2008 blev året, hvor finanskrisen ramte verdensøkonomien - et amerikansk foto, som viser finanskrisens konsekvenser, blev fredag udråbt som World Press Photo.
Amsterdam: Verdens bedste pressefoto i 2008 viser en amerikansk politibetjent, som med sin pistol i hånden ransager et totalt rodet hus i Cleveland efter en tvangsauktion for at sikre sig, at der ikke længere er folk eller våben i huset.

Det sort-hvide billede fra magasinet Time blev i marts i fjor taget af den amerikanske fotograf Anthony Suau, som fredag i Amsterdam blev hædret med verdens fornemste pris for pressefotografer, World Press Photo, på 10.000 euro (74.500 kroner).

Den omsiggribende globale økonomiske krise startede i fjor med kreditkrisen på det amerikanske boligmarked, og juryen begrunder hæderen med, at billedet på fornemste vis anskueliggør finanskrisens følger for amerikanske boligejere.

- Det ser ud som et klassisk krigsfoto, men viser simpelthen bare, hvordan folk bliver smidt ud af deres hjem. Nu er krigen på dens klassiske måde kommet ind i folks hjem, fordi de ikke kan betale deres terminer, udtaler den amerikanske juryformand, MaryAnne Golon, på World Press Photos hjemmeside.

- Det er et meget tvetydigt foto. Man bliver nødt til at gå ind i det for at finde ud af, hvad det går ud på. Og så vil folk over hele verden tænke, at dette er, hvad der sker for os alle, lyder det også fra et andet jurymedlem, Akinbode Akinbiyi fra Nigeria.

Hele Times billedserie om kreditkrisens konsekvenser for amerikanske boligejere vandt også andenprisen i dagligdagskategorien "Daily Life".

I alt blev 63 pressefotografer og fotojournalister fra 27 lande hædret i 10 kategorier af juryen, som også talte Politikens fotochef Per Folkver.

Danske fotografer har tidligere deltaget med stor succes i konkurrencen, men i år er der for en gangs skyld ingen danskere blandt prisvinderne.

/ritzau/
  • fyens.dk