60 år: Veteranen ser skævt til sit gamle parti

Sigmar Gabriel, Tysklands tidligere udenrigsminister, fylder den 12. september 60 år. John Macdougall/Ritzau Scanpix

60 år: Veteranen ser skævt til sit gamle parti

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stabilitet og en vej ud af vælgerkrisen.

Tysklands socialdemokrater i partiet SPD har længe ledt med lys og lygte efter en person og en politik, der kan bremse partiets krise og genvinde tidligere tiders vælgertække og magt.

Sådan en person er Sigmar Gabriel måske.

I hvert fald sagde en meningsmåling, der i august blev bragt i det tyske nyhedsmagasin Fokus, at Gabriel er en af de politikere, som flest SPD-medlemmer foretrækker som leder.

Gabriel har været der før. Han er en erfaren mand, som torsdag den 12. september fylder 60, og som har haft en stribe høje poster.

Fra 2013 til 2018 var han vicekansler, da SPD som nu var i koalitionsregering med forbundskansler Angela Merkel og hendes konservative CDU.

Han var tillige udenrigsminister i 2017-2018, og tidligere i karrieren var han blandt andet miljøminister og økonomiminister. Men han har været mere end det.

Gabriel, der kom ind i landspolitik fra posten som ministerpræsident i delstaten Niedersachsen, blev i 2009 leder af SPD. Han havde posten som partiformand frem til 2017, og kun legendariske Willy Brandt har holdt denne post længere.

Siden Gabriels afgang som partiformand har SPD bokset med at finde den rette til posten. I øjeblikket er partiet i gang med en længere valgproces, der i december skal finde frem til en leder, som kan give tiltrængt fremgang for socialdemokraterne.

Gabriel har måske en forklaring på partiets problemer.

- SPD er blevet mere venstreorienteret end Die Linke og mere økologisk end De Grønne. Jeg er sikker på, at flertallet af partiets medlemmer afviser dette, sagde han i august i et interview med avisen Kölner Stadt-Anzeiger.

Men han afviser at blive partileder igen.

Sigmar Gabriel, der er født i Goslar i Harzen, har været medlem af Forbundsdagen i Berlin siden 2005.

Han har tre børn med to forskellige kvinder - den seneste datter blev født i 2017. /ritzau

60 år: Veteranen ser skævt til sit gamle parti

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce