70 år på alle tangenter

Jazzmusikeren og orkesterlederen Niels Jørgen Steen fylder lørdag d. 7. februar 70 år. Steen kom som ung i boghandlerlære, før han fandt ud af, at han hellere ville spille, og det har han nu gjort i et halvt hundrede år. Han har spillet med jazzens største, dirigeret DR Big band, siddet på Count Basies klaverstol i en periode efter dennes død, været kapelmester i Tivoli, fungeret som teatermusiker og -kapelmester og henrykket med sit skarpe vid i flere underholdningsshows på TV, ikke mindst i samarbejde med Tommy Kenter. Steen har langtfra trukket sig tilbage fra scenen. Han leder hver mandag aften sit eget orkester i Københavns Paradise-jazzklub og er optaget af, at rigtig jazz ikke fejes til side af ligegyldig popmusik. (Kim Agersten/POLFOTO/Arkiv)

70 år på alle tangenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En central skikkelse i dansk jazz og forkæmper for bigband-musikken, kapelmester Niels Jørgen Steen, runder de 70 år i fuld vigør

København: Niels Jørgen Steen er først og fremmest jazzmusiker - pianist, arrangør og orkesterleder. Men i bredere kredse er han også kendt som tekstforfatter til revy og teater, bl.a. til Cirkusrevyen, Tivolirevyen og tv-underholdningsprogrammer som »Hov-hov« og »Klikk«. Det halve land lærte hans kontrafej at kende, da han medvirkede i tv-underholdningsprogrammet »Gæt og grimasser«.

Når han lørdag den 7. februar fylder 70 år, er det i fuld vigør med sit Monday Night Big Band, som holder til i Huset i Magstræde i hjertet af København. Her bliver der hver mandag budt på genhør med Ellington, Jerome Kern, Cole Porter og andre fra den store amerikanske tradition - samt på nye og gamle danske værker for big band.

- Niels Jørgen er den sidste af de store, der dyrker og kan den her stil. Virkede han i USA, ville han være verdensberømt, har basunisten Erling Kroner fra Monday Night Big Band sagt om sin orkesterleder.

Som dreng var Niels Jørgen Steen medlem af Københavns Drengekor, og han blev udlært i en boghandel. Som musiker er han selvlært og spillede en årrække på restaurationer og barer i Tyskland, Norge og Sverige, inden han blev huspianist i Jazzhus Montmartre i København fra 1964 til 1966.

Her akkompagnerede han bl.a. Ben Webster.

Fra 1965 til 1974 spillede han i Arnvid Meyers orkester.

Gennem årene dannede Niels Jørgen Steen en række grupper - »Jazz Incorporated«, »Niels Jørgen Steens Beatkapel«, »Jazz Maniacs« og »The A Team«. Og han har i flere perioder været leder af Radiojazzgruppen og Radioens Big Band, som han også har komponeret og været arrangør for. Et bredere publikum har han nået med musikken til julekalendere som »Jullerup Færgeby« og til »Sørøver Sally«.

Blandt flere hædersbevisninger, han har modtaget, er Big Band Prisen og Palæ Bars Jazzpris.

Niels Jørgen Steen har været gift med skuespillerinderne Avi Sagild og Lotte Tarp, og han er far til skuespillerinden Paprika Steen og rocksangeren Nikolaj Steen.

/ritzau/

70 år på alle tangenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce