Arbejdsnarkomanen

Foto: Ulla Voigt

Arbejdsnarkomanen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Manden bag tv-serien "Forbrydelsen", Søren Sveistrup, har sin egen rygsæk fra barne- og ungdomsår på Sydfyn fyldt op med drama

Der er så smukt på Thurø med skov og strand. Men det er ikke med ø-idyl fra barne- og ungdomsårene i det sydfynske i rygsækken, at Søren Sveistrup som forfatter til tv-serien "Forbrydelsen" nu kolorerer vintermørke søndage med et strøg gys. Tværtimod er hans rygsæk fra dengang fyldt op med et problematisk familiehelvede af alkoholisme og selvmord.

I flere interview har han åbent fortalt om sin mors selvmord, om en far, han ikke længere har kontakt med og om sin egen turbulente tur gennem en skilsmisse. Om hvordan han meget let selv kunne være endt som enten alkoholiker eller narkoman, hvis han ikke med jobbet som forfatter havde fundet sin redningsplanke.

Efter det første afsnit af "Forbrydelsen" vil det ikke undre, hvis 39-årige Sveistrup på sin redningsplanke driver mod en solid seersucces. Modtagelsen af serien var overstrømmende. Tv-anmeldere over en kam - selv de mere gnavne af slagsen - var klar med et mildt stjernedrys, da vicekriminalkommissær Sara Lund i skikkelsen af Sofie Gråbøl til hvem Sveistrup har øremærket hovedrollen tog hul på mordgåden, der skal krydre de næste mange tv-søndage.

Det er en halv snes år siden, Søren Sveistrups navn første gang dukkede op i rulleteksterne på tv. Som nyudklækket manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole havde han for DR skrevet tv-filmen "Deadline", ligesom han var forfatter på en række afsnit af serien "Taxa."

Allerede dengang skinnede det igennem, at han efter sine omtumlede barne- og ungdomsår var ved at finde sin rette hylde.

Som kun 16-årig var han flyttet hjemmefra. Familien var på det tidspunkt i opløsning, og nogle år senere tog moderen sit eget liv, mens kontakten til faderen smuldrede. "Det var bedst for os begge", har han forklaret.

I første omgang flyttede teenageren fra Thurø til en lejlighed i Svendborg, hvor han tog studentereksamen. Derefter gik turen til København.

"År 0 i min tilværelse" har han kaldt det og tog fat på den nye tilværelse med studiet i litteraturvidenskab ved Københavns Universitet. Det blev aldrig fuldendt. Han stoppede, før han skulle skrive speciale, da det gik op for ham, at han var ved at uddanne sig til lærer. Et job uegnet til at gå i spænd med hans rastløse temperament.

I stedet blev han fristet af manuskriptlinjen på Den Danske Filmskole.

- Jeg havde lyst til at skrive, men ikke lange, malende beskrivelser af landskaber. Når jeg læste bøger, var jeg mest interesseret i psykologien og dialogen mellem mennesker, har Sveistrup fortalt i B.T.

Efter afgangsfilmen "Lationo" fra filmskolen i 1997 ventede jobbet på Danmarks Radio. Et par år senere fik han et tilbud fra TV 2, og her var han med til at skrive de første 24 afsnit af "Hotellet".

Efter en skilsmisse fra TV 2-journalisten Michelle Bellaiche valgte Sveistrup også at sige farvel til TV 2. Han vendte tilbage til DR-TV og slog for alvor sit navn fast med "Nikolai & Julie". Serien, der i 2003 var med til at sikre DR en af de prestigefyldte Emmy-priser.

- Filminstruktøren David Lynch har sagt noget om, at han i stedet for at gå til psykolog laver film. Og hvis han besøgte en, så ville han ikke have nogle emner til sine film. Jeg har det lidt på samme måde, har Sveistrup tidligere forklaret i Berlingske Tidende, og understreget, at inspirationen til meget af det, han skriver, bliver hentet i hans egen rygsæk. Men meget bliver ændret, når det kommer på papiret i et manuskript.

- Det må ikke handle om mig, så bliver det sgu for kedeligt. Jeg forstørrer ting fra mit eget liv op, så folk kan spejle sig i dem. Men det bliver aldrig en personlig vendetta, har han tidligere sagt og erkendt, "at hvis kærlighed var en sportgren, ville jeg nok ikke blive udtaget til OL".

Et gennemgående træk i omgivelsernes karakteristik af den aldrig kaffedrikkende, men altid cola-bællende og i mange år Camel-pulsende Sveistrup er hans perfektionistiske indgang til sin metier. Nogle kalder ham arbejdsnarkoman.

- Søren bliver aldrig helt tilfreds med det, han præsterer, har filminstruktøren Morten Arnfred tidligere forklaret. Derfor er han heller ikke altid den nemmeste at arbejde sammen med, og det er en slet bevaret hemmelighed, at producenterne af og til bliver en smule trætte af den perfektionistiske forfatter.

Det er hjerteblod, når Sveistrup skriver en serie og selv gerne vil følge den helt til dørs. De 10 første afsnit, der sendes i de kommende uger, er kommet gennem hans kritiske nåleøje, mens der stadig skal tylles pæne mængder cola, før de sidste 10 afsnit, der kommer på skærmen senere, er klar.

Arbejdsnarkomanen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce