Alles ret til værdighed


Alles ret til værdighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Professor Frederik Harhoff arbejder som dommer for FN i Haag med orlov fra SDU

Med anholdelsen af den mistænkte krigsforbryder Radovan Karadzic i Beograd i den forløbne uge har SDU-professor Frederik Harhoff og hans 25 dommer-kolleger ved FN's krigsforbryderdomstol i Haag fået ekstra arbejde på bordet.

Den 59-årige Harhoff har siden januar i fjor haft orlov fra Syddansk Universitet i Odense, hvor han i 2006 blev ansat som professor i folkeret og internationale menneskerettigheder.

Han nåede inden sit farvel til Odense at holde en meget velbesøgt tiltrædelsesforelæsning med titlen "For vores egen skyld" og nogle enkelte, men meget populære forelæsninger ved Juridisk Institut. Det blev imidlertid alt, hvad de cirka 550 fynske jurastuderende fik set til den højt respekterede professor i denne omgang.

Allerede da Frederik Harhoff blev hentet fra Københavns Universitet til Odense i oktober 2006, tilhørte han den lille eksklusive kreds af jurister, der er opført på listen over dommere, som står til rådighed for FN's krigsforbrydertribunal (ICTY) for eks-Jugoslavien.

FN hentede i fjor den fynske professor til FN-domstolen i den hollandske regeringsby Haag, og her blev han overgivet to sager, som begge har deres udspring i Balkan-krigene i 1990'erne.

Den første er mod general Dragomir Milosevic, som bl.a. tiltales for at belejringen af den bosniske hovedstad Sarajevo i årene 1994-96. Og den anden sag er mod den tidligere serbiske ultranationalistiske partileder Vojislav Seselj. De to er blandt de ialt 160 serbere, kroater og bosniske muslimer, som FN-domstolen har rejst tiltale mod.

Af de 160 er 56 hidtil kendt skyldige, 10 er frifundet, og 36 sager er frafaldet. Til de sidste hører sagen mod den tidligere serbiske præsident Slobodan Milosevic, som døde i sin fængselscelle i Haag i marts 2006.

Den nylig anholdte 63-årige Radovan Karadzic har i over 10 år stået på FN-domstolens liste over formodede krigsforbrydere. Derfor kunne Frederik Hardoff da også fra sit kontor i Haag udtrykke sin lettelse og glæde over anholdelsen, selv om han gerne havde set, at den var sket tidligere.

Radovan Karadzic er foreløbig bag tremmer i Beograd, og når de retslige formaliteter er klaret, skal han overføres til en celle ved FN-domstolen i Haag. Her vil han ifølge eget udsagn forsvare sig selv, når han møder frem på anklagebænken, akkurat som det var tilfældet med Slobodan Milosevic.

Hvervet ved domstolen i Haag er blot den seneste af flere opgaver, som Frederik Harhoff har løst for FN.

Han var i årene 1996-98 retschef ved FN's krigsforbrydertribunal for Rwanda efter folkedrabet i den fattige afrikanske stat. Det var både en professionel udfordring, men også en oplevelse, der satte dybe spor i sjælen.

- Man kan undre sig over, at så megen ondskab kan springe ud af en natur, der er så smuk. På bare to måneder blev 800.000 tutsier i Rwanda dræbt af hutuerne, optændte af had efter årtiers undertrykkelse. Det var et ufatteligt vanvid, siger Frederik Harhoff, der åbent og ærligt indrømmer, at han måtte bruge flere måneder på at komme sig over oplevelserne i Rwanda, da han vendte hjem til de rolige og trygge omgivelser i hjemmet på Frederiksberg.

Som kontrast til de rædsler, overgreb og uretfærdigheder, han møder i sit job som jurist, har Harhoff valgt at slappe af med noget så fredeligt som sejlads, dressurridning og Bob Dylan-musik.

Han er også stærkt engageret i humanitært arbejde. Det er sket som bestyrelsesmedlem i bl.a. Flygtningenævnet, Det Danske Center for Menneskerettigheder og Folkeretsudvalget under Dansk Røde Kors. Desuden er han en flittigt debattør, som rundhåndet deler ud af sin viden og sine holdninger i medierne.

Frederik Harhoff har været meget skarp i sin kritik af behandlingen af terrormistænkte på bl.a. Guantanamo-basen på Cuba, og han gav Danmark en ordentlig én over snuden over behandlingen af de irakiske tolke.

Og da Iraks tidligere diktator Saddam Hussein var blevet hængt, røg Harhoff i blækhuset med dette budskab i Politikens spalter:

"Der findes ingen særlige regler om den død, eksdiktatorer kan få. De skal dø som alle os andre, men fælles for alle mennesker gælder kravet om en værdig død."
Fakta
Professor Frederik Georg Harhoff.

Født den 27. maj 1949.

1969 student Herlufsholm Kostskole.

1977 cand. jur.

1977-83 manuduktør ved Københavns Universitet.

1978-80 advokatfuldmægtig.

1980-83 kandidatstipendiat ved Københavns Universitet.

1993 dr. jur.

1996-98 retschef ved FN's krigsforbrydertribunal for Rwanda.

2001 dommer i Østre Landsret.

2006 docent i folkeret Københavns Universitet.

2006 professor i folkeret og internationale menneskerettigheder ved SDU.

2007 dommer ved FN's Krigsforbrydertribunal for eks-Jugoslavien i Haag.

Alles ret til værdighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce