Alt, hvad hun ville, var at danse

Marie Keiser-Nielsen har koreograferet forestillingen "Aunt Who", som bliver vist på Teater Momentum 13.-16. august. Foto: Mark Chetcuti

Alt, hvad hun ville, var at danse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Marie Keiser-Nielsen danser, koreograferer, spiller skuespil, spiller tennis og underviser akrobater. Hun har taget en bachelor i dans, en bachelor i litteraturvidenskab og en master i fysisk teater. Næste opgave: At så krydderurter.

Fem-årige Marie er i sin egen verden. Hun ser tv. Øjnene er limet til skærmen. Det kan kun være Disney. Men nej, der er ingen Fedtmule her. Marie ser ballet. Balletten Tornerose. Den lille Keiser er helt væk i Charles Perraults historie om den smukke prinsesse.

Og Marie var også et vakkert barn og havde absolut ikke tænkt sig at sove i 100 år. Hun ville danse - nu. Men som i eventyret var der lige en tjørnehæk: Hun måtte trippe i to år hjemme på værelset, før balletskolen åbnede sine døre.

Marie Keiser-Nielsen gik på balletskole i fire år.

- Min mor er teaterinstruktør, og der har altid været meget musik i min familie. Men jeg ville hellere danse. Men ballet er hårdt for kroppen.

Efter balletskolen brugte Marie sin lidenskab for dansen hos Hips Dance Studios. Den hårde træning havde dog sat sine spor. Marie havde problemer med hofterne.

Dog ikke større problemer end hun fik tid til at udfolde et af sine andre talenter: Tennis. Der blev servet og smashet i Fruens Bøge, så andre end Marie følte sig fornøjet. Faktisk har frk. Keiser-Nielsen flere fynske mesterskaber bag sig i den fascinerende sport.

Og det var også tennis, der sendte Marie længere ud - eller ind - i teaterverden.

- Jeg var tennistræner, bl.a. for en kvinde, der brugte enhver pause til at fortælle om, hvor mageløs Malta er. Hun ville have mig med derned, hvor jeg også skulle træne hende i tennis.

Marie Keiser-Nielsen
Født 1989 i Valby, opvokset i Odense SV.1996-2000 Det Fynske Ballet Akademi. Derefter Hips Dance Studios.

Flere gange fynsmester i tennis.

Læste litteraturvidenskab på SDU.

2010: Flytter til Malta. BA i litteraturvidenskab og teaterstudier.

2013: Flytter til London. MA i fysisk teater. Danner sit eget dansekompagni Lost Goose Theatre Company.

2014: BA i dans i Malta.

2018: Flytter til Odense.

Medlem af Dansk Skuespillerforbund.
Marie Keiser-Nielsen på spil i Munke Mose i Odense. Efter syv-otte år i udlandet er hun flyttet
Marie Keiser-Nielsen på spil i Munke Mose i Odense. Efter syv-otte år i udlandet er hun flyttet "hjem" til Odense. Privatfoto

Først Malta - så London

Den aftale kiksede dog - men Maries nysgerrighed var vakt. Hun havde begyndt studier i litteraturvidenskab på SDU - dem ville hun færdiggøre i Malta, hvor hun også kunne dyrke sin lidenskab for fysisk teater.

- Jeg blev mere og mere interesseret i at kombinere dans og teater. Kroppen som fortæller og de fysiske indtryk fascinerer. Man skaber historien. Det handler ikke om den smukke dans som i ballet, men om "soulful dance".

Marie Keiser-Nielsen tog sin bachelor i litteraturvidenskab i Malta - selvfølgelig om eventyrfortællinger. Og blev involveret i det aktive danse- og teaterliv i landet.

- Malta er på størrelse med Langeland. Du kender alle og får mange jobtilbud.

Men siger man fysisk teater, siger man også London. Ergo flyttede Marie til byen ved Themsen.

Hun tog en Master i fysisk teater ved det ansete St. Mary's University - fokus var på improvisation, klovn og storytelling. Marie stiftede sit eget selskab - Lost Goose Theatre Company - som hun har turneret med rundt i Europa.

Dans er hårdt

Så fra balletskole i Odense via standup i Malta til Shakespeare på Rose Theatre i London. Og Marie er blot 25. Skulle vi ikke lige tage en slapper? Nej? Googler man ordet slendrian, støder du ikke på Marie Keiser-Nielsen.

- I 2014 flyttede jeg tilbage til Malta for at tage en bachelor i dans. Det var fire-seks timers fysisk træning om dagen plus undervisning i koreografi og danseteori. Jeg kan godt lide fysisk teater, fordi udgangspunktet er: Hvad kan din krop? Det er en anden tilgang til dansen.

Dans er en hård disciplin - om det er ballet eller moderne dans, er skader en del af det hele.

- Kroppen har en længere levetid i moderne dans. Man er med årene blevet mere opmærksom på skadekulturen. Dansere er blevet bedre til at lytte til kroppen, og der er mere fokus på sundhed, siger Marie Keiser-Nielsen.

Efter at have færdiggjort sin bachelor i dans i Malta har Marie arbejdet som koreograf ved universiteter, professionelle dansekompagnier og det danske akrobatlandshold. "De kan alt det tekniske, men jeg lærer dem om det æstetiske og det dramatiske."

Hun har også arbejdet freelance som skuespiller i Malta, i London og i Danmark. Hun havde en mindre rolle som Therese i "Den som dræber".

Intet dansemiljø

Marie Keiser-Nielsen er født i Valby, men opvokset i Odense SV. Og i november kom hun "hjem".

- Min base er i Danmark nu. Dansemiljøet er ikke så stort i Malta, og jeg havde brug for ny inspiration. Jeg synes, der er et spændende kulturmiljø i Odense. Men et reelt dansemiljø kan jeg ikke finde. Det er synd. Det kan ikke passe, man skal til Aarhus eller København for at opleve moderne dans.

Marie Keiser-Nielsen giver fynboer og andet godtfolk muligheden for at se, hvad hun kan koreografere. Hun står nemlig for koreografien i "Aunt Who", som et af Maltas førende dansekompagnier skal opføre på Momentum i Odense 13.-16. august i år.

- "Aunt Who" er inspireret af Ibsens "Et Dukkehjem". Men den er skandaløs ved, at Nora faktisk bliver ..., smiler Marie.

Hun foretrækker normalt at bruge dyr i sine fortællinger. "Fordi dyr tør vise det, vi mennesker forsøger at skjule."

Inden Marie byder op til dans på Momentum, skal hun liiige en tur til Malta for at sætte en forestilling op. Men lige så utålmodig en fem-årig Marie ventede på balletskolen, ligeså utålmodigt venter en 29-årig Marie på foråret.

- Jeg har købt en kolonihave. Efter så mange år på en klippeø savner jeg grønt græs. Rigtigt grønt græs. Og så skal jeg så krydderurter. Det bliver fedt!

Alt, hvad hun ville, var at danse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce