Beach Boys-stifteren fylder 75

Brian Wilson fylder 75. Foto: Lucas Jackson)

Beach Boys-stifteren fylder 75

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den skumsprøjtende og sommerglade surfmusik fra 1960'erne sejlede i mange år på grund i stenet farvand for 1960'ernes store sangskriver og popstjerne Brian Wilson, der tirsdag den 20. juni fylder 75.

Han grundlagde i 1961 ellers det californiske surfpop- og familieband The Beach Boys sammen med sine brødte Carl og Dennis, fætteren Mike Love og skolevennen Al Jardine.

Brian Wilsons helt magiske evne til at lave udødelige hits kombineret med de lyse herrestemmer i perfekte vokalharmonier var et kæmpehit.

25 placeringer på Top 40 og ni guldsælgende albummer i streg taler deres eget tydelige sprog om en succes, der havde historiske "Good Vibrations".

Siden fortog interessen sig for surfmusikken. Wilsons mørke sider, selvhad og sceneangst fik overhånd, og han holdt op med at turnere for at komponere, mens de andre spillede videre.

I mange år blev stoffer og alkohol brugt til at stoppe de indre huller ud med. Albummet "Smile", som skulle havde sat nye standarder allerede i 1967, blev aldrig tilfredsstillende for Wilson og aldrig udgivet.

Da han så langt om længe i 2004 endelig fik udgivet "Smile", der havde været 37 år undervejs, var han dog endelig ovenpå igen. Godt hjulpet også af konen Melinda, som han traf i midten af 1990'erne.

Han har siden med stor succes dyrket sin solokarriere og også flere gange i nyere tid optrådt i Danmark blandt andet på Roskilde Festival.

Trods mange skærmydsler og interne sagsanlæg blev The Beach Boys overraskende gendannet i forbindelse med gruppens 50-års jubilæum i 2012.

De var på en længere verdensturné, der blandt andet førte dem til Aarhus. Efterfølgende valgte Mike Love imidlertid igen at fortsætte uden Brian Wilson.

Brian Wilson spiller på Odeon i Odense den 29. juni. (ritzau)

Beach Boys-stifteren fylder 75

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce