Tonni Hansen,stiller efter nærved ti års pause i lokalpolitik, atter op for SF til Langelands kommunalbestyrelse for at få gang i den grønne ø

Der er to ting, der fylder Tonni Hansen med stor glæde for tiden. Det ene er morgenerne med barnebarnet Yasmin, der følges med sin farfar til gymnasiet hver morgen. Der er ikke noget, som en lukket blikæske, som en bil, der skaber rum for gode samtaler:

 - Jeg får alt at vide, godt nok ikke lige noget om kærester, siger Tonni Hansen, der tydeligt nyder diskussioner og samtaler med barnebarnet, der går i 1. g.

Tonni Hansen

Født på Langeland i 1958 på Kædeby HasHar en yngre bror og en yngre søster.

Gift med Pia, med hvem han har to sønner, Mark på 36 og Jonas på 29. Desuden barnebarnet Yasmin.

Formand for 3f Sydfyn 

Formand for LO Sydfyn

Medlem af Rudkøbing Byråd og Langelands kommunalbestyrelse i sammenlagt 17 år.

Næstformand i SF siden 2014 og kandidat til Europaparlamentet .

Fritiden blev tidligere tilbragt med campingvogn, hvilket har skabt mange venskaber rundt omkring Danmark og Tyskland men bliver i fremtiden henlagt til sommerhuset i Stoense Havn - helst med lidt praktisk arbejde tilsat heavy rock og geren en krimi til afslapning.

 

 

 Tonni Hansens anden store fornøjelse er et lille sommerhus, han og hustruen Pia har købt på Nordlangeland efter mange år som campister især i Lohalsområdet.

- Her er masser at lave udenfor og det giver mulighed for at bruge hænderne og være i naturen. Det er en stor fornøjelse, når man til daglig bruger så meget tid på kontoret og i møder, så er det dejligt bare at kunne være under åben himmel, siger han.

Tonni Hansen er født og opvokset på det sydlige Langeland. Hans forældre kom ud af landbruget, farfaren havde et lille husmandssted og faren var landbrugsmedhjælper, indtil han var med til at bygge Langelandsbroen - det gjorde faren til erklæret socialdemokrat, mens det ellers var radikale og venstre, der lå i generne.

I en periode boede familien i Kassebølle lige uden for Rudkøbing og Tonni Hansen kom i Kassebølle Friskole - ikke fordi familien havde noget forhold den Grundtvig-Kold'ske tankegang, det var en praktisk foranstaltning. Til gengæld er Tonni Hansen ikke i tvivl om, at det har givet ham et grundlag, som hans politiske engagement og karriere er bygget på.

 -Det var ikke noget, jeg tænkte over dengang. Men senere er jeg blevet sikker på, at det er den skolegang, vi fik under Karl Bollet, der har gjort, at jeg er blevet god til at lytte og se muligheder i mine omgivelser, siger han.

- Og så tror jeg, det er derfor, jeg har sådan et godt samarbejde med Margrethe Auken omkring EU. Vi mødes simpelthen på det Grundtvig-Kold'ske grundlag, selv om vi kommer fra vidt forskellige verdener. Tonni Hansen er noget så sjældent som en forholdsvist højt placeret politiker uden uddannelse.

- Min mor fik mig til at tage en prøve, der skulle vise, om jeg var egnet til gymnasiet -  det var jeg for så vidt - men jeg ville ikke. Jeg fik job på Fjellø-Jensen, i Rudkøbing, der lavede kontormøbler.

-Siden har jeg gået på VUC og taget 9.-10. klasse og så har jeg langt senere taget en del lederkurser, men det er også det uddannelse jeg har, fortæller han.

Tonni Hansen har dog en lang politisk karriere i fagbevægelsen, 17 år i lokalpolitik og en årrække i lands- og europæisk politik, bag sig. Beslutningen om at stille op til kommunalbestyrelsen på Langeland kom en postgang for tidligt, for egentlig havde han tænkt sig at gå ind i politik igen i 2021, fordi han har stor veneration for ø og mennesker. Og det var  mange opfordringer fra langelænderne, der fik ham til at slå til nu, efter at have hentet opbakning fra såvel sin arbejdsplads som partiet, hvor han er en af to næstformænd.

Bliver han valgt til kommunalbestyrelsen på Langeland, må han opgive sit kandidatur til Europa-parlamentet i 2019.

- Det bliver jeg nok ikke populær hos Margrethe Auken på, men sådan må det være.

 Tonni Hansen håber, han kan være med til at snakke Langeland op.

- Vi har så mange muligheder. Blandt andet skal vi slå noget mere på, at vores ø er grøn - mere grøn end Samsø. Og så skal vi vise, at vi faktisk er en meget imødekommende ø, der tager sig af de mennesker, der kommer hertil, siger han.

- Jeg tror jeg kan gøre en forskel, jeg kender jo mange virksomheder gennem mit fagforeningsarbejde og det håber jeg, kan få betydning.     

 

  • fyens.dk