"Captain Kirk"


"Captain Kirk"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fiskeskipperen fra Esbjerg, som udfordrede Margaret Thatcher, fylder 60 år

Han sejlede ind på scenen som "Captain Kirk" (udtalt som Kørk), da fiskeskipperen og EU-parlamentarikeren i 1983 stævnede ud mod den engelske kyst for at protestere mod briternes fiskeripolitik.

Siden kuldsejlede den politiske karriere ved De Konservatives katastrofevalg i 1998, og siden har Kent Kirk, der tirsdag fylder 60 år, været ude af det landspolitiske rampelys.

Kent Kirk kom til verden i et religiøst fiskerhjem i Esbjerg, hvor faderen, Sand Kirk, var til havs, og moderen, den færøsk fødte Brynhild, klarede hjemmet med de i alt syv børn. Kent Kirk var kun 15 år, da han forlod skolen og blev fisker.

Han købte sin første kutter som 21-årig og blev som 27-årig Esbjerg Fiskeriforenings formand i 1975 - en post han bestred, indtil han blev udnævnt til fiskeriminister i Schlüter-regeringen i 1989.

Derfor var det også Kent Kirk, der kom i aviserne og fjernsynet i 70'erne, da fiskerierhvervet for første gang følte båndene snære fra det nye EF-medlemskab. På fiskernes protesttogt til Christiansborg var han nemlig bannerføreren.

Lunten blev her tændt til en politisk lynkarriere, der startede med et konservativt medlemskort i 1974, inden han i 1979 blæste partiveteranen, oberst Knud Østergaard, af banen til EF-valget.

Og fire år senere blev Kent Kirk så mediestar, da han med kutteren "Sand Kirk", fyldt med søsyge journalister, satte sig op mod selveste Margaret Thatchers egenrådige linje om 12 sømilegrænser og sejlede sin stålkutter lige ind i en kontant opbringelse af Royal Navy.

Skipper Kent Kirk vandt - ikke blot den efterfølgende retssag, men også de engelske husmødre. Efter i pressen at have set den opbragte skipper sidde og spise kippers i hotelsengen med bar overkrop valgte de ham til årets mand. Det var måske hans "finest hour" og førte til, at Kent Kirk i 1985 blev valgt ind i Folketinget med 13.000 personlige stemmer. Men derefter gik det - trods ministerposten - tilbage for både ham og partiet.

Da det viste sig, at Kent Kirk og fætterens familieaktieselskab var opkøbt af en berygtet selskabstømmer, kom han ud i en alvorlig politisk storm og blev i en periode under Hans Engells formandskab nærmest politisk isoleret.

Kent Kirk havde dog genvundet fodfæstet under vennen Per Stig Møllers lederskab, da han mistede sit folketingsmandat i 1998.

I 2004 forsøgte Kent Kirk at vende tilbage til, hvor det hele startede - nemlig Europaparlamentet. Men den enlige konservative plads tilfaldt Gitte Seeberg. I stedet er Kent Kirk i dag endt som lokalpolitiker i Region Syddanmark. (ritzau)

"Captain Kirk"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce