Børn skal være aktive

På grund af en infektionssygdom var Karsten Froberg (t.v.) forhindret i selv at modtage sin Erasmus-pris i Ljubljana. Derfor blev den overrakt af rektor Jens Oddershede ved en reception på Syddansk Universitet.
Foto: Martin Vikkelsø.  

Børn skal være aktive

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

20 års internationalt arbejde gav hæderspris til Odense-forsker

Karsten Froberg, der er lektor ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet har - for sit internationale engagement i forskning og uddannelse inden for feltet børn og fysisk aktivitet - modtaget en af de fornemmeste priser, som EU Kommissionen uddeler til uddannelsesinstitutioner.

Det skete, da Erasmus-prisen inden for programmet livslang læring blev uddelt ved en stor EU-konference i Slovenien, som i første halvår af 2008 har haft EU-formandskabet.

Prisen blev blandt andet givet for Karsten Frobergs udvikling af et undervisningsmodul inden for fagområdet "Børn og fysisk aktivitet med speciel henblik på sundhed, overvægt og fedme" til den fælles europæiske masteruddannelse i "Fysisk aktivitet og Sundhed", som gennemføres i et samarbejde mellem 19 europæiske partnerinstitutioner.

Karsten Froberg har siden 1971 og instituttets spæde start været ansat ved Institut for Idræt og Biomekanik og har i næsten hele perioden haft fokus på børns sundhed.

Siden 1989 også i et internationalt perspektiv. Blandt andet var han i perioden 1999-2003 præsident for the European Network of Sports Science, Education and Employment (ENSSEE).

Desuden har han i årevis siddet i internationale paneler, der har haft til opgave at evaluere europæiske sundheds- og idrætsuddannelser.

Den 65-årige lektor betragtes som en dansk pioner inden for europæisk udvikling af og samarbejde om uddannelse og forskning.

- Der bliver ofte talt mere om internationale uddannelser, end der bliver handlet. For mig at se er internationale uddannelser helt unikke, fordi de skaber en højere faglighed og netværk på tværs af grænser - både mellem studerende, undervisere og forskere. Jeg er utroligt glad for denne anerkendelse af de mange kræfter, jeg har lagt i det internationale arbejde igennem 20 år. Og jeg håber, at prisen kan være med til at sætte yderligere fokus på vigtigheden af en mere international orientering - både her på Syddansk Universitet og i resten af Danmark, siger Karsten Froberg.

Karsten Froberg er uddannet skolelærer fra Vordingborg Seminarium og arbejdede som lærer i Tommerup, da han besluttede sig for at læse idræt på Københavns Universitet.

Han har selv været aktiv idrætsudøver, men skiftede efterhånden den praktiske idræt ud med den teoretiske for at undervise andre, og Froberg er i dag leder af Centret for forskning i børnesundhed.

En af centrets forskere, Niels Wedderkopp, har netop fået 2,25 mio. kr. til forskning i sammenhænge mellem børns fysiske aktivitet og problemer med ryggen. Projektet gennemføres med 1500 børn i Svendborg Kommune.

Et andet projekt involverer børn i 42 børnehaver i Odense.

Hvorfor det er børn og fysisk aktivitet, der interesserer Karsten Froberg, har han en helt enkelt forklaring på.

- Børn er det vigtigste, vi har, og dem skal vi sikre gode muligheder, siger han.

Det bekymrer ham, at der bliver flere og flere overvægtige børn, og gøres der ikke noget ved det problem i en tidlig alder, bliver problemerne mangedoblet senere i livet.

Karsten Froberg er gift og har en voksen søn. Han bor i Odense og har sommerhus ved Gabet.

Børn skal være aktive

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce