- Vi kunstnere er under stærkt pres

Katja Holm - ny formand for godt 2000 scenekunstnere.
Foto: DAGØ JAN/POLFOTO

- Vi kunstnere er under stærkt pres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Biskoppens datter fra Århus, skuespiller Katja Holm, skal kæmpe for bedre forhold for sine 2000 kolleger

Katja Holm er blevet tildelt en rolle, som ligger langt væk fra det rampelys, hvor hun hidtil har slået sine folder.

Den 34-årige skuespiller blev sidste weekend valgt som ny formand for Dansk Skuespillerforbund. Hun afløser Henrik Petersen, som i 12 år har stået i spidsen for forbundets cirka 2000 professionelle skuespillere, operasangere og moderne dansere.

Som formand vil Katja Holm kæmpe for, at skuespillere og andre scenekunstnere ikke skal opfattes som rige kendisser, men som almindelige aktive samfundsborgere.

- Jeg tror, der er mange, der mener, at vi er forkælede mennesker, der tjener en bunke penge samtidig med, at vi er usandsynlig heldige, fordi vi får lov at arbejde med noget, som faktisk er vor hobby, siger hun.

Katja Holm vil gerne ændre dette forvrængede glansbillede.

- Skuespillere, dansere og operasangere er ganske almindelige mennesker, som lever et ganske almindeligt liv. Vi har børn i børnehave og i skole, og vi handler i supermarkedet sammen med andre kunder. Tilmed er lønnen nok mindre, end de fleste udenfor branchen forestiller sig, siger hun.

Den nyvalgte formand véd, hvad hun taler om. Hun har selv været skuespiller i 12 år, og har optrådt på både større og mindre scener samt flere af landets revyscener. Hun var således med på det succeshold i Sønderborg Sommerrevy, som i fjor blev kåret som årets revy.

Hun høstede også bunker af roser for kabaretforestillingen "Osvald lige henne om hjørnet", som hun producerede og spillede på Svalegangen i Århus i 2002.

"I halvfjerds skønne minutter giver Katja Holm sit hjerteblod", skrev Århus Stiftstidende i en anmeldelse.

Forestillingen, hvor hun synger de mest populære af den folkekære Osvald Helmuths mange sange, kom også på turné, og gæstespillede bl.a. på Odense Teaters Værkstedsscene.

Katja Holms kolleger tildelte hende da også en Reumert for årets bedste kabaret.

Katja Holm bor i dag på Frederiksberg med sin to måneder gamle søn Storm Christian.

- Ja, jeg er alenemor, men hvis en fagforening ikke
skulle klare at have en enlig mor, hvem skulle så kunne, spørger hun retorisk i et interview med Århus Stiftstidende.

Katja Holm havde sin barndom og unge år i Århus, hvor hendes far er biskop Kjeld Holm.

Hun har siden hun var fire år villet være skuespiller, og efter gymnasietiden søgte ind på elevskolerne i Odense og Århus. Hun blev optaget begge steder, men valgte at blive på det store teater i sin fødeby, hvor hun var uddannet i 1997.

Det faglige arbejde har altid lagt hende meget på sinde, og hun har været i skuespillerforbundets bestyrelse i ni år, de seneste som næstformand.

Den nyvalgte formand ser en række store opgaver og udfordringer foran sig.

- Vi oplever i øjeblikket, at kunstnerne presses på mange fronter både af meget ufleksible dagpengeregler og manglende kunststøtte. Jeg oplever, at dagpengereglerne tvinger nogle til at forlade scenekunsten for at gå over i et andet job. Det er meget trist, hvis faget drænes af den grund, siger Katja Holm.

- Vi kunstnere er under stærkt pres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce