Brudebuket var et smut på Fyn

Jan Munch har specialiseret sig i overdådige borddekorationer til alle lejligheder - og kongelige.
Foto: Rikke og Brian Axel Mortensen, Studio 64, Middelfart

Brudebuket var et smut på Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jan Munch, Middelfart , sagde ja, da han blev spurgt om blomster til Marie og Joachims bryllup

Fyn fik en smule af det royale støv, da der for en uge siden blev holdt kongeligt bryllup i Møgeltønder.

For første gang havde hoffet valgt at gå uden for København, da der skulle findes en blomsterdekoratør, der var i stand til at løfte opgaven med pyntning af kirke og ikke mindst binding af brudebuketten.

Valget faldt på Jan Munch, Middelfart, som kongehuset kendte fra flere tidligere opgaver. Han var blandt andet med på sidelinjen, da kronprinsen blev gift. Med det seneste prinsebryllup blev hans udsmykning af Møgeltønder Kirke og Maries brudebuket eksponeret til en lille million seere og lige så mange, der i denne uge genser blomsterne i diverse ugeblade.

Jan Munch var da heller ikke i tvivl om sit svar, da han i december sidste år fik en overraskende opringning fra hoffet.

Siden har der været holdt adskillige møder, dels med hoffet, dels med brudeparret, der blev inddraget et par måneder før den store dag.

En af de første ting, Jan Munch gjorde, var at køre til Møgeltønder for at fornemme stemningen i kirken. Han faldt i snak med graveren, som kunne fortælle om den specielle Møgeltønder-skik, hvor brudeparret sidder i et hjerte af blomster.

Den idé tog prins Joachim godt imod. Sammen med den øvrige udsmykning af kirken blev der brugt hen ved 7000 roser foruden de øvrige blomster, blandt andet gerbera og pæoner.

Det var et kæmpe arbejde for Jan Munch og de fem ansatte i butikken. Heldigvis trådte både hans mor, moster og faster til i de travleste timer.

Men brudebuketten stod han selv for, han var selv på Schackenborg for at plukke vinterbyg. Den smukke buket med liljer og roser havde også myrter fra Fredensborg Slot, som de kongelige brudebuketter har haft gennem 200 år. Buketten blev færdig kl. tre om natten før brylluppet.

- Jeg var nødt til at tage den med hjem til Middelfart, jeg turde simpelt hen ikke lade den stå i butikken, siger Jan Munch leende.

Med til at holde sig vågen havde han fotograferne Rikke og Brian Axel Mortensen, Studio 64 i Middelfart, der har gennemfotograferet hele processen. Desværre bliver billederne ikke tilgængelige for offentligheden, men samles i et gavealbum forbeholdt brudeparret.

Det grønne fik Jan tidligt interesse for hjemme på gården ved Bramming, hvor faderen tog ham med ud i markerne. Drengen havde tillige en have med en sø, og det var arbejdet med at anlægge den fine have, der fik ham på idéen med at blive anlægsgartner. Men en dårlig ryg styrede ham i retning af blomster i stedet. Han brugte nogle ferier i praktik forskellige steder og fik mere smag for dekorationer, men da han blev spurt, om han ville i lære hos Levison Blomster i Kolding, sagde han nej.

Det var simpelt hen for langt væk hjemmefra.

Den daværende indehaver fik ham dog overtalt, og i dag er Jan Munch ejer af en af de ældste og mest traditionsrige blomsterforretninger i Danmark, der åbnede første gang i 1893.

Efter læretiden gik turen til den internationale blomsterskole og rundt i landet til forskellige hoteller og restauranter, blandt andet Sallingsund Færgekro, Hotel d'Angleterre og Legoland, inden han blev ansat på Hvedholm Slot ved Faaborg for ni år siden.

Her satte han sit præg på slottet med dekorationer, der blandt andet blev tilført pels, prismer og skaller. Brug af naturens mangfoldighed er et af hans varemærker.

Da han to år senere kom til blomsterbutikken "Acacia" i Middelfart, havde han nærmest opnået stjernestatus inden for sit fag. Da havde kongehuset allerede benyttet ham flere gange i forbindelse med private middage, og både tidligere præsident Bill Clinton og kongen af Jordan har nydt Jan Munchs blomsterarrangementer på Fredensborg Slot.

Han nåede at sætte sit præg på Middelfarts juleudsmykning med pompøse sløjfer på juletræerne, inden han helt uventet fik buddet om at overtage sin læreplads, et tilbud, han ikke kunne sige nej til, selv om han valgte at blive boende i Middelfart.

Jan Munch har stadig opgaver i byen, idet han er fast tilknyttet det fem-stjernede Hotel Kongebrogaarden, og han var med i et bogprojekt, hvor de medvirkende erklærede deres kærlighed til byen.

Sammen med fotograferne Rikke og Brian Axel Mortensen, grafikerne Nina Lee og Ludvig Storm samt Lone og Jacob Elkjær, Restaurant Fænøsund, blev "Forelsket i Middelfart" udgivet i julen 2003. En smuk billedbog med mad, poesi og naturligvis blomster.
Foto: Tariq Mikkel Khan / POLFOTO

Brudebuket var et smut på Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce