90-årig kører stadig motorløb

Svend Nissen med sin grønne BSA med sidevogn, som er det foretrukne køretøj.
Foto: Hans Østergaard

90-årig kører stadig motorløb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Speedway- veteranen Svend Nissen, Strib, skal som alle tidligere år med til Egeskovløbet

Den gamle Opel Rekord fra 1982 gik ikke gennem syn, men lægen har sagt god for en fornyelse af kørekortet, så nu skal Svend Nissen bare have ordnet lidt rust på bilen, så er han køreklar.

- Jeg har jo altid troet, den skulle holde min tid ud, så hvis den får to år mere, må vi se, hvem af os, der holder længst, smiler han.

Lørdag fylder Svend Nissen, Vestergade 25 i Strib 90 år, men det er nu ikke bilen, han er mest kendt for at køre på. Det er mere en af hans tre motorcykler, hvoraf BSA'en med sidevogn efterhånden er den foretrukne.

Svend Nissen har blandt andet været med i flere end 30 veteranløb Skagen-København på én af sine cykler. Nu er den distance blevet for lang for ham, men der er heldigvis kortere løb, som han med glæde stiller op i.

Han er den eneste i hele verden, der har kørt Egeskov-løbet alle 40 gange, og han stiller op igen i år. Svend Nissen er også med stor fornøjelse med, når Danmarks Veteran Motorcykelklub inviterer til madpakketur.

Svend Nissen er født i Tommerup. Som knægt løb han altid rundt ovre hos smeden, så det var næsten en selvfølge, at han blev udlært landsbysmed.

Men det kunne han imidlertid ikke stilles ved. Han ville arbejde på mere tekniske værksteder, så han flyttede til Odense og fik arbejde på Staalskibsværftet, da det lå på havnen.

Siden blev det til mange forskellige smedeværksteder. Den længste periode, Svend Nissen blev på samme arbejdsplads, var 13 år, for det rygtedes i branchen, at han var en dygtig håndværker, så det skete, at en anden virksomhed overbød med lønnen, og så var Svend Nissen villig til at flytte.

Allerede da han rendte rundt hos smeden i Tommerup, fik han interessen for motorcykler. Smeden havde en belgisk Sarolea årgang 1920, der virkede som en magnet på knægten. Han fik oven i købet lov at sidde bagpå, når smeden tog en tur.

Svend Nissen glemte ikke barndommens fascination, og i 1968 fik han lov at købe smedens Sarolea. Den var noget slidt, men blev sat i fineste stand af Nissen selv, som han har gjort sine andre maskiner køreklar.

Svend Nissen fik selv motorcykel, da han blev gammel nok til at køre dem, og han begyndte også at køre speedway.

Han nåede at komme lidt i gang i Fyns Motorsport i Odense i 1939, men så kom krigen, der satte en stopper for videre aktivitet af den slags.

Men efter befrielsen kom der atter gang i løbene. Mange af seniorerne var faldet fra, så der blev hurtigt plads til Svend Nissen i toppen af dansk motorsport.

Han blev dansk mester i 1950 og 1957, blev nr. to som den højeste placering ved den række af nordiske mesterskaber, han deltog i, og han kørte finale ved verdensmesterskaberne to gange.

Han var ikke den, der sparede på gassen, når han kørte løb, og det havde nær kostet ham førligheden under et løb i Tyskland.

Han blev impliceret i et voldsomt styrt, men de tyske læger mente ikke, han havde brækket noget.

Selv om Svend Nissen havde voldsomme smerter, synes han ikke, han havde tid til at holde pause, så han stillede op igen den følgende lørdag på en håndfuld piller.

Smerterne fortsatte, da han var vel hjemme, så han blev henvist til massage og kortbølgebehandling på Odense Sygehus.

Den kvindelige læge, der modtog ham var målløs, da hun så røntgenbillederne af den knækkene nakke.

Hun smed papirerne på bordet med ordene:

- Hedder De Svend Nissen? De skulle have været hjem i en trækasse!

- Jeg havde fået et brud, som det, der mange år senere invaliderede speedway-køreren Erik Gundersen, men jeg var heldig, at ingen nervebaner var beskadiget, fortæller Svend Nissen.

Nakken var groet skævt sammen, og lægerne turde ikke lave om på det, men den eneste gene, Svend Nissen føler i dag, er lidt gigt, når det bliver koldt.

Han stoppede først sin speedway-karriere, da han fyldte 50 år, men kærligheden til de to-hjulede er livslang, selv om der nu er kommet et ekstra hjul på i form af sidevognen.

Også Opel'en skal ud og køre, når han får styr på rusten.

Åbent hus

i Røjle Forsamlingshus søndag den 1. juni fra kl. 13.

90-årig kører stadig motorløb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce