Skafte.

Stuehuset er moderniseret, men bevaret i gammel stil med bindingsværk. De gamle staldbygninger er for længst revet ned og erstattet af moderne bygninger med værksted og garage til de maskiner, som hører sig til i en skoventreprenør-forretning.

Steffen Skafte er gift med hjemmesygeplejerske ved Langeland Kommune, Charlotte Skafte.

- Fritiden? Jo, jeg kan da godt lide at gå på jagt, men om jeg skyder noget eller ikke, er mig lige meget. Jeg kan også godt lide at går hjemme på ejendommen og pusle med forskellige ting, siger Steffen Skafte.

Steffen Skafte holder fri på sin 50 års fødselsdag i morgen, torsdag den 26. februar. Der vil være kaffe på kanden på Frellesvig 8.

De langelandske skove er hans arbejdsplads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce