Aalbæk juler

Filmproducenten Peter Aalbæk Jensen og filmskaberen Lars von Trier kunne stoppe med at arbejde i morgen og bare leve af deres penge. De er tordnende velhavende begge to - ikke mindst efter at de sidste år solgte en del af Zentropa-koncernen til Nordisk Film. Ifølge de offentliggjorte regnskaber har hver af de to filmmænd i al fald en formue på 40-50 mio. kr. Alligevel overdrager Peter Aalbæk Jensen nu kommandoen i Zentropa til et trekløver af yngre kræfter. Ifølge ham selv, fordi Zentropa producerer for dyrt, og fordi biografpublikum især i 2009 er blevet væk fra danske forestillinger. Zentropa vil over det næste år nedlægge 40 af sine nuværende 80 stillinger i Danmark. Selv vil Ålen så arbejde i udlandet, hvor arbejdskraften er billigere. Han praler på bedste kapitalist-maner af, at han i Polen kan få en fotograf for 20.000 kroner om måneden. Og som vil arbejde 10 timer om dagen.
Foto: LARSEN CLAUS BJØRN/POLFOTO

Aalbæk juler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

i ødemarken Portræt

Efter et turbulent år gemmer Peter Aalbæk sig i Sverige sammen med familien

Gennem hele året er Zentropa-bossen Peter Aalbæk Jensen et meget socialt menneske, men i julen trækker han sig tilbage og isolerer sig sammen med sin familie.

- Jeg er som altid sammen med min kone og børnene i mit lille svenske dele-sommerhus, der ligger i en gammel grusgrav i en skov i nærheden af Halmstad. Her er der fuldstændig ro - langt væk fra telefon og medier og store familiesammenkomster. Det er så isoleret og stillestående, som det kan blive. Bortset fra juleaften foregår det med en kædesav i hånden, hvor jeg saver og kløver mig igennem årets indestængte aggressioner og laver en masse brænde, fortæller Peter Aalbæk.

Og denne jul er der måske ekstra meget brug for en omgang motorsavs-terapi. For det har været et skidt år. Også for film- og produktionsselskabet Zentropa, som Peter Aalbæk dannede sammen med Lars von Trier i 1992. Efter mange år med masser af succes og fornemme priser, svigtede danskerne fatalt de danske biograffilm i 2009. 40 af 80 Zentropa-stillinger skal derfor nedlægges i Danmark, og Peter Aalbæk valgte for nylig at overdrage chefstolen til et trekløver af yngre kræfter.

Men nedturen for Zentropa har ikke fået lov til at ødelægge julestemningen for Peter Aalbæk. Den atypiske måde at bruge juledagene på, betyder nemlig ikke, at julen er ligegyldig for filmmanden.

- Jeg synes, der er noget fantastisk ved ritualer. Resten af årets ritualer er en våd Sankt Hans aften og måske en påskebryg til påske. Julen er den sidste seriøse, rituelle fest, vi holder. Jeg kan godt lide, at der er en fast procedure for, hvordan alting skal være, siger Peter Aalbæk.

Det værste ved julen er ifølge Peter Aalbæk store familiejulefrokoster, som han derfor også har valgt fra. Det bedste er julesalmerne.

- Sangene trykker dels på mange barndomstangenter, dels på en samhørighedsfølelse. I julen er der et slægtsskab med andre tidsaldre, hvor teksten og melodien i salmerne knytter os sammen, siger Peter Aalbæk, der betegner sig selv som "et religiøst væsen".

- Jeg er sikker på, at Jesus er sendt af Gud, for hvem ville ellers have stillet sig op med et så mærkværdigt budskab. Jeg er sikker på, at han blev sendt for at gøre verden anderledes, for at bringe noget kærlighed, som var anderledes end drift, ind i verden.

Jesus kom jo i en tid, hvor idealerne handlede om at hugge hovedet af hinanden, og pludselig stod der et menneske, som sagde, at man skulle elske sin fjende og dele ud af sine ejendomme til dem, der ikke havde noget. Det er så unikt og tidløst et budskab, så det må være guddommeligt, siger Peter Aalbæk - godt gemt væk i Sverige.

Aalbæk juler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce