Borgmester nu chauffør og landmand

Gunnar Landtved - i gang med at tømme 7,5 kubikmeter beton til byggeriet af Ikea i Odense. Der skal bruges 10.000 kubikmeter, så det bliver til nogle køreture.
Foto: Bjarne Gregersen

Borgmester nu chauffør og landmand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gunnar Landtved, Ryslinge, fylder 60 år og har fundet melodien som lastbilchauffør og kviepasser

RYSLINGE: Gunnar Landtved sidder bag rattet i en MAN-lastbil med en betonkanon på ladet. Han er på vej fra Unicon på Odense Havn til den byggeplads, hvor verdens største Ikea er under opførelse nær Rosengårdcentret. Det byggeri kræver beton - masser af beton, og i de sidste 14 dage har Gunnar Landtved kørt i pendulfart mellem Unicon og Ikea-byggeriet.

Den tidligere borgmester i Ryslinge har i to år været ansat hos AN Bilerne ved Hans Halskov A/S i Ringe, og i øjeblikket er firmaet hyret til at køre beton, da Unicon ikke har rullende betonkanoner nok til det forslugne byggeri, når andre byggepladser også skal passes.

Lørdag fylder Gunnar Landtved 60 år, og han, der bar borgmesterkæden til udgangen af 2006, oplever det ikke som et tilbageskridt, at han, som han siger, på sine gamle dage skal køre lastbil.

- Der skal nok være dem, der mener sådan. Jeg synes, det er en udfordring, og jeg har jo fortsat min base på ejendommen derhjemme i Ryslinge, siger han og afviser enhver snak om at gå på efterløn med disse ord, selv om han har været medlem af en A-kasse siden 1980:

- Jeg vil holde mig i gang. Jeg har en tro på, at det forlænger livet. Og så er chauffør-jobbet jo heller ikke så fysisk hårdt som landbruget.

Lange arbejdsdage

Gunnar Landtved har rigeligt at se til. Han står op hver morgen kl. 5 for at fodre 150 kalve og kvier, som går i en løsdriftstald hjemme på gården på Lørupvej i Ryslinge. Derefter tager han til Ringe for at starte lastbilen.

Kvierne skal senere være malkekøer hos Lars Andersen på Voldstedgaard. De to landmænd har i en årrække haft et samarbejde, som begyndte, da Landtved solgte sin mælkekvote til Lars Andersen. Hver især havde for små brug til at foretage den helt store udvidelse. Det skete også på et tidspunkt, da Gunnar Landtved gik ind i politik.

Det kan ofte være hen under aften, inden lastbilen er kørt i garage i Ringe, og så kalder kvierne igen på foder. Det er således lange arbejdsdage, den tidligere borgmester har, men han klager ikke.

Økologisk udvalg

Gunnar Landtved er født på en mindre gård i Gestelev. Han blev ikke presset, men han var ikke selv i tvivl om, at han ville være landmand. Han kom på Dalum Landbrugsskole og var indtil 1977 driftsleder på skolens gård Lammehave.

Derefter købte han gården på Lørupvej. Han købte sin fars jerseybesætning og arbejde videre med den. På dyrskuerne blev det til nogle ærespræmier. Han kom med i det organisatoriske arbejde, bl.a. sad han i De samvirkende Fynske Landboforeningers samfunds-kontaktudvalg. Det førte til, at han kom i et af landets første økologiske udvalg:

- Jeg fandt det helt forkert, at forbrugerne ikke kunne få de varer, som de efterspurgte. Selv havde jeg ikke jord nok og ikke mulighed for tilkøb til, at jeg kunne slå over til økologisk drift, ellers havde jeg gjort det, fortæller Gunnar Landtved.

Sjovt at være borgmester

I 1997 blev Gunnar Landtved valgt til medlem af Ryslinge Kommunalbestyrelse. Fra 2001 til 1. januar 2007 sad han i borgmesterstolen:

- Jo, det var sjovt at være borgmester. Det er godt at sætte sit præg og skabe flertal for brede beslutninger. Vi havde store debatter, og mange opfattede det sådan, at vi altid skændtes i Ryslinge, men ser du efter, vil du se, at vi var sammen om budgetterne, skoler og dagpleje m.v., siger Gunnar Landtved, mens han svinger MAN- bilen op i et højere gear.

Han var opstillet for Venstre, da det skulle vælges et sammenlægningsudvalg for den nye Faaborg-Midtfyn Kommune, men blev ikke valgt:

- Det var så min politiske karriere. Jeg tror heller ikke, jeg har temperament til at sidde som menigt medlem, når jeg har været borgmester. Jo mærmere borgmesterkontoret, jo større indflydelse. Sådan er det, konstaterer Gunnar Landtved, mens MAN?en rystende igen kommer i omdrejninger efter at have holdt for rødt lys.

Han er dog næstformand i Fynsland, som er paraply-organisation for de 21 lokalråd i Faaborg-Midtfyn Kommune, og han er ligeledes næstformand i lokalrådet for Ryslinge.

- Det ville blive opfattet negativt, hvis jeg var formand, og Sten Larsen gør det udmærket som lokalrådsformand, konstaterer Gunnar Landtved.

Han mener nok, at Faaborg-Midtfyn bliver en velfungerende kommune, selv om det vil tage sin tid at få den fasttømret. Den er stor i udstrækning, og så finder den tidligere borgmester det dræbende for en kommune, der vil have udvikling, at der igen rejses debat om, hvor borgmesterkontoret skal ligge.

Gunnar Landtved er far til tre sønner på 36, 29 og 34 år fra sit første ægteskab, og farfar til tre. Hans nuværende kone, Birgit Ryberg Landtved, blev færdiguddannet lærer fra Skårup Seminarium i sommer og har fået arbejde på Ullerslev Skole. Hun har tre børn på 18, 14 og ni år.

Fritidsinteresser er der ikke så megen tid, men Gunnar Landtved beflitter sig meget på at følge med i sine pap-børns fritidsaktiviteter, der ligger inden for svømning, fod- og håndbold.

Han kan lide at læse, og blandt favoritterne er Leif Davidsen og Stieg Larsson.

Gunnar Landtved fejrer 60 års dagen lørdag den 17. januar med en fest for famile og venner. Fredag den 16. januar er der hotdog og øl kl. 15-17 på Lørupvej 7 i Ryslinge, meddeler fruen.

Borgmester nu chauffør og landmand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce