Burgerkongen i Odense

Foto: Rumle Skafte

Burgerkongen i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

50 ÅR: Brugsmanden Ernst Kier står i dag bag fem McDonald's forretninger i sin fødeby, Odense

HAN HAR arbejdet nogle få uger på Vesterbrogade i København og et par måneder i den nordtyske by Kiel. Ellers har Ernst Kier tilbragt hele sit arbejdsliv i sin elskede fødeby Odense.

Lørdag er det 50 år siden, han kom til verden i H.C.Andersens by. Og det er samtidig 25 år siden, han i Odense indledte det eventyr, der i dag har gjort ham til Fyns ukronede burgerkonge.

Han er ejer af hele fem forretninger i McDonald's Odense, og har tilmed fået vendt nogle års økonomisk modvind til en strålende forretning.

VI KUNNE i sommer på erhvervssiderne i Stiftstidende oplyse, at han det seneste år har tjent 1,4 millioner kroner på de fem burgerbarer i Odense. Omsætningen holder han tæt ind til kroppen, men bruttofortjenesten steg med over ti procent, mens McDonald's på landsplan kun kunne præstere en omsætningsfremgang på fire procent.

Ernst Kier har sine forretningen samlet i holdingsselskabet E.V.C.C. 99 ApS. Bag de fire bogstaver gemmer sig den lille Kier-familie i Vindegade 100 C i Odense.

E er farmand Ernst selv, V står for hustruen Vivi, mens de to gange C er forkortelser for børnene Cathrine på 21 og Christian på 18 år.

VIVI KIER er født i Otterup, uddannet sygeplejerske og har været aktiv i sin mands firma. Hun har desuden været medlem af Odense Byråd siden 2001, valgt af konservative odenseanere. Og både i 2001 og 2005 var hun opstillet til Folketinget, dog uden at opnå valg.

Ernst Kier er det, han selv kalder gammel brugsmand. Han er udlært kommis i Brugsen på Niels Bohrs Alle i Odense, og blev i 1977 tilknyttet firmaet Johnson Wax som sælger af duftblokke og rengøringsmidler. I fire år kørte han de fynske og sønderjyske landeveje tynde, indtil august 1981, da han for første gang stiftede bekendtskab med McDonald's.

HAN TOG til København og fik arbejde i Danmarks første McDonald's forretning, som ligger på Vesterbrogade, nær Tivoli. I den amerikanske kæde, som i dag er lige så kendt verden over som Coca Cola, blev han knyttet til et program kaldt on-the-job- experience.

Det gav ham appetit på at arbejde videre med burgerkæden, og derfor rejste han til Kiel i Tyskland for at få ledertræning hos McDonald's.

Efter nogle måneder følte han sig så godt klædt på, at han i marts 1982 kunne åbne sin første forretning. Det var i Kongensgade, hvor en af hans burgerforretninger har til huse den dag i dag.

ÅRET efter åbnede han en McDonald's i Esbjerg, ligeledes efter konceptet franchising. Den drev han i godt 12 år frem til 1995, da han rykkede ind på Banegården i Odense.

Samtidig havde Ernst Kier åbnet forretning ved Rosengårdcentret i 1988, og i 1997 rykkede han ind i Tarup Centret. Den afgav han senere til en kollega fra Jylland, men købte den så tilbage i 2005. Forretningen på Svendborgvej var blevet indlemmet i Kiers burgerimperium i 1998.

Hans fem forretninger styres i dag fra Vindegade 100 C i Odenses hjerte og personalet er med årene nået op på næsten 300.

I SIN FRITID er Ernst Kier ivrig fodboldelsker. Han er en yderst trofast gæst til OB's hjemmekampe på Fionia Park ofte i selskab med fru Vivi Kier. Han har den glæde, at sønnen Christian har vist store evner på banen, og han er i dag en meget talentfuld målmand på OB's første ynglingehold.

Farmand Kiers kærlighed for fodbolden kom også til udtryk, da DBU havde brug for støtte til at lave en film som introduktion til fodbold. Her sprang de to OB-venner Niels Thorborg og Ernst Kier beredvilligt til fra sidelinjen med en pose penge.

Reception Fionia Park, Højstrupvej 7 B, Odense V, fredag den 11.august kl.13-16.

Burgerkongen i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce