70 år: Balletmesteren snublede over sine egne ben

Peter Schaufuss fylder 70 år 26. april. Andreas Hagemann Bro/Ritzau Scanpix

70 år: Balletmesteren snublede over sine egne ben

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fredag den 26. april fylder Peter Schaufuss 70 år.

Få har været så stormomsust som Peter Schaufuss. Skudsmålene spænder vidt - fra de fineste, til de mere nedrige om konstant at trække et spor af ballade efter sig.

Først det positive, for begejstringen ville ingen ende tage, da han i 1997 lancerede Peter Schaufuss Balletten i Holstebro. Her lykkedes det hans dansekompagni at tiltrække et stort publikum, med det som mesteren selv kaldte "dansicals".

Hele 19 blev det til, blandt andet skabt over ikoner som Elvis, Beatles og prinsesse Diana. Alle koreograferet af Peter Schaufuss.

Men efter 12 turbulente år var det slut, for Holstebro Kommune syntes, at Peter Schaufuss var for svær at samarbejde med. Dermed røg det kommunale tilskud, og Schaufuss måtte se sig om efter en ny kommunal samarbejdspartner.

Først forsøgte han sig med Odense og Esbjerg og siden med Vejle, uden at det dog blev til et regulært driftstilskud. Det fik efterfølgende staten til at smække pengekassen i. En beslutning, som daværende ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen blev inddraget i.

Men give op, det ville Schaufuss ikke. Han fortsatte med Peter Schaufuss Balletten ApS, der havde adresse i Herning. Så sent som i 2016 var han på besøg i Holstebro med "Nøddeknækkeren". Og selv om det gamle brud ikke var glemt, så var der fra hans side ikke noget nag.

- Alle sagde, at det ikke kunne lade sig gøre at etablere en ballet i provinsen og slet ikke i Vestjylland. Men det kunne det. Det er jeg stadig stolt over, har han udtalt til Folkebladet Lemvig.

Men heller ikke anpartsselskabet kunne stå distancen. Efter en årrække med negative resultater blev det begæret konkurs i 2018, og fra balletmesterens bopæl i Luxembourg lød det, at det ikke var muligt at fortsætte.

Peter Schaufuss er som barn af tidligere balletmester Frank Schaufuss og solodanser Mona Vangsaae født med balletskoene på. Som syvårig blev han optaget på Den Kongelige Balletskole i København.

Siden blev han også et internationalt navn. Blandt andet som danser ved New York City Ballet og National Ballet of Canada i Toronto. Senere som balletchef ved English National Ballet og Deutsche Oper i Berlin.

I 1994 vendte han tilbage til Det Kongelige Teater som balletmester, men samarbejdet med bestyrelsen var svært, og efter bare et år stoppede han.

Balletblodet har han givet videre til sine børn Luke, Tara og Mona. De to førstnævnte medvirkede i deres fars opsætning af August Bournonvilles "Sylfiden" på Coliseum i London i 2015. /ritzau

70 år: Balletmesteren snublede over sine egne ben

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce