Billedkunstneren Ib Geertsen 90 år


Billedkunstneren Ib Geertsen 90 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den autodidakte kunstner Ib Geertsen, som i sine mobiler har forenet maleri og skulptur, fylder 90 år.

København: Maler og billedhugger. En ofte set kombination blandt billedkunstnere. Men Ib Geertsen, der onsdag den 7. januar fylder 90 år, har foruden at mestre begge kunstarter forenet dem i sine mobiler - en sammenføring af flade og rum, der fra flere sider nævnes som hans væsentligste bidrag til dansk kunst.

Geertsens mobiler kan blandt andet ses som udsmykning i Udenrigsministeriet.

Den ordblinde Ib Geertsen blev oprindelig uddannet som gartner, og som maler og billedhugger er han autodidakt.

Han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1940 og malede i en årrække naturalistisk. Men i 1947 var han med til at stifte sammenslutningen Linie II, der tilstræbte et maleri, som var løsrevet fra et afbildende og fortællende motiv. Siden arbejdede han med den rene, konkrete kunst, hvor linjen, formen, farven og bevægelsen er indholdet.

- Hans kunst kendetegnes ved rene farveflader, harmoni og balance, der giver betragteren indre ro, som det hed i begrundelsen, da Ib Geertsen i 1991 tildeltes Thorvaldsen Medaillen - den højeste udmærkelse fra Akademiet for de skønne Kunster til billedkunstnere. Ti år senere udnævntes Geertsen til æresmedlem af Akademiet.

Ib Geertsen har sat farver på flere skoler og sygehuse, bl.a. Næstved Centralsygehus, Aalborg Sygehus Syd og Nord og Københavns Universitets GeoCenter. Han er repræsenteret på en lang række danske og svenske kunstmuseer, heriblandt Statens Museum for Kunst, ARoS i Århus, Fyns Kunstmuseum og Nordjyllands Kunstmuseum.

Ud over Thorvaldsen Medaillen har han modtaget Eckersberg Medaillen i 1978 og Statens Kunstfonds livsvarige ydelse fra 1985.

Siden 1972 har Ib Geertsen været medlem af kunstnersammenslutningen Grønningen. Blandt mange hverv har været medlemskab af Akademirådet og af Akademirådets udvalg for kirkekunst.

/ritzau/

Billedkunstneren Ib Geertsen 90 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce