DKP'eren, der blev historiker

Marsvine lauget udgiver CD. Der er præsentation på Middeelfart gamle skibsværft.
Foto: ROBERT WENGLER

DKP'eren, der blev historiker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

60 ÅR: Psykolog Peter Storm var en gang samfundsdebattør på venstrefløjen. Nu skriver han historiske romaner

PSYKOLOG, politiker, lokalhistoriker, forfatter, samfundsdebattør...

En alsidig herre med mange antenner ude i det offentlige rum er han, Peter Storm, Søndergade 8 i Middelfart.

Eller har været. Thi for en halv snes år siden kunne "politiker" slettes, og spørgsmålet er, om denne titel overhovedet nogensinde var særlig relevant.

Trods en stribe forsøg lykkedes det nemlig aldrig Peter Storm at blive valgt til nogen parlamentarisk forsamling.

Den manglende vælgertække skyldtes hverken svigtende talegaver eller formuleringsevne, for Peter Storm argumenterer flydende, endda med dæmpet, behagelig, maskulin røst.

PROBLEMET var hans standpunkter. Peter Storm stillede op for Danmarks Kommunistiske Parti (DKP), og da hans indmeldelse fandt sted i 1976-77, netop som partiet for anden gang i efterkrigstiden tabte terræn og gled ud af Folketinget, så var han oppe imod for store odds.

Men ihærdighed og en stædig tro på sagen fik Peter Storm til at stille op igen og igen til diverse valg, og om ikke andet, så nåede han i valgkampe at irritere både Middelfarts socialdemokratiske borgmester, Hermann Jensen, og hans partifælle, amtsborgmester Jens Peter Fisker.

SOVJETIMPERIETS sammenbrud gav forskere adgang til arkiverne i Kreml, og så fulgte perioden, hvor uhyrlighederne blev blotlagt for alvor. Da der samtidig opstod interne stridigheder i DKP meldte Peter Storm sig ud.

Men selv om kravet om bodsgang fra den borgerlige debatfløj fik mange tidligere DKP'ere til at dukke sig, så løb Peter Storm ikke fra sin politiske fortid.

I et interview i Fyens Stiftstidende for et par år siden erkendte han, at han "var alt for naiv".

- Med den viden, vi i dag har om, hvad der foregik i Sovjetunionen, så havde jeg aldrig meldt mig ind, sagde Peter Storm.

DETVARIKKE benovelse over Sovjetunionen, men derimod kampen for international nedrustning, der førte ham ind i DKP. Desuden var det lige i Peter Storms kram, at DKP modsat for eksempel VS var præget af effektivitet. Der blev ikke kun snakket, men også handlet.

Et offentligt forsvar af behandlingen af psykisk syge i Sovjetunionen erkender han dog kan være belastende i dag, selv om hans formål - siger han - kun var at nuancere en debat om emnet.

Ved siden af sit politiske arbejde lagde Peter Storm som næstformand en stor indsats i de psykisk syges landsforening, SIND. Både i foredragsform og i debatindlæg har han talt de psykiske patienters sag i den permanente kamp om bevillinger og politisk opmærksomhed.

I DAGHAR Peter Storm, der fylder 60 år 7. maj, for længst skiftet åndeligt spor. Ud over at passe jobbet som psykolog i Vejle Amts distriktspsykiatri i Fredericia, er Peter Storm engageret i historie på flere fronter. Lokalt er han formand for Middelfart Museum, og aktuelt ser han frem til, at museet om kort tid - efter al sandsynlighed - rykker ind i det gamle bibliotek og får bedre pladsforhold.

Desuden skriver Peter Storm historiske romaner. Foreløbig er det blevet til to, den ene med udgangspunkt i treårskrigen 1848-1850, den anden med Grevens Fejde i 1500-tallet som ramme.

Hans inspiration til bøgernes fiktive plot er en autentisk begivenhed eller en autentisk person, som Peter Storm mere eller mindre tilfældigt er stødt på. For eksempel har han som dreng boet i det hus i Amaliegade i København, hvor én af de fremtrædende generaler fra 1800-tallets tyskerkrige, de Meza, tilbragte sine sidste år.

OPSUMMERER man Peter Storms egne rødder, så er hans sociale indignation og hans skribentvirksomhed ikke overraskende.

Peter Storms far, Ole Storm, var kulturredaktør på Politiken, og hans morfar var én af datidens mest kendte journalister, Poul Sabroe, alias Den Gyldenblonde. Det betyder, at hans oldefar var den socialdemokratiske politiker, Peter Sabroe, berømt og berømmet som de fattige børns beskytter.

- Min mor, Inger Sabroe, er også skrivende, så alt i alt må jeg sige, at jeg kommer fra et hjem med reol, siger Peter Storm.

Med sin socialistiske grundopfattelse i behold og som offentligt ansat kunne man tro, at Peter Storm har et anstrengt forhold til det private erhvervsliv, men det er ikke tilfældet. Han har det fint med, at det er dér, den nære familie er placeret.

Det gælder hustruen, Nina Ferlov, der er keramiker, samt de to voksne sønner, Rasmus, der driver en modebutik i København, og Ludvig, der er grafiker.

Foto: Robert Wengler

DKP'eren, der blev historiker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce