40 år i kabyssen

Mogens Bondesgaard har tre kategorier af piber, og der er forskellig tobak til dem. Her er det en af årgangspiberne, der er stoppet med Rød Orlik.
Foto: Jørgen Outzen

40 år i kabyssen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hovmester Mogens Bondesgaard fra Svendborg slapper af med en af sine 140 piber og en god film, når han er i land

SVENDBORG: Tidligere var besætningen i den danske handelsflåde kendetegnet ved topmaver. Det skyldtes ganske enkelt, at der blev spist for godt - og for fedt - om bord på skibene og drukket for meget.

I dag er situationen en helt anden. Kostvanerne er ændret. Der serveres i vid udstrækning sund mad med masser af grøntsager og frugt, og så er der totalt spiritusforbund til søs - i hvert fald hos Mærsk.

Det kan ses på maverne. De er skrumpet.

Meldingen kommer fra en mand med indsigt.

Mogens Bondesgaard, snart 59 år, har i 40 år stået i kabyssen på et utal af rederiet A. P. Møllers skibe og sørget for forplejningen af besætningen. Og jo, han laver stadig en god gang brun sovs, hvis det er betimeligt, men den kan også godt laves fedtfattig.

- Som i den øvrige del af samfundet, er der sket en voldsom ændring af kostvanerne om bord. De unge vil have sund mad, siger Mogens Bondesgaard, der i morgen kan fejre, at det er 40 år siden, han som kokke-aspirant mønstrede »Charlotte Mærsk« for at starte sin uddannelse.
Mogens Bondesgaard
Mogens Bondesgaard
Foto: Jørgen Outzen

Lange arbejdsdage

Det er ikke kun kostvanerne der er ændret. Det er forholdene på skibene også. I dag er hovmester Mogens Bondesgaard alene mand i kabyssen - kun assisteret af en steward. Han står for tre daglige måltider til de 18-20 mand, der typisk er om bord på de store containerskibe, som han har sejlet med i mange år, så han ryger nemt op på en arbejdsuge på 60-70 timer. Tidligere var det ikke ualmindeligt, at hovmesteren havde et køkken- og restaurationspersonale på 10-12 personer under sig, men det var også dengang, der skulle serveres mad i fire-fem forskellige messer. I dag spiser alle sammen - og de spiser den samme mad.

I dag er besætningen på skibene meget international, og det stiller krav til hovmesteren, og Mogens Bondesgaard lægger en ære i at servere mad, som tilgodeser alle besætningsmedlemmer.

- Hvis der er retter, jeg ikke kender, må jeg jo spørge mig frem, og f.eks. filippinerne er meget interesserede i at komme ud i kabyssen og give mig vejledning, siger sønderjyden, der via et 17 år langt ophold på Langeland er havnet på Skovvej i Svendborg, hvor han - når han er hjemme - bor på førstesalen i nr. 41, som han ejer sammen med søsteren.

Det betyder bl.a., at han kan lufte hendes hund, Patrick, hvilket både han og minipudlen sætter stor pris på.

Det er snart slut

Når jubilæet er overstået med en reception hos rederiet på Esplanaden i København, tager Mogens Bondesgaard af sted igen med et af de store containerskibe, der er bygges på Lindø, men til juni er det slut. Efter 40 år hos A. P. Møller skilles vejene - og vandene.

Rederiet har ønsket sige farvel til mange af de gamle kokke og hovmestre, så lige nu går Mogens Bondesgaard og tygger på, hvad han så skal lave. Måske noget helt andet end mad.

Da han i sin tid startede med at sejle, var det med 12 måneder ude og to måneder hjemme. Det åbnede ikke mange muligheder for at engagere sig ægteskabeligt, så Mogens Bondesgaard er ungkarl.

I dag er arbejdsforholdene helt anderledes. Han sejler to en halv måned og er hjemme i to en halv måned.

Film og piber

- Og når jeg er hjemme, kobler jeg helt af fra de lange arbejdsdage om bord. Jeg gider ikke lave mad til mig selv, men går gerne ud og spiser; også for at få lidt inspiration. Eller også spiser jeg sammen med min søster, siger Mogens Bondesgaard, der også bruger fritiden på at læse bøger og se film. Han har masser af film, og de gode gamle danske af slagsen fylder meget på reolen.

Det gør piberne også. Mogens Bondesgaard har 140 piber, og med en af dem i mundvigen og en film på videoen slapper han godt af.

- Men det bliver nu kun til fire-fem stop om dagen, når jeg er hjemme, og færre, når jeg sejler, siger pibesamleren, der kan fremvise årgangspiber fra Georg Jensen og 3B tilbage fra 1986 og en stor samling af merskumspiber. I mange år havde han den tradition, at han købte sig en ny merskumspibe, hver gang han mønstrede et nyt skib.

Martha og pandekager

Han har også en anden tradition. Han ryger kun Rød Orlik i årgangspiberne, MacBarens Navy Mixture i merskumspiberne og Sweet Dublin i hverdagspigerne. Sådan.

Mogens Bondesgaard har sejlet med stykgodsskibe, tankskibe, produkt- og gastankere og containerskibe. Forholdene i kabysserne er helt anderledes nu end for 40 år siden, men der er visse ting, der ikke forandrer sig. Som f.eks. når han kalder til Martha-aftenen i salonen og serverer pandekager med is for de danske besætningsmedlemmer. Den tradition er der aldrig nogen sømand, der bliver træt af.

40 år i kabyssen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce