Cykelkommentatoren blev "kongen af cool"

Sportskommentator og forfatter Jørgen Leth fylder 80 år onsdag d. 14 juni 2017. Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2017)

Cykelkommentatoren blev "kongen af cool"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Onsdag den 14. juni fylder den erfarne cykelkommentator Jørgen Leth 80 år, og danskerne kan tilsyneladende ikke få nok af stemmen, som er blevet kaldt en sælsom blanding mellem Klaus Rifbjerg og Poul Nyrup Rasmussen.

Mange vil mene, at cykelløb på tv ikke ville være det samme uden hans nasale tonefald og leksikale viden om Frankrig og Tour de France i særdeleshed.

I hans hjemby Aarhus skal Jørgen Leth lægge stemme til stoppestederne på den kommende letbane, og han giver udsolgte koncerter med gruppen "Vi sidder bare her".

Politikens anmelder Kim Skotte konstaterede for nogle år siden, at Leth ligefrem var blevet "kongen af cool".

Det til trods for at han oplevede at blive genstand fra usædvanlig hård kritik efter udgivelsen af sin første selvbiografi "Det uperfekte menneske" i 2005.

Formuleringen "Jeg tager kokkens datter, når jeg vil" var i sin løsrevne form nok til at få ham fyret fra sit job som Tour de France-kommentator, selv om det for den litteraturinteresserede stod temmelig klart, at ordene næppe skulle tages for pålydende.

I 2009 var han efter tre års pause tilbage i den kommentatorboks, hvor han fik sin debut helt tilbage i 1990.

Allerede dengang var han anerkendt i internationale kredse for sine dokumentarfilm om cykelløbets mytologi, "Stjernerne og vandbærerne" og "En forårsdag i helvede".

Jørgen Leth er også anerkendt for sine digte, hvor han demonstrerer en helt særlig, nøgtern måde at skrive på. Denne nøgterne måde at se verden på præger også hans film.

I bogen "Leth og kedsomheden" fra 2007 giver den litteraturuddannede Jonathan Wichmann en introduktion til Leths forfatterskab, hvor han beskriver Leths særlige evne til at gøre det kedelige interessant.

- Han insisterer på, at vi ikke kan skabe det hele selv, men at det mest interessante opstår ved et tilfælde. Eller rettere: Ved at man sætter en ramme op, inden for hvilken tilfældets gaver kan vise sig, forklarer Jonathan Wichmann.

Disse rammer eller "benspænd" gav Lars von Trier idéen til de berømte dogmefilm, hvor der blandt andet stilles krav til brugen af håndholdt kamera.

Jørgen Leth var tidligere bosiddende i Haiti i en lang årrække, indtil hans hus blev ødelagt af et jordskælv i 2010.

Siden har han ikke haft et fast hjem, men opholder sig stadig godt halvdelen af året i Haiti. (ritzau)

Cykelkommentatoren blev "kongen af cool"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce