De brændte børns forfatter fylder 75

Charlotte Strandgaard fylder 75 år den 15. februar 2018. (Foto: LARS MØLLER/Scanpix 2018)

De brændte børns forfatter fylder 75

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forfatteren Charlotte Strandgaard, der torsdag den 15. februar fylder 75 år, var som ung kredsværge i Børneværnet.

Det dybe engagement i samfundets udsatte har præget hendes liv både privat og det lange forfatterskab.

Hun voksede op i et litterært miljø med masser af bøger som datter af oversætteren Annabeth Kruuse og faren, litteraten Jens Kruuse, som på godt og ondt kom til at fylde meget i hendes liv. I 1996 skrev hun sammen med Finn Slumstrup portrætbogen " I lyset af glæden" om faren, der i øvrigt voksede op i Odense.

Som barn blev den kvikke, følsomme pige mobbet og kom ud i kriser og angst, som hun for nogle år siden beskrev i erindringsbogen "Jeg drømte mig en drøm".

Siden bød ungdommen på forliste litteraturstudier. Men hun forblev hun dog i det litterære opland og uddannede sig til biblioteksassistent, hvilket hun ernærede sig ved, mens hun arbejdede på at bryde igennem som forfatter.

Som et barn af sin tid i 1960'erne var hun optaget af samfundsforhold. Hun var kvindesagsforkæmper og socialist og med til at danne partiet VS.

Hun er med på det berømte billede af hashrygende kulturpersoner på Kulturministeriets trappe fra sommeren 1970 sammen med blandt andre Klaus Rifbjerg og Ebbe Kløvedal Reich.

Sideløbende med to ægteskaber og tre børn udgav hun som ung flere digtsamlinger, inden hun skrev sig ind i den dokumentariske genre, som er hendes foretrukne, og som især skildrede kvindelivet og forholdet mellem mænd og kvinder.

Fra den tid stammer blandt andet "Når vi alle bliver mødre" fra 1981, "Lille menneske" fra 1982 og "En fugl foruden vinger" fra 1985.

Det vidtfavnende forfatterskab omfatter hørespil, skuespil, tv-drama, filmmanuskripter, fagbøger, skolebøger og børnebøger.

Hendes seneste bog "Ingenmandsland" udkom i 2015.

Charlotte Strandgaard har modtaget en række priser, blandt andet Statens Kunstfond Legat 1986 og Thit Jensens Legat 1989. (Ritzau)

De brændte børns forfatter fylder 75

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce