Carla Cornelias sidste penge

Carla Cornelia Storch Møller var en dame, man lagde mærke til, når hun gik gennem Faaborgs gader.
Foto: M. Mikkelsen/Faaborg Byhistoriske Arkiv

Carla Cornelias sidste penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er 40 år siden hun døde, men nu kan sidste kapitel om en meget speciel Faaborg-kvinde skrives

SVENDBORG/FAABORG: Carla Cornelia Storch Møller døde i Faaborg i 1969. Hun blev 75 år gammel.

Nu kan sidste kapitel i historien om denne meget specielle kvinde skrives, fordi det legat, som hun indstiftede umiddelbart før sin død for 40 år siden, sløjfes.

Legatbestyrelsen med advokat Hans Hviid, Faaborg, i spidsen, har valgt at udbetale det resterende beløb på 635.000 kr. til hjerteforskning på Svendborg Sygehus, hvor professor Kenneth Egstrup står i spidsen for en forskningsafdeling, der gennem årene har opnået bemærkelsesværdige resultater, og det store beløb, som forleden blev overrakt, åbner mulighed for fortsat forskning på et højt niveau.

Det var ved overrækkelsen af forskerpengene, at det helt naturlige spørgsmål blev rejst:

Hvem var Carla Cornelia Storch Møller, som har lagt navn til legatet?
Et barn, der aldrig manglede noget. Nogen vil nok kalde Carla Cornelia forkælet. Foto M. Mikkelsen/Faaborg Byhistoriske Arkiv
Et barn, der aldrig manglede noget. Nogen vil nok kalde Carla Cornelia forkælet. Foto M. Mikkelsen/Faaborg Byhistoriske Arkiv
Foto: M. Mikkelsen/Faaborg Byhistoriske Arkiv

Rig manufakturhandler

Den nu 83-årige Faaborg-advokat Hans Hviid, der tilbage i 1969 blev udpeget som eksekutor i boet efter frøken Storch Møller, fortæller, at hun var en meget speciel dame, der aldrig blev gift og ikke efterlod sig arvinger. Hun var født i 1893, og forældrene var manufakturhandler Frits Jensen Møller og Rosalie Josephine Peschaline, født Storch.

- Hendes far drev sammen med Carla?s onkel, købmand Storch, manufakturforretning i Østergade 4 i Faaborg. En forretning, der senere blev overtaget af købmand Niels Isaksen og nu drives under navnet Mr. Isaksen, fortæller advokat Hans Hviid.

Han beretter også om den fantastiske herskabslejlighed oven på butikken, som Carla Cornelia Storch Møllers forældre lod indrette i 1800-tallet, og som hun efter deres død blev boende i og værnede om. Intet blev forandret ud over, at hun på et tidspunkt erhvervede sig telefon - og et fjernsyn.

Som et museum

- Det var som at komme ind i et museum, da jeg efter hendes død skulle varetage boets interesser, Egentlig burde hele lejligheden være bevaret som den stod, siger advokat Hans Hviid.

På Faaborg Byhistoriske Arkiv har man en række genstande fra det meget velhavende hjem, og arkivet råder også over fotos fra herskabslejligheden, som blev bragt i Faaborg Avis den 17. maj 1969 - inden lejligheden blev tømt.

- Det var Carla Cornelia Storch Møllers udtrykkelige ønske, at ingen af hendes ejendele skulle på auktion. De skulle sælges - under hånden - fortrinsvis til bekendte, som blev indbudt til at komme op i lejligheden for at bese tingene. De penge der kom ind gik til legatet, sammen med det indestående hun havde i banken, siger advokat Hans Hviid.

Af artiklen i Faaborg Avis fremgår det, at det var et meget specielt hjem med minder fra en fjern fortid. Intet var rørt, og i artiklen kan man læse, at der i herreværelset er tapeter og loftsdekorationer udført af maleren Carl Knippel, og at værelset i øvrigt domineres af et pragtfuldt ur fra 1700-tallet. Dagligstuen var holdt i klunkestil.

Ren i hjertet

Carla Cornelia Storch Møller var ikke, som kvinder i Faaborg var flest på den tid. Hun var særegen og en person man lagde mærke til, når hun gik gennem byen; f.eks.på vej til kirke. At hjemmet var noget særligt, var der ingen i byen der var i tvivl om, og pastor Kolpen, der stod for begravelsen den 23. april 1969 nævnte da også »det gamle hjem, som nu skal opløses og den arv, som frøken Storch Møller var så trofast imod«. Præsten talte også om den plads kirken havde i hendes hjerte. Hun var bl.a. så begejstret for alterbilledet i kirken, at hun havde fået lavet en lille kopi, som stod i hendes stue.

- Man har det indtryk, at frøken Storch Møller var en af disse rene af hjertet, som ordet kunne nå, fastslog pastor Kolpen ved begravelsen, hvor han til slut også henvendte sig til husbestyrerinden, frøken Madsen, og sagde hende tak for hendes trofaste gerning i hjemmei i Østergade gennem 24 år.

Ræd for læger

Carla Cornelia Storch Møller arbejdede ikke. Hun levede af familiens formue, som hun forvaltede så godt, at der ved hendes død var ca. 300.000 kr. til det legat, som skulle uddeles til ansøgere, der beskæftiger sig med at finde frem til nye midler til helbredelse af alvorlige sygdomme og lidelser, som det blev udtrykt, da fundasen blev skrevet.

- Hun var selv hunderæd for læger. Tænk, de kiggede på hende - og rørte endda ved hende. Det brød hun sig ikke om, men hun blev efter en indlæggelse i Faaborg fortrolig med lægerne og valgte, at hendes penge skulle gå til deres arbejde, fortæller Hans Hviid.

I årenes løb er det blevet til mange udbetalinger til forskellige formål, men nu nedlægges legatet, og der var godt 20 ansøgere til det store beløb, men det blev professor Kenneth Egstrup og hans hjerte-forskere i Svendborg, der får gavn af Carla Cornelias sidste penge.

- Det forholder sig nemlig således, at der i fundasen står, at legatet fortrinsvis skal uddeles til folk med relation til Faaborg, og Kenneth Egstrup bor i Faaborg, siger advokat Hans Hviid.

Carla Cornelias sidste penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce