- At redde en mus i en forrykt verden er en nødvendig start

Formanden for repræsentantskabet i Fyns Amts Avis, Per Ingemann og tidligere kulturudvalgsformand Holger Pedersen i samtale med Naturamas administrationschef Hans Ibsen.
Foto: Katrine Damkjær

- At redde en mus i en forrykt verden er en nødvendig start

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forfatteren Vagn Lundbye hyldede modtageren af Den fynske Naturpris 2008, biolog Helle Vilhelmsen, for sit mod og utrættelige kamp for hasselmusen

SVENDBORG: Modtageren af Den fynske Naturpris 2008, biolog og gymnasielærer Helle Vilhelmsen, blev hyldet af forfatteren Vagn Lundbye, Rudkøbing, ved overrækkelsen i går eftermiddag på Naturama i Svendborg.

Vagn Lundbye gennemgik alle de trusler, som menneskeheden udsætter kloden for med stigende vandstand, klimaændringer, overfiskeri, uhæmmet skovhugst, rovdrift på energikilderne og nævnte, at mere end 16.000 dyre- og plantearter er uddøde på grund af menneskelige aktiviteter.

Naturen vigtigst

- Alt hvad vi kan gøre for at redde jordkloden og livet på den er et nødvendigt og rigtigt skridt, sagde Vagn Lundbye blandt andet.

Han roste Danmarks Naturfredningsforenings forslag om at frede store dele af landbruget for landbrugsdrift. Ikke mindst ved vådområder og langs hovedveje, så der kan skabes korridorer, faunapassager og grønne stisystemer, hvor dyrene kan vandre uskadte gennem Danmark og finde andre naturområder uden at risikere at dø.

- Det er den holdning , som Helle Vilhelmsen i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse har kæmpet for. At naturen er vigtigere end f.eks. et stykke motorvej, og det har hun i en årrække kæmpet for, sagde forfatteren.

Han nævnte, at syvsoveren står øverst på EU?s liste over stærkt truede dyrearter. Den er sart og kræsen og stiller store krav til sit levested.

- Den kommer kun til syne halvdelen af året. Det er måske den væsentligste forklaring på, at ingen politiker syntes, at det var forkert at bygge en motorvej midt igennem hasselsmusens terræn, da det kom på tale. Det er ikke nødvendigt at beskytte et kræ på få gram, citerede Vagn Lundbye.

Men det mente og mener Helle Vilhelmsen. Hun protesterede mod, at Vejdirektoratet ville bygge motorvej gennem hasselmusens område. Planerne blev ikke ændret straks , men efterhånden blev Helle Vilhelmsen hørt mere og mere. Takket være bl.a. EU-beskyttelsen fik hun ændret vejbyggeriet.

- Helle Vilhelmsen fik gennemført, at der blev bygget en faunapassage over motorvejen. Den kostede 18 mio. kr. Og altsammen på grund af, med en politikers ord, »en lille mus, som ingen ser«.

Et smukt indblik

Nu står faunapassagen der ude over motorvejen. En passage for dyrene, ikke bare hasselmusen, men også en masse andre dyr har i stigende grad lært, at de går den vej, så der ikke sker noget grimt, som de behøver at frygte, sagde Vagn Lundbye.

Han fortalte, at han forleden morgen så en råbuk krydse passagen, og den så ikke særlig skræmt ud.

- Alle vi andre, som fra forsædet ser faunapassagen, kan udover at have fået et smukt indblik til Svendborg, glæde os over, at hasselmusen har fået sin redningsplanke, ligesom vi kan håbe på, at Helle Vilhelmsens omtanke og initiativ kan brede sig og vække forståelse for, at enhver redningsaktion, som redder et dyr, kan brede sig og give samtiden håbet om en bedre fremtid for den natur, vi alle er skabt af, sagde Vagn Lundbye og sluttede:

- At redde en mus fra udryddelse i en forrykt verden, er en begyndelse. En nødvendig begyndelse. Forinden havde museumschef Jacob Salvig budt velkommen til de mange deltagere i arrangementet, der for første gang blev holdt i Naturama.

Ansvarshavende chefredaktør Jørgen Krebs, Fyns Amts Avis, sagde, at Naturama er en naturlig ramme om prisuddelingen. Han bebudede i øvrigt, at der er bestræbelser i gang med at gå nye veje med naturprisen, som uddeles for at øge interessen for vor natur, hvis mangfoldighed er et særkende på Sydfyn.

Formanden for priskomiteen, Jørgen Eggers, oplyste, at Fyns Amts Avis?s læsere har indstillet 11 til prisen, og at komiteen som sædvanligt har nomineret fem:

- Det ville have været rart, hvis vi havde fem priser, men vi har altså kun en, sagde han.

Det blev understreget, at det ene og alene er komiteen, der vælger modtageren af naturprisen. Der følger en statuette af en bomlærke og 5000 kroner med prisen.

Hasselmusens talerør

Modtageren, Helle Vilhelmsen, takkede rørt for prisen, som hun kaldte en glædelig ære at modtage.

- Jeg er kommet i fornemt selskab med de øvrige modtagere og de nominerede, sagde Helle Vilhelmsen.

Hun mente, at prisen har en stor signalværdi og håber, at Sydfyn nu har taget den lille charmerende fyr med de udtryksfulde øjne til sig.

- Den har været og er en stor del af mit liv. Den har givet mig venskaber - og også enkelte uvenner. De har i uvidenhed opildnet af forkert medieomtale skældt mig ud, sagde Helle Vilhelmsen.

Hun føler sig som hasselmusens talerør og udtrykte taknemlighed over, at hun har lært dens levesteder at kende og den har skabt hende kontakter til skovfolk, planlæggere og andre.

- Vi er så heldige at bo i syvsoverland - og Sydfyn er syvsoverland, og sådan skal det blive med at være, slog prismodtageren fast.

- At redde en mus i en forrykt verden er en nødvendig start

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce