Brugsen, bageren eller Jesus

Peder P.Thyssen og Hjallelse kirkes kor trodsede den bidende kulde og holdt gadegudstjeneste i Odenses centrum.
Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Brugsen, bageren eller Jesus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

GADEGUDSTJENESTE: Præsten Peder P. Thyssen tager kirken med ud på gågaden, for at imødekomme zapperkulturen

Mens de fleste folk hastede gennem Odenses gågader i den bidende kulde, så stoppede andre op, tog et salmeblad og gav sig til at synge i takt med Hjallelse kirkekor, der i går var musikalsk støtte for manden i præstekjolen, Peder P. Thyssen.

- Kristus kommer til os her i Påsken, siger Peder P. Thyssen, mens mågerne skriger og fortravlede mødre, fædre, sønner og døtre skærer igennem præsten og den lille menighed, der har dannet en halvcirkel rundt om koret, organisten og Peder P. Thyssen.

Normalt er han præst i Skt.Knuds kirke, men de sidste to år har han holdt gadegudstjeneste én gang om måneden.

Uden for kirkens hvide vægge er han præst på folkets præmisser, og her betragter han gudstjenesten, som en slags vare, ligesom brød hos bageren.

- Her er jeg et tilbud, som Magasin og tøjbutikken. Folk kan vælge gudstjenesten eller lade være, siger Peder P.Thyssen.
Peder P. Thyssen møder mennesker fra alle samfundslag i kraft af sit job som gadepræst. Her er det gademusikanten Jan, der hilser på.
Peder P. Thyssen møder mennesker fra alle samfundslag i kraft af sit job som gadepræst. Her er det gademusikanten Jan, der hilser på.

Zappergudstjeneste

Under gudstjenesten stopper folk op, lytter i nogle minutter og går så videre. Kun ganske få bliver stående fra start til slut. Og det passer den odenseanske præst fint.

- Vi lever i en zapperkultur, så denne form for gudstjeneste passer godt til folk temperament. Her kan de tage en del af det.

Mens han står og taler i læ af bankens døråbning kommer der flere mennesker hen og hilser på. Han er tydeligvis en kendt og populær skikkelse blandt alle samfundets lag i Odense.

Peder P. Thyssen venter ikke på, at folk skal komme til ham i kirken. Ud over gadegudstjenesterne kører han hver tirsdag ud på cykel for at møde mennesker på gader og stræder.

- Kirken trænger til at være mere synlig. Jo mere synlig, du er, jo flere mennesker møder du. Jeg er gadepræst, fordi jeg gerne vil vise, at kirken er mere end bare en hvid bygning.Vi er en del af menneskets hverdag.

Ikke for meget gøgl

Indtil videre har Peder P. Thyssen kun fået positiv respons fra såvel folket på gaden som kolleger i kirkens verden.

Hvis der er kritik af hans måde at missionere på, så findes den kun i det skjulte.

- Der er da sikkert nogle præster, der synes, at det er for meget gøgl, når jeg sådan går på gaden, men det er det ikke, for jeg har præstekjole på. Det viser, at det er i kirkens navn, vi er her, siger Peder P. Thyssen, mens et par hjælpere pakker elorgelet og det store banner med "Gadegudstjeneste" sammen.

Gågaden ligner atter sig selv og folk iler ind i butikkerne for at nå de sidste indkøb, inden det hele lukker.

Men måske nåede nogle af dem at få fat i præstens budskab, og måske er Kristus kommet nogle af dem lidt nærmere.

Brugsen, bageren eller Jesus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce