Berømt eneboer runder de 90


Berømt eneboer runder de 90

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

J.D. Salinger har kun skrevet én roman og tre bind med noveller. Alligevel har han tjent styrtende med penge og er stadig på den internationale bestsellerliste

København: Den amerikanske forfatter J.D. Salinger er vidt berømt og stadig en af de mest læste forfattere til trods for, at han kun har skrevet fire bøger - én roman og tre bind med noveller. Bøgerne er udgivet fra 1951 til 1963. Siden har han ikke ønsket at delagtiggøre offentligheden i sine værker.

I morgen, torsdag den 1. januar, fylder han 90 år.

» Jeg kan godt lide at skrive. Jeg elsker at skrive. Men jeg skriver kun for mig selv og min fornøjelses skyld«, sagde J.D. Salinger i 1974 til en journalist på New York Times i et af de få og korte interview, han har givet.

Men J.D. Salinger skriver stadig, har Joyce Maynard, som var tæt på forfatteren i en lang periode i 1970?erne, fortalt. Men ingen må se, hvad han skriver.

Joyce Maynard var 18 år, da hun fik et brev fra Salinger. Han havde set et billede af hende på en magasinforside, og efter en intens korrespondance flyttede hun ind hos ham. Maynards historie om hendes forhold til Salinger »At Home in the World« udkom i oktober 1998.

Bog solgt i 10 millioner eksemplarer

Det er især bogen »The Catcher in the Rye«, der har gjort forfatteren verdensberømt. Det menes, at bogen er solgt i mere end 10 millioner eksemplarer, og den er oversat til utallige sprog. Romanen udkom på dansk i 1953 under titlen »Forbandede Ungdom«og igen i Klaus Rifbjergs oversættelse i 2004. Rifbjerg, der om nogen kender til teenageres fortrædeligheder, ensomhed og seksualitet, gav bogen titlen »Griberen i rugen«.

Mangen en teenager har læst bogen i gymnasiet og sammen med Holden Caulfield undret sig over, hvad der sker med fiskene i søen i Central Park, når den bundfryser. Bogen, der hurtigt blev kult, handler om den 16-årige Holden Caulfield, der stikker af fra sin overklassekostskole og ikke tør komme hjem. Han turer derfor rundt i New York, inden han tager hjem, hvor han får et psykisk sammenbrud. Fortællingen er formet som en indre monolog, hvor Holden forsøger at finde en mening med det hele.

Romanen har gjort D.J. Salinger særdeles velhavende.

Han bor på en gård i en lille flække i Cornish i New Hampshire fjernt fra alt. Oprindelig kommer han fra New York. Han er søn af velhavende forældre - en jødisk far, der passede forretningen og en irsk mor, der gik hjemme, og Salingers personer deler den samme privilegerede baggrund, som de dog ofte tager afstand fra.

Også familien spiller en central rolle i hans værker. D.J. Salinger har været gift to gange og har to børn. Siden sidst i 1980?erne har han været gift med Colleen O?Neill.

I 1992 udbrød der brand i hans hjem i Cornish, og selv om fotografer og journalister straks blev sendt af sted i håb om et interview, lykkedes det ham at slippe væk.

/ritzau/

Berømt eneboer runder de 90

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce