Biolog uden sikkerhedsnet

Biolog Bo Skaarup kan ikke komme tæt nok på naturen.
Foto: BJARNE BERGIUS HERMANSEN

Biolog uden sikkerhedsnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TV-INTERVIEW: Bo Skaarup er gladest, når han kan få lov at være helt tæt på naturen. Det har både givet ham mulighed for at sy sin kone i foden og komme tæt på atomprøvesprængninger

Forestil dig følgende: Tv-værten Bo Skaarup fra "Tæt på dyrene" siddende oppe i et træ. Ikke et syn man umiddelbart ville finde særlig troværdigt, men ikke desto mindre sker det faktisk en gang imellem, at biologen kan ses i fuld gang med at klatre i træer.

- Jeg er typen, der skal ud og opleve tingene i praksis. Hvis jeg ser et træ, tænker jeg, at det kunne være fedt at kravle op i det. Men det ligger jo ikke rigtigt lige for, når man er på min alder. Så det sker oftest, når jeg er sammen med mine to drenge. Men så gør jeg det til gengæld også, fortæller Bo Skaarup.

Lige nu kan han opleves i naturprogrammet "Tæt på dyrene" på DR, hvor han følger livet i Zoo på nærmeste hold.

Lysten til at mærke tingene på egen krop har han altid haft. Lige fra han var dreng og bare måtte undersøge alle de ting, han stødte på i naturen omkring barndomshjemmet i Hvidovre.

- Sådan har det altid været, så på det punkt har jeg ikke forandret mig særligt meget. Det kommer sig nok af det baghaveliv, jeg havde som barn, tæt på de gamle voldgrave omkring Storkøbenhavn, hvor der var masser af frøer, haletudser, fisk og pindsvin, forklarer tv-værten.

Interessen for naturen slap ikke sit tag, så Bo Skaarup besluttede sig for at han ville læse biologi. Men udsigten til mange års studier med støvede bøger huede ikke den unge studerende, så han fik kontakt til nogle mennesker, der havde købt et skib i Christianshavns kanal. Suleima hed det, og det var blevet bygget i en hal på Christiania. Bo Skaarup kom med på holdet, der sejlede ud med skibet, så ofte det kunne lade sig gøre.

- Det var en slags gulerod til at blive færdig med studierne. Hvis jeg ville ud og sejle, så skulle jeg have overstået så og så meget af studiet. Så jeg tog det nærmest i etaper, og det virkede, fortæller Bo Skaarup.

Han var vild med livet på havet, med sejlturene i Stillehavet og muligheden for at ligge og plaske rundt i det varme vand i timevis og opleve naturen på tætteste hold.

- Det gav en masse perspektiv. Hjemme i København var der forskellige grupper som Greenpeace, der protesterede mod atomprøvesprængninger, men jeg lå sgu og sejlede rundt derude i Fransk Polynesien og havde to atomprøvesprængninger i nakken. Pludselig blev det meget konkret for mig, husker biologen.

I verdens baghave

Da studietiden nærmede sig sin afslutning blev Bo Skaarup hjemme i et par år, og her mødte han sin nuværende kone, Charlotte, der er møbeldesigner. Hun havde aldrig sejlet før, og Bo Skaarup foreslog, at hun tog med ham ud på en tur til det nordøstlige Australien.

- Det er altså helt ude i verdens baghave, næsten så langt væk man kan komme. Vi var oprindeligt fem mand, men skæbnen v ille, at der til sidst kun var os to tilbage. Og så blev det jo en ganske anden tur, for vi skulle håndtere det store skib helt alene. Skete der noget, måtte vi finde ud af at håndtere det. Charlotte skar sig i foden på et tidspunkt, og så var der ikke andet for, end at jeg måtte sy hende med nål og tråd, fortæller Bo Skaarup.

Vel tilbage i Danmark fik biologen arbejde som udstillingsleder på Kattegatcentret i Grenaa, og parret slog sig ned i Ebeltoft. Her har de boet lige siden, og de har ikke planer om at flytte, selv om Bo Skaarup er stoppet på havcentret for blandt andet at lave "Tæt på dyrene". Både fordi sønnerne, Sylvester og Louie, har deres skole og liv i byen, men også fordi familien bare godt kan lide at bo i Ebeltoft, hvor der både er mulighed for byliv, men også ro og fordybelse, som er en helt essentiel del af livet, mener Bo Skaarup.

- Jeg truer konstant med at smide fjernsynet op på loftet i en måned, for at vi kan få kontakt til de ting, vi også kunne lave. Det er lige dér, hvor man oplever en snert af kedsomhed, at man finder på de rigtig gode ting, og det er mange af os ikke vant til. Børn keder sig for lidt i dag. Og på den måde opdager de også for lidt af, hvad der ligger på den anden side.

Vi glemmer de dér helt enkle ting, der ligger lige for: At gå en tur på stranden, finde sten med huller i eller klatre i træer. Det prøver vi at huske med vores egnebørn, forklarer han.
BOSKAARUP
42 år.

Opvokset op i Hvidovre med forældre og tre søskende.

Uddannet biolog fra Københavns Universitet i 1989 - derudover uddannet erhvervsdykker og undervandsfotograf.

Udstillingsleder og udviklingschef på Kattegatcentret i Grenaa 1992-2003.

Bor i Ebeltoft med Charlotte og sønnerne Sylvester på ni og Louie på syv år.

Ejer af Sommeravisen i Ebeltoft.

Højeste ønske: At komme med i Galathea ekspeditionen, som er et havforskningstogt jorden rundt.

Biolog uden sikkerhedsnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce