Bankverdenens stædige terrier og oprydder

Tidl. bankdirektør Jørn Astrup Hansen fylder 75. Foto: Linda Kastrup/Scanpix

Bankverdenens stædige terrier og oprydder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En jysk terrier, der bider sig fast, når han møder uretfærdighed, er tidligere bankdirektør og bankoprydder Jørn Astrup Hansen, der fylder 75 år onsdag den 17. maj, blevet kaldt.

I finansverdenen med både mange håndvaske og dyre gyldne håndtryk har han i stedet flere gange taget sine kampe og sat solide fingeraftryk.

Det gjaldt især, da han blev sendt til Færøerne for som administrerende direktør fra 1993 til 2005 at genoprette banker og færøsk økonomi efter det store bankkrak.

Da han kom hjem, blev han bestyrelsesformand i EBH Bank, der som den første af en lang række banker blev overtaget af Finansiel Stabilitet A/S - det statsejede bankaktieselskab, der blev oprettet for at sikre finansiel stabilitet i Danmark ved at overtage nødlidende banker.

Men da den færøske bank Eik Banki krakkede i 2010, tog Astrup atter tilbage til Færøerne for Finansiel Stabilitet for et rekonstruere banken, hvor han først var direktør og siden i bestyrelsen.

Han forlod den dog efter en voldsom strid i 2016 om et kæmpefradrag i bankens skattepligtige indtægter på en halv milliard kroner, som Astrup Hansen mente var uberettiget.

Sagen betød, at banken i efteråret 2016 stævnede ham for bagvaskelse og injurier. En strid som først blev forligt i marts i år.

Undervejs har han også kæmpet for kundeejet, da ledelsen i det kundeejede TryghedsGruppen, hovedejer af Tryg og TrygFonden, i sin egen selvforståelse var blevet til en selvejende institution. Med tilhørende konsekvenser for forbrugernes opsparede formue.

Jørn Astrup Hansen fik sagen i Højesteret men ikke medhold i, at Tryghedsgruppen skulle opløses, og formuen uddeles til medlemmerne. Men han fik fastslået, at selskabet ejes af kunderne.

Som 75-årig sidder han stadig i en enkelt bestyrelse og skriver månedlige aviskommentarer. Der skal også være tid til at passe familie og børnebørn og pleje en fortsat aktiv interesse for alpin skisport. (ritzau)

Bankverdenens stædige terrier og oprydder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce