Bondes farvel og tak

Forfatter, parlamentsmedlem Jens-Peter Bonde fylder 60 år i dag.
Foto: Jens Dige/POLFOTO/arkiv

Bondes farvel og tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jens-Peter Bonde fylder 60 år i dag og forlader EU-Parlamentet efter 29 år

Onsdag i Bruxelles til møder og ekstrasamling i Parlamentet.

Torsdag vil jeg være hjemme på min 60-års fødselsdag.

Lørdag holder jeg min private fødselsdagsfest.

Søndag den 30. marts tager jeg til Washington for at besøge den amerikanske Kongres med reformarbejdsgruppen i Europa-Parlamentet.

Onsdag den 2. april til Europaudvalgets møde i Folketinget, der får besøg fra Europa-Parlamentets formand Hans-Gert Pöttering.

Torsdag den 3. april skal jeg til udvalgsmøder i Bruxelles.

Så hektisk og pakket med politik og rejser har Jens-Peter Bondes kalender set ud i snart 30 år. Denne uge har han dog bevilget sig selv et par ekstra fridage for at fejre sin 60-års fødselsdag med familie og venner hjemme i Danmark.

Den danske veteran i EU-Parlamentet har i sin flyvende politiske karriere haft hjemmet i Bagsværd som sit omdrejningspunkt. Han blev i 1986 gift med journalist Lisbeth Kirk, og det har med hans egne ord været et lykkeligt ægteskab. Lisbeth Kirk er i dag redaktør af internetsiden euobserver.com.

Jens-Peter Bonde er den

stolte far til fire sønner i alderen 9-37 år. De to yngste bor stadig hjemme, og den 60-årige EU-parlamentariker glæder sig til snart at få mere tid sammen med familien.

Han har nemlig valgt at sige farvel til sit arbejde i EU-Parlamentet efter næsten 30 år.

Det sker allerede den 9. maj, når han overlader sin plads i EU-Parlamentet til sin suppleant. Det er den 37-årige præst og leder af JuniBevægelsen, Hanne Dahl, som han giver sine varmeste anbefalinger. Dels står hun for et generationsskifte i JuniBevægelsen, dels passer det ham fint, at det er kvinde, der overtager hans plads. Hanne Dahl fik over 28.000 personlige stemmer ved sidste valg til EU-Parlamentet.

Når Jens-Peter Bonde siger farvel til arbejdet i Bruxelles og Strasbourg, kan han gøre det som en af parlamentets absolutte veteraner. Der er nemlig kun seks kolleger tilbage fra det første direkte valg til Europa-Parlamentet i 1979. De fem blev valgt om søndagen, mens Bonde blev valgt om torsdagen.

Gennem de forløbne 29 år har snedkermesterens søn fra Aabenraa været synonym med den danske modvilje mod EU. I over halvdelen af årene har han været formand for den lille, men aktive EU-kritiske gruppe. Han er i dag leder af Gruppen for Uafhængighed og Demokrati, som er parlamentets mindste gruppe med 24 medlemmer.

- Jeg har været i opposition i mange år på en høflig men bestemt måde, kritisk og samtidig konstruktiv. Jeg har respekteret mine modstandere, og de fleste af dem har også respekteret mig, skriver Jens-Peter Bonde på sin hjemmeside under overskriften "Farvel og tak! Bondes Briefing 25.03.2008."

Her skriver han også, at han gennem årene har skiftet holdning fra udtræden til reform, efterhånden som EU blev udvidet.

- EU er i dag et sted, hvor Europa forenes. Det er ikke som i 1972, da vi stiftede Folkebevægelsen, det, vi dengang kaldte de riges klub. Jeg er stadig kritisk over for det manglende demokrati i EU, men jeg er også overbevist om, at det er det eneste reelle Europa, som vi kan få og må reformere med åbenhed, nærhed og demokrati, hedder det fra den snart forhenværende parlamentariker.

Den respekt, som Jens-Peter Bonde har erhvervet også blandt sine mange modstandere, skyldes ikke mindst hans flid og grundighed. Han har ofte, når kolleger er gået ud i byen for at nyde diæterne, sat sig ved computeren i sit kontor i Bruxelles eller Strasbourg for at nedfælde sine visioner.

Det har givet en arbejdsuge på 100 timer timer i hele hans voksenliv, og konkret har det udmøntet sig i over 50 bøger på dansk og engelsk og et hav af publikationer, kronikker og debatindlæg.

Selv om Danmarks mest markante EU-skeptiker nu forlader EU-Parlamentet, bliver det ikke et definitivt farvel til europæisk politik. Han vil fortsætte i JuniBevægelsen og vil bl.a. arbejde for at etablere lignende EU-kritiske lister i andre lande.

Det betyder, at det meste af rejselivet bliver indstillet, og at han fremover vil passe bedre på sig selv. Jens-Peter Bonde har de senere år haft sukkersyge som en skyggeside, og derfor skal der fremover være mere plads til cykling, svømning og et vægttab gennem en sundere og mere regelmæssig diæt.
Fakta
Jens Peter Bonde.

Født den 27. marts 1948 i Aabenraa.

1966 student Aabenraa Statsskole.

1966-74 studier i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Formand for Radikal Ungdom.

1973 redaktør ved Notat.

1974 medstifter af Det ny Notat.

1975 meldte sig ind i Danmarks Kommunistiske Parti, som han først forlod i 1991.

1972 medstifter af "Folkebevægelsen mod EF".

1979 medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EF.

1992 skiftede han Folkebevægelsen mod EF til JuniBevægelsen.

Årets Politiker i Europa 2001.

Har skrevet omkring 50 bøger om det politiske Europa.

Gift med journalist Lisbeth Kirk. Far til fire drenge.

Bopæl: Skovbrynet 67, Bagsværd.

Bondes farvel og tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce