Byrådssalens skrappe moster

Foto: Hans Østergaard

Byrådssalens skrappe moster

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

60 ÅR: Fra næste år har Winnie Fagerberg givet sig selv fri fra både arbejde og det politiske liv

ENGAGEMENT LYSER ud af det brændende blik og den dirrende stemme, når Winnie Fagerberg får ordet i Glamsbjergs byrådssal.

Den socialeindignation bliver særdeles håndgribelig, når kommunens anstrengte økonomi har fået mere borgerlige politikere til at overveje at skaffe lidt økonomisk luft gennem besparelser i hjemmeplejen. Winnie Fagerberg går ikke af vejen for at fortælle de andre politikere, at det nu f.eks. er muligheden for at komme på toilettet om natten, de er ved at tage fra de svageste blandt de ældre. Hun gør det på en måde, flere af de andre næppe ville vove. Men de giver hende lov og respekterer hende endda for det.

En del af formen og engagementet tilskriver hun sin baggrund.

Og hermed mener hun ikke alene, at hendes arbejdsliv optages af at være souschef i Familieplejen på Fyn, en selvejende organisation med hovedkontor i Ringe, der fører tilsyn med og anbringer børn og unge i fynske plejefamilier og opholdssteder.

PÅ ONSDAGer det 60 år siden, at Winnie Fagerberg blev født ind i en noget anderledes verden, end den ser ud fra det idyllisk moderniserede landsted syd for Voldtofte, hvor hun bor med sin mand i dag.

SOM MEDLEM af ensøskendeflok på ti hos en enlig mor i en toværelses lejlighed i det indre København, var grunden lagt til en stærk social bevidsthed. Et udgangspunkt i livet, man nok skulle blive mindet om, når den ternede kjole og de praktiske sko fra Børnenes Kontor sendte klart signal til skolens lærere og elever om, at her var et medlem af en familie, som ikke kunne klare sig uden hjælp fra andre.

Winnie Fagerberg kommer på Seminariet og finder sammen med Søren Persson, der lige som hun er socialpædagog. De bliver gift i 1974, og mens de venter barn, beslutter de sig for en helt anderledes tilværelse.

KØBENHAVNERNE flytter på landet, køber ejendommen på Høedvej og vedtager, at den ene af dem skal være hjemmearbejdende. Hvem det skal være afgøres af, hvem der først får job. Det gør Winnie Fagerberg. I øvrigt samme sted, som hun arbejder i dag.

- Forandringen blev meget stor, fortæller Winnie Fagerberg og indrømmer, at hun ikke er sikker på, at hun havde klaret det lige så godt som sin mand, hvis opgavefordelingen var blevet en anden.

Nu satte han huset i stand, var hjemme hos deres egne børn og plejebørn, og har fået gang i en natur-rideskole med islænderheste.

Skulke fra husarbejdet gør Winnie Fagerberg nu ikke. Spisekammeret bugner af glas og krukker med hjemmesyltet frugt af egen avl og brændestakken har hun et særligt nært forhold til.

Og så er der tirsdagene, hvor Winnie Fagerberg holder fri fra arbejdet for at bruge dagen sammen med sine børnebørn, "dværgene", som hun kalder dem.

Der er blevet snakket om den husstand i nabolaget. Men Winnie Fagerberg tror på, at de ved at fortsætte med at leve efter deres overbevisning samtidig med, at de ikke har forsøgt at pådutte andre den, har været med til at skabe en slags gensidig respekt.

- NU KAN JEG snart holde fri, siger Winnie Fagerberg.

Fra nytår siger hun både farvel til Familieplejen på Fyn og til sit politiske virke i kommunalbestyrelsen gennem 13 år. Beslutningen blev truffet allerede ved valgperiodens start.

Man skal stoppe, mens man ved, hvorfor man sidder der, forklarer Winnie Fagerberg, som opfordrer politikere til at læse Martha Christensens bog "Borgmesteren sover".

Winnie Fagerberg vil ikke indfanges af snigende nemme løsninger og politikervendinger.

Nu skal der være mere tid til brænde, børnebørn og til at se tingene gro.

Partibogen vil det til den tid også være slut med. Winnie Fagerberg er langt fra begejstret for den fremmedpolitik, Socialdemokratiet fører i dag.

Åbent hus på Høedvej 5, Voldtofte, onsdag den 23. august.
Winnie Fagerberg
Født den 23. august i København, uddannet Socialpædagog. Gift med Søren Persson.

1974 Flyttet til Voldtofte og ansat i Familieplejen på Fyn i Ringe, hvor hun i dag er souschef.

Siden 1994 medlem af kommunalbestyrelsen i Glamsbjerg Kommune, hvor hun er formand for Socialudvalget.

Byrådssalens skrappe moster

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce