Chefen i skudlinjen

Politidirektør Poul Løhde er øverste chef på Fyn.
Foto: John Fredy

Chefen i skudlinjen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Direktøren for Fyns Politi står for skud både fra egne rækker og fra fynske borgere

Han elsker at gå på jagt, men i disse dage er han selv kommet i skudlinjen som øverste chef for Fyns Politi.

Her i avisen, i det lokale fjernsyn og selv i de landsdækkende tv-nyheder er han blevet kritiseret af en række lovlydige borgere i de fynske kystbyer, som føler sig ladt i stikken med den ny politireform.

"Stor utryghed blandt restauratører", "Betjente har fået nok: Vi svigter kystbyerne", "20 minutter er lang tid", "Bred støtte til vrede betjente" og "Her kommer politiet aldrig".

Sådan lyder blot et par af de overskrifter, der fortæller om utilfredsheden med den ny reform. Ikke blot fra utrygge borgere i bl.a. Bogense, Middelfart, Assens, Svendborg og Munkebo, men også fra politifolkene selv.

Efter politireformen, som trådte i kraft den 1. januar 2007, er alle politikredse på Fyn blevet samlet under én hat nemlig Fyns Politi. Den 57-årige Poul Løhde er chef de 700 fynske politifolk, og derfor er det ham, der står for skud for de mangler eller fejldisponeringer, som reformen betyder, efter den blev overført fra justitsminister Lene Espersens skrivebord til den barske hverdag nede på gulvet.

Poul Løhde har udmærket været klar over, at sammensmeltningen af de fem fynske politikredse ikke ville gå smertefrit. Allerede i januar, da det ulmede på grund af mindre patruljering i kystbyerne, sagde han her til avisen, at "jeg kan se i bakspejlet, at jeg ikke har været nok ude."

- Når skibet gynger, er det rart for folkene, at de kan se, kaptajnen er der, men der har jeg nok været lidt blufærdig og vægret mig ved at erkende, at jeg personligt spiller så stor en rolle i kraft af min titel, sagde den fynske politidirektør i et interview.

Poul Løhde beskriver sig selv som en ret åben person, ukompliceret og ikke spor autoritær. Det er da også sådan, han er kendt af sine bekendte og venner, når han som privatmand pusler i haven hjemme i Strib, bygger om på den flotte villa eller går på jagt.

Den moderniserede 1980'er- villa har de seneste 20 år været base for Poul Løhde og hans kone, Anne Marie. Begge er født og opvokset i Middelfart. Han som søn af afdøde murermester Hans Løhde, og hun som datter af afdøde boghandler Rudolf Madsen.

Faderen ville helst ikke have, at sønnen også blev murer, men så hellere, at han fik et mere skånsomt 8-16 job ved kommunen.

Unge Poul Løhde ville imidlertid hellere læse videre, så han blev student i Fredericia, inden han aftjente sin værnepligt i Søværnet. Han vaklede mellem at søge ind på Politiskolen eller læse jura først, inden han gik ind til politiet. Juraen vandt, og i 1978 kunne han forlade Aarhus Universitet som jurist.

Den første månedsløn tjente han som politifuldmægtig i Esbjerg, og efter tre år her kom han til statsadvokaturen i Sønderborg. Næste trin på karrieren besteg han i 1983, da han blev politifuldmægtig i Kolding. Det blev til fem år, inden han i 1988 flyttede til Odense Politi, først som politiassessor og fra 1993 som vicepolitimester.

I 1995 skulle Nyborg have ny politimester, og Poul Løhde havde allerede da fået et godt navn i Justitsministeriet, så han blev udnævnt til jobbet. Hans forgænger, Ib Petersen, var en meget synlig og folkelig politimester, mens Poul Løhde som leder valgte en mere tilbagetrukket stil.

Sit private og sociale liv havde Poul Løhde omkring hjemmet i Strib, og i 2002 kunne han stille rulle gennem Nyborgs volde for at blive politimester i Esbjerg.

I den vestjyske chefstol kom Poul Løhde til på egen krop at mærke, at der kan være meget langt fra politikernes forkromede løfter om "mere politi på gaden" og så den barske hverdag langt væk fra hovedstaden. I et læserbrev her i avisen forleden blev Poul Løhde som daværende politimester citeret for at skulle udtalt, "at det ofte var svært at få assistance fra andre politikredse, når der var uroligheder ved fodboldkampe i Esbjerg."

I læserbrevet hed det videre: "Politimesteren fra Esbjerg er nu politidirektør på Fyn, og hans attitude har ikke ændret sig en tøddel. Nu er det så bare Odense, der skal forfordeles."

I sin tid som mester i Esbjerg talte Poul Løhde varmt for at få gennemført reformer i politiet. Det var hans opfattelse, at der spildes mange ressourcer på at bemande små stationer i stedet for at bruge kræfterne på at servicere folk, og disse synspunkter gav han udtryk for som formand for Foreningen af Politimestre.

De vakte også genklang hos justitsminister Lene Espersen og har dannet grundlag for den reform, som nu giver ham øretæver i både politiets egne rækker og hos borgerne.

Chefen i skudlinjen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce