Aktivisten fra Fyn

Med et fremragende personligt valg slår Johanne Schmidt-Nielsen fast, at hun er Enhedslistens nye partiprinsesse.
Foto: polfoto

Aktivisten fra Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den 23-årige fynbo Johanne Schmidt-Nielsen stormer i Folketinget som stemmesluger.

Hun har demonstreret ved topmøder i Bruxelles, Göteborg, Prag, Rostock og Skotland, og nu stormer hun ind i Folketinget med 8963 personlige stemmer i ryggen.

Den 23-årige fynbo Johanne Schmidt-Nielsen begynder nu på et helt nyt liv.

- Jeg blev i sommer bachelor i socialvidenskab på RUC og burde tage to år mere for at blive kandidat. Det må vente, for nu skylder jeg mine vælgere at gå 110 procent ind i politik, siger det nyvalgte folketingsmedlem til Stiftstidende.

Stolt kunne Johanne Schmidt-Nielsen fortælle, at hun har fået 8963 personlige stemmer og at det rækker til en plads som nummer fem på topti-listen i København. Kun helle Thorning-Schmidt, Peter Skårup, Per Stig Møller og Ida Auken har scoret flere stemmer.

- Det er helt vildt. Som spidskandidat for Enhedslisten i København vidste jeg godt, at mine chancer var gode, men vi har jo ikke ligefrem haft noget flot valg, siger hun.

Det nyvalgte medlem tog i går fra lejligheden på Østerbro til Christiansborg for at rykke ind i sit nye kontor. Hun er ikke ukendt med huset eller det politiske arbejde, for siden i sommer, da hun havde taget sin BA på RUC, har hun været i praktisk på Christiansborg.

Johanne Schmidt-Nielsen har boet i København siden sommeren 2002, da hun flyttede fra Fyn for at blive næstformand i DGS (Danske Gymnasieelevers Sammenslutning).

Hun er født i Odense og opvokset med sin mor i et bofællesskab i Skalbjerg ved Vissenbjerg. Her havde hun sin skolegang, indtil hun som 15-årig kom på Odense Katedralskole og tre år senere var færdig som sproglig student.

Allerede i gymnasietiden var hun faglig aktiv med en glubende appetit på at kæmpe mod social skævhed, nedskæringer på uddannelsesinstitutioner og multinationale selskaber. Hun arbejdede for Operation Dagsværk og var med til at arrangere flere demonstrationer.

Hun pakkede også rygsækken og mødte frem med bannere og slagsange, når Verdensbanken og EU holdt topmøder rundt om i Europa.

- Jeg husker tydeligt, da vi tog til Prag til Verdensbankens topmøde. Det var min første demonstration udenfor Flakhaven i Odense, så det gjorde stort indtryk på mig, siger hun.

Johanne Schmidt-Nielsen skruede op for sit faglige blus, da hun var flyttet til København. Efter et års arbejde for DGS, blev hun ansat i en børnehave på Frederiksberg, og her blev hun hurtigt valgt som fællestillidsrepræsentant.

I 2004 begyndte hun at læse socialvidenskab på RUC, og samtidig var hun aktiv i Enhedslistens bagland. Hun kom i partiets hovedbestyrelse i fjor, og her blev den unge, veltalende fynbo kørt i stilling som det nye håb og afløser for stemmeslugeren Pernille Rosenkrantz-Theil, der har forladt politik.

Hun har været talsperson for aktionsgruppen "Velfærdsmissionen" og som sådan med til at besætte SU-Styrelsen i København og med til at servere 200 kilo pasta med ketchup på trappen til Finansministeriet i protest mod nedskæringer på SU.

Med udskrivelsen af folketingsvalget kom Johanne Schmidt-Nielsen pludselig helt frem i rampelyset. Hun blev håndplukket til at repræsentere Enhedslisten i TV 2's partilederrunde, og måtte her opleve, at ikke alle etablerede toppolitikere kendte det unge politiske talent.

Bendt Bendtsen bad hende således inden kameraerne blev tændt om hente en kop kaffe i den tro, at den unge blonde kvinde var piccoline. Den epísode er der siden blevet leet meget af.

Johanne Schmidt-Nielsen siger med et smil, at de gamle politikere nok skal lære hende at kende fremover. Hun har både politik og stædighed i blodet og fortæller med stolthed, at hendes mormor i Skårup på Sydfyn, Lily Schmidt-Nielsen, i sin tid var Fyns første kvindelige borgmester.

- Jeg laver selv politik, fordi jeg ikke kan lade være. Den siddende regering har lavet rigtig mange love og beslutninger, som skal laves om. Det vil jeg meget gerne være med til, siger hun.

Johanne Schmidt-Nielsen skal nu fordele arbejdsopgaverne med sine tre kolleger, Frank Aaen, Line Barfod og Per Clausen. På sin ønskeseddel har hun uddannelse og ligestilling.

- Det er de emner, jeg brænder for, men ellers er jeg klar til at kæmpe for alle vore mærkesager, siger den nye stærke komet i venstre side af Folketinget

Aktivisten fra Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce