Britisk musicals førstedame fylder 70

Engelsk sanger og skuespiller Elaine Paige, fylder 70 år mandag den 5. marts 2018. (Foto: LEON NEAL/Scanpix 2018)

Britisk musicals førstedame fylder 70

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I en menneskealder har Elaine Paige, som mandag den 5. marts fylder 70 år, været indbegrebet af musicals og storladne ballader.

Det er ingen tilfældighed, at sangfænomenet Susan Boyle fra "Britains Got Talent" fremhævede britisk musicals førstedame Elaine Paige som sit store forbillede, når hun selv som ung sang derhjemme med en hårbørste som mikrofon foran spejlet.

Elaine Paige gennembrød musicalmuren som den ikoniske Eva Peron i Lloyd Webbers og Tim Rices musical "Evita" i London i 1978.

Inden da havde hun dog allerede markeret sig på Londons musicalscener i klassikere som "Hair", "Jesus Christ Superstar" og "Grease". Det var dengang, da London var alle musicals moder, og før selv danske provinsbyer fik jævnlige premierer på nye musicals.

I årene efter "Evita" knæsatte Elaine Paige sit ry som musicalverdenens førende sangerinde i værker som "Cats", "Abbacadabra" og Abba-mændenes gigantsucces "Chess".

Paiges duet fra "Chess" med Barbara Dickson, "I know him so well", hærgede i ugevis de britiske hitlister i 1986. Ifølge Guinness Rekordbog den bedst sælgende single nogen kvindelig duo har præsteret.

Paiges ry blev med tiden næsten lige så stort i USA som i Europa. I 1996 debuterede hun på Broadway i den store rolle som Norma Desmond i "Sunset Boulevard".

Hun har også brilleret i "The King and I" og "Sweeney Todd". Også som radiovært og som skuespiller har Elaine Paige slået sit navn fast, blandt andet med en hovedrolle i Molieres "Misantropen" i London.

Elaine Paige har jævnligt turneret rundt om på kloden og også optrådt i Danmark flere gange.

Hun har modtaget en række priser og blev i 1995 af dronning Elisabeth tildelt Officer of the Order of the British Empire.

Og hun og Susan Boyle kom faktisk til at synge sammen. Men en lidt uheldig beskrivelse efterfølgende fra Paiges side af Boyles pludselige og internetbårne berømmelse som en slags "virus" betyder nok, at det ikke vil gentage sig. (Ritzau)

Britisk musicals førstedame fylder 70

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce