Portræt

Jesper Langballe fylder 70 år, og er ved at tælle ned på Christiansborg
Sundheds-apostlene og det kulturradikale Danmark slipper for en bidsk vagthund ved næste folketingsvalg.

Præsten, politikeren og provokatøren Jesper Langballe siger nemlig farvel til Folketinget.

- Mit arbejde er ved at være gjort. En bestemt opgave skulle løses, nemlig udlændingepolitikken, og det er den blevet. Tre perioder var i forvejen mere, end jeg havde regnet med, men jeg er ved at være en gammel mand, lyder hans begrundelse for at sige stop.

Samme beslutning har hans fætter og partifælle, præsten Søren Krarup taget. De to har fungeret som Dansk Folkepartis ideologer, og er ofte gået deres egne veje, så selv partiformand Pia Kjærsgaard har måtte svinge pisken.

Mange kampe har fætrene kæmpet sammen, og flere sejre har de vundet. Da rygedebatten rasede for et par år siden, truede de med at forlade dansk politik, hvis de på Christiansborg skulle stikke deres egen pibe ind.

Sagen røg helt til tops, og Folketingets Præsidium måtte skære igennem og give Langballe og Krarup lov til at ryge på deres kontorer.

Jesper Langballe fylder mandag 70 år, og han er så småt ved at tage hul på sit liv som pensionist. I februar 2007 sagde han efter 31 år som sognepræst i Thorning farvel til sin menighed, og flyttede til Adelgade i Randers.

Jesper Langballe er lægesøn, født i København, og sejlede et års tid som gast i Mærsk og ØK. Han tog en god solid uddannelse som journalist i det vestjyske og var i årene 1964-72 kulturjournalist på Jyllands-posten, hvor han samtidig luftede sin satiriske pen som redaktør af bagsiden.

På et tidspunkt fattede han interesse for teologien, og gennemførte kirkeministeriets særuddannelse som præst. Han blev sognepræst i Thorning i 1975, og levede et forholdsvis stille liv, indtil Pia Kjærsgaard i år 2000 ringede og spurgte, om han ikke ville stille op til Folketinget.

Han lod sig overtale, blev valgt i 2001, og har siden kæmpet ihærdigt med kulturradikalismen. Politiske modstandere har han nok af, men han er af alle respekteret for sin store viden , sit intellekt og sine retoriske evner.

Parløbet med sin fætter, Søren Krarup, har han kørt helt tilbage fra 1986, da de satte sig i spidsen for en protest mod Dansk Flygtningehjælps forsøg på at finde indsamlere til "Flygtning 86". Fætrene har siden markeret sig som stærke fortalere for alt fra danske værdier til fri rygning på eget kontor.

Sine skrivefærdigheder har Jesper Langballe passet og plejet gennem årene. Han har bidraget til flere antologier, og været medudgiver og skribent ved det teologiske tidsskrift "Tidehverv" siden 1982, ligesom han hjemme fra præstegården i Thorning var en skarp tv-anmelder i Jyllands-Posten.
  • Fyens Stiftstidende