Børnebogens mester

I selskab med Flemming Quist Møller bortvejres al kedsomhed

Børnebogens mester

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tegneren og forfatteren Flemming Quist Møller får endnu en pris

Den sidste dag i november uddeler Det danske Akademi Silas Prisen til en af landets mest kendte og elskede børnebogsforfattere. Flemming Quist Møller, der blandt andet har "Cykelmyggen Egon" på samvittigheden.

Akademiets begrundelse for at give prisen til Flemming Quist Møller er blandt andet, at han "holder jungletrommen i gang og bortvejrer al kedsomhed og konformitet"

Det er der givet adskillige børn og forældre, der vil nikke anerkendende til med tanke på et laset eksemplar af bogen om cykelmyggen, der er blevet læst og studeret igen og igen.

Historien om cykelmyggen Egon og hans eventyr er nemlig en af de børnebøger, der har kunnet tåle at blive læst igen og igen på børneværelset. Ikke mindst på grund af Flemming Quist Møllers fantastiske tegninger, der rummer stof til flere timers studier.

Netop i år er cykelmyggen gået til filmen sammen med dansemyggen Dagmar, som først langt senere kom ind i universet.

En tegnefilm, der ikke bare er set af børn og deres bedsteforældre, men også af de børn, der har elsket Egon, siden han "blev født" i 1967 i forfatterens debutudgivelse.

Filmen om Egon og Dagmar er blevet til i samarbejde med kollegaen Jannik Hastrup.

De to havde allerede for 35 år siden et succesfuldt samarbejde med tegnefilmen "Bennys badekar", der er blevet kultfilm på linje med Poul Kjøllers børnesange blandt unge, der er vokset op i 1970'erne og 80'erne.

Til jul kommer endnu en tegnefilm fra makkerparrets hånd, nemlig en fortsættelse af det lille frække jungledyr Hugos oplevelser.

Flemming Quist Møller er født i Tårbæk ved København i 1942.

Han ville oprindeligt have været teatermaler eller jazzmusiker, og han blev begge dele plus lidt mere.

Han kom som 18-årig ind på Bent Barfod Film og var en periode satirisk tegner i dagbladet Information, mens han tillige lavede dekorationer til både teater og tv, inden han blandede det hele med musikken

Et møde i begyndelsen af 1960'erne med Jannik Hastrup, der står bag den lige så kendte og elskede figur Cirkeline, blev startskuddet på en lang række animerede film, blandt andet en ganske opsigtsvækkende julekalender midt i 1960'erne, der fik titlen: "Hvordan man opdrager sine forældre".

Ved siden af lavede Flemming Quist Møller små animerede film til forskellige afdelinger i tv, og han begyndte at skrive og illustrere børnebøger. Cykelmyggen udkom første gang i 1967.

Siden fulgte "Olga og Kedsomheden" og "Snudens ABC", inden han sammen med Jannik Hastrup lavede "Bennys Badekar" i 1971.

Han har heller ikke holdt sig fra at tage de gamle klassikere op til fornyet vurdering og vende dem på hovedet. Det skete i 1992 i et samarbejde med Rune T Kidde.

De lavede en række lystige historier og morsomme billeder for børn i alle aldre i "Den store Bastian" med slet skjult distance til den moraliserende "Den sorte Bastian".

Quist Møller arbejder nu også sammen med sin søn Carl Quist Møller.

Men han holdt sig ikke kun til tegning. Musikken er også blevet en stor del af hans liv.

Han har blandt andet spillet sammen med Povl Dissing, og han stiftede i 1976 gruppen Bazaar sammen med Peter Bastian og Anders Koppel, hvor han var én af de første musikere, der introducerede orientalske og latinamerikanske rytmer i dansk musik.

Siden 1974 har Flemming Quist Møller skrevet film- og tv-manuskripter, blandt andet til "Strømer", "Slægten" og "Sort Høst", og han optrådte også som skuespiller i en række film fra 1971 til 1985 med "Den forsvundne fuldmægtig" og "Tag det som en mand, frue" som de mest kendte.

Det er gennem årene blevet til en lang række priser til musikeren, tegneren, filmmanden og forfatteren.

Han fik i 1976 et arbejdslegat fra Statens Kunstfond. Siden er det blevet til priser fra blandt andet Kulturministeriet, børnebibliotekarerne, Gyldendal og Orla-prisen for "Cykelmyggen og Dansemyggen", der i 2006 blev kåret som bedste billedbog.

Flemming Quist Møller har tillige opnået den ære, at Jungledyret Hugo er kommet på frimærke. Det skete i 2002.

Nu venter så Silas Prisen, der er indstiftet af forfatteren Cecil Bødker og opkaldt efter en af hendes mest kendt figurer. Prisen er på 100.000 kr.

Børnebogens mester

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce