50 år: Krig, kunst og en flyvetur til Kabul

Simone Aaberg Kærns kontroversielle bataljemaleri bliver præsenteret på Kunsthal Charlottenborg. Værket er kontroversielt, da hendes skitse blev afvist af Forsvaret, der ikke syntes, at det fortalte den egentlig ret lykkelige historie om den danske indsats i Libyen. Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

50 år: Krig, kunst og en flyvetur til Kabul

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vammelt, rædderligt og en genistreg.

Det var blandede anmeldelser, Simone Aaberg Kærns portræt af Anders Fogh Rasmussen fik ved afsløringen i 2010.

Hun var venstreorienteret, tidligere bz'er og havde som konceptkunstner aldrig malet før. Men alligevel valgte den tidligere statsminister hende.

Den kontroversielle kunstner, der onsdag den 17. april fylder 50 år, er uddannet på Kunstakademiet i København og på Goldsmiths College i London og er samtidig pilot.

Kærn er den første kvinde, som portrætterer en statsminister til Folketingets portrætsamling, og hun har også vakt opsigt med en stribe andre projekter.

I den prisvindende dokumentarfilm "Smiling in a Warzone" fra 2002 flyver hun fra Lille Skensved til Kabul i Afghanistan i et 40 år gammelt propelfly for at finde en ung kvinde, som inderligt ønsker at blive jagerpilot.

- Det var en meget smuk rejse, hvor forhåndsforventningerne var utroligt negative, fortæller Kærn i P1-serien "Rejsen til det fremmede".

- Jeg havde fået worst-case-scenarios fra militæret: Vi ville blive myrdet, taget som gidsler og blive tortureret. Vi mødte bare nogle mennesker, som var glade for, at der kom nogen flyvende som en poetisk drøm. Mange ville gerne flyve den tur sammen med os.

Tidligere har Kærn fløjet rundt i USA og mødt kvindelige piloter fra Anden Verdenskrig i dokumentarserien "Sisters in the sky".

Og i 2011 designede hun et missionsmærke til de danske styrker i Libyen.

I 2012 skulle hun lave et maleri af den danske indsats i Libyen til Det Nationalhistoriske Museum.

Forsvaret og museet afviste skitserne, men maleriet blev dog til virkelighed med mæcenen Peter Lassen som sponsor.

I 2013 portrætterede Kærn danske ministre, som har medvirket til at sende danske soldater i krig, og gav dem krigsskader for at vise, at krig er en demokratisk beslutning, vi som nation træffer.

Til Kristeligt Dagblad har hun sagt, at hendes krigsdeltagelse er uundgåelig som borger i et demokrati.

- Jeg er som borger med til at sende soldater i krig, og min medskyld bliver ikke mindre af, at jeg lukker øjnene for det. /ritzau

50 år: Krig, kunst og en flyvetur til Kabul

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce