Århundredets kirkeminister


Århundredets kirkeminister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FAST I TRO-NEN: Tove Fergo har som ingen anden skabt debat om folkekirkelige forhold - og især sig selv

KIRKEMINISTERIET lå ganske stille hen, fjernt fra folkesind og avisers forsider.

Ind kom en borgerlig sognepræst fra København med sine meningers mod, og lige siden har Danmarks mindste ministerium været blandt de mest omtalte - for første gang i nyere tid.

I bagklogskabens lys har mange undret sig over, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) pegede på den forholdsvis ukendte - men i visse kredse berygtede - Amagerpræst, Tove Fergo da regeringen skulle sammensættes i 2001.

Hun markerede et brud på princippet om, at officerer skal holdes fra Forsvarsministeriet, politifolk fra Justitsministeriet - og præster fra Kirkeministeriet. Tove Fergo er den første præst i Kirkeministeriet siden Venstre-provsten Carl Hermansen i 1953.

Princippets baggrund er, at en person "indefra" vil få problemer med at svæve over vandene. En tankegang, som Tove Fergo slog fast straks efter sin tiltrædelse ved at gå i krig mod biskopperne. Anledningen var en ny salmebog, men konflikten stak dybere end som så. Tove Fergo tilhører den kirkepolitiske højrefløj, som indædt bekæmper forandringer for forandringernes skyld.

HUNSTEMPLEDEkort efter sin tiltrædelse den danske Folkekirke som en "dundrende succes", der ikke kunne gøres op i besøgstallene søndag formiddag. Paradoksalt nok har hun hele tiden afskyet topstyring af Folkekirken, men fremstilles i dag - en lang række dårlige sager senere - som en særdeles brutal, stædig og enevældig minister, der

Derfor forlangte to konservative tidligere på ugen, at Kirkeministeriet ved lejlighed overdrages til regeringens andet parti, som bedre ville være i stand til at "samle" en folkekirke fuld af Tove Fergo-fjender.

Tove Fergos fremtoning er til gengæld normalt mild og rolig, ligesom hun aldrig hæver stemmen.

TOVEFERGOvoksede op på Nørrebro i en ikke specielt religiøs familie, men på en missionsk inspireret ungdomsskole opstod hendes interesse for præstegerningen. Efter præsteseminariet blev Tove Fergo sognepræst i Simon Peters Sogn på Amager, hvor hun prædikede i alle årene, indtil hun indtrådte i landets regering.

Ifølge menighedsrådsformanden optrådte Tove Fergo heller ikke som præst i mildere gevandter. Til Berlingske Tidende har formanden sagt, at Tove Fergo dengang stædigt fastholdt sin holdning, også når uenighederne gjaldt farven på menighedsrådets vægge eller indkøb af nye radiatorer.

Politisk var det især socialområdet, der fik Tove Fergo til at stille op til Borgerrepræsentationen i København, hvor hun sad fra 1990.

Samme område havde i 1988 afstedkommet det sorteste punkt på familien Fergos generalieblad. Sammen med sin mand Peter Fergo havde hun skjult to tvangsfjernede børn af politisk/teologiske årsager, fordi parret mener, at forældreskabet er ukrænkeligt. Resultatet blev en betinget fængselsstraf.

SOMPRÆST talte Tove Fergo - naturligvis - ud fra den samme tolkning af Kristendommen, som hun lægger til grund for sit virke som regeringsmedlem. Ifølge menighedsrådsformanden var hun fra begyndelsen en populær præst, der blandt andet var god til at lytte.

Modsat er hun dog - efter eget udsagn - ikke politiker for at blive populær.
TOVEFERGO
Født 24. september 1946 på Nørrebro.

Teolog fra Københavns Universitet i 1973, derefter sognepræst på Amager.

Samme år gift med sognepræst Peter Fergo.

Medlem af Folketinget siden 1994.

Kirkeminister siden 2001.

Flere gange udnævnt til regeringens mest upopulære minister.

Århundredets kirkeminister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce