Arbejde er livets salt

I mere end 30 år har Arne Brunhøj drevet virksomhed på samme sted i Nr. Broby. Mandag fylder han 60 år.

Arbejde er livets salt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tømrermester Arne Brunholm kan lide at have travlt både i virksomheden og i de foreninger, han er engageret i

Der var ikke så meget at tænke over, da Arne Brunholm skulle vælge uddannelse.

Fra han kunne kravle søgte han hen i sin fars tømrerværksted, så høvlspånerne kom i bogstaveligste forstand ind med modermælken.

Efter skolen kom han i lære i Nr. Broby, hvor han er født, og hvor han på mandag har boet i 60 år bortset fra to år i Odense lige efter læretiden.

Efter de to år i "fremmed tjeneste" skulle han hjem til Nr. Broby for at drive tømrervirksomhed sammen med faderen.

Men det gik ikke med to mestre i samme firma, så 1. april 1974 startede Arne Brunholm for sig selv i et gammelt snedkerværksted på Assensvej for to år senere at flytte virksomheden til den nuværende placering på Industrivej.

Her er der flere gange i årenes løb bygget til for blandt andet at gøre plads til egenproduktion af flammestoppende døre og vinduer samt materialer til egne byggepladser.

På spørgsmålet om, hvor mange byggepladser, firmaet har gang i, svarer han, mens han tæller op, at det i hvert fald ikke er rimeligt at snakke om dårlige tider for byggeriet i øjeblikket.

Brunholm A/S har 34 byggepladser, så det har været nødvendigt at leje folk udefra ud over de 80, der er i firmaet.

43 håndværkere er hentet fra Tyskland. I 1994 var det omvendt, da havde Arne Brunholm to montagehold syd for grænsen.

Selv er han en af de tre-fire mand, der leder byggepladser. Han synes, han er god til at delegere ansvar ud til medarbejderne, men vil også selv have føling med tingene. Han er ikke en chef, der kunne drømme om at sætte sig bag skrivebordet og styre slagets gang derfra. Han vil gerne gå forrest og sætter en høj moral i firmaet højt. Det er med til at holde på de ansatte, der ellers lokkes med tilbud fra konkurrenterne.

- En fornuftig løn gør det ikke alene. Det skal også være et ordentligt sted at være. Men det er ikke noget, der kommer af sig selv. Det er en af årsagerne til, at jeg er rundt hver dag. Man skal vide, hvad der foregår på pladserne og gribe fat i tingene, inden de bliver til problemer. Synlig ledelse er en god ting, konstaterer Arne Brunholm.

Det bliver til 50.000 km. i bilen om året, men i den tid man kører, kan der godt snakkes i telefon, og det bliver der også. Mobilen sidder fast i øret.

Det er nemlig også Arne Brunholm selv, der har den første kontakt til kunderne, hvad enten det er store eller små opgaver, der venter.

Efter en snak med bygherren, er det så en mand hjemme på kontoret, der regner tilbuddet ud, og en anden sørger for, at materialerne kommer ud til de rigtige steder i rette tid.

Brunholm har specialiseret sig i totalentrepricer, og det betyder, at han i lokalområdet beskæftiger en underskov af leverandører ud over sine egne folk.

Man skal i mere end én forstand stå tidligt op for at følge Arne Brunholm. Han møder på kontoret hver morgen mellem kl. 5.15 og 5.30, og så ligger der godt og vel en arbejdsdag foran, inden han tager fat på de opgaver, han har påtaget sig udover at passe sit firma.

Han interesserer sig meget for fagligt, organisatorisk arbejde. Er formand for Faaborg-Midtfyns Erhvervsråd, formand for Broby Erhvervsforening og formand for Dansk Byggeris Træsektion på Fyn samt medlem af bestyrelsen for Faaborg-Midtfyns Produktionsskole og medlem af Rotary.

Desuden har han tidligere haft et omfattende engagement i de lokale sportsforeninger.

Det betyder, at det ofte bliver sent, inden han vender hjem, men han har ikke tænkt sig at lægge arbejdet eller tillidsposterne på hylden.

- Nej, at have travl er livets salt for mig , siger han.

Der er dog lagt planer for fremtiden, men de omfatter tre udgange.

Begge Arne Brunholms voksne sønner er med i virksomhedens bestyrelse. Den ene arbejder i et it-firma i Vejle, mens den anden er uddannet tømrer og i øjeblikket læser videre til konstruktør.

- Om fem år står de begge i firmaer - eller måske kun den ene af dem. Ellers skal det sælges til andre, der vil føre det videre, har Brunholm tænkt.

- Hvis firmaet overgår til én af sønnerne eller dem begge, så er der yderligere 30-40 års arbejde i mig. Jeg er så glad for mit arbejde, at der ikke er grund til at holde op, siger Arne Brunholm, der håber at kunne fortsætte, til han fylder 102 år.

Reception Industrivej 8, Nr. Broby, fredag den 23. november kl. 13.

Arbejde er livets salt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce