Når fodboldens superstjerner Neymar og Messi til sommer spiller VM i Rusland, sker det på et specielt græstæppe - hybridgræs - dyrket af Bent Lambertsen, Nordisk Kunstgræs Import i det nordlige Odense.

Tyve store lastbiler triller lørdag nat og de kommende fire dage afsted fra Lumby i det nordlige Odense med kurs mod russiske Skt. Petersborg, som til juni og juli lægger arena til VM i fodbold. Om bord har bilerne sammenlagt 7500 kvadratmeter rullegræs, specialdyrket og nænsomt plejet i de store drivhuse, som huser NKI, Nordisk Kunstgræs Import.

Den dyrbare last bliver transporteret nedkølet og skal helst være fremme og rullet ud på det russiske fodboldstadion Zenit Arena i løbet af 48 timer.

Hybridgræs til 300 kr. pr kvm

Hybridgræs koster cirka 300 kroner per kvm

En kvm rullegræs til haven koster ca. 40 kr. pr. kvm

Hybridgræs er en blanding af naturligt græs og kunstgræs

Ca. 15 procent af græsset er kunstgræs, resten er naturligt græs

Blandingen betyder, at græstæppet bliver tre gange stærkere end almindeligt græs

NKI har lagt én hybridgræsbane i Danmark, nemlig på Brøndby Stadion

VM-plænen er den første plæne, som er dyrket i det fynske drivhus, høstet og dernæst anlagt et nyt sted

- Vi har udsat græsset for alle mulige stressfaktorer, hvis nu noget går galt. Vi har lagt det i en trailer og simuleret, at det var 90 timer undervejs, og derfor ved vi, at det kan klare op til 90 timer. Men 48 timer er det optimale, for lige så snart vi ruller græsset sammen, begynder det at blive varmt, og så får alle mulige svampe pludselig sjove ideer, siger direktør Bent Lambertsen, hvis VM-tæppe kommer til at ligge for fødderne af superstjerner som Argentinas Messi og Brasiliens Neymar.

Vi såede banen i maj måned, og jeg troede egentlig, den ville blive solgt til en dansk divisionsklub. Jeg havde ikke forestillet mig, at den skulle til VM i Rusland, men det er da noget af et udstillingsvindue. Det er det så også, hvis noget går galt, men det regner vi nu ikke med.

Bent Lambertsen, direktør NKI

Irsk græsguru

Det er Bent Lambertsen, der ejer af NKI, som i 15 år har lavet et hav af kunstgræsbaner over det ganske, danske land.

Markedet for kunstgræs er ved at være mættet, og Bent Lambertsen søger bogstaveligt talt nye græsgange for at fremtidssikre og udvikle sit firma. Den græsgang hedder blandt andet hybridgræs, som er en blanding af kunstgræs og naturgræs og tre gange så slidstærkt som almindeligt græs. At det første udstillingsvindue skulle blive VM i fodbold, havde Lambertsen dog ikke den fjerneste idé om, da banen blev anlagt.

- Vi startede med forsøg for to år siden efter at have været på besøg hos AC Milan og se deres anlæg i Italien. Det var dæleme flot. Vi lavede vores første forsøg udenfor, men det gik ikke godt, og derfor rykkede vi indendørs. Vi såede banen i maj måned, og jeg troede egentlig, den ville blive solgt til en dansk divisionsklub. Jeg havde ikke forestillet mig, at den skulle til VM i Rusland, men det er da noget af et udstillingsvindue. Det er det så også, hvis noget går galt, men det regner vi nu ikke med, siger Bent Lambertsen.

VM-ordren kom i hus, fordi NKI samarbejder med det italienske firma Mixto, der har udviklet det system, som hybridgræsset dyrkes i, og som NKI har eneforhandling af i Nordeuropa. Da der manglede et VM-tæppe til Zenit Arena, faldt Mixtos og russernes blik på Lumby-firmaet, og det indebar øjeblikkeligt at komme under en særlig VM-kvalitetskontrol.

Græssets rejse

Internationalt gennembrud

Den blev udført af den irske græsekspert Richard Hayden, der lever af at servicere topgolfbaner og fodboldbaner. Han er hyret af de russiske VM-arrangører til at sikre kvaliteten af VM-banen, og det er ham, der har sagt god for det fynske græs, inden det lander i Rusland.

- Han kom her første gang i september, og han lå på knæ og kiggede meget nøje på græsset og undersøgte det i lang tid. Bagefter fik vi tilsendt en rapport med en lang række punkter om, hvad vi skulle gøre. Vi skulle efterså, sætte varme på, få luftfugtigheden ned, tilsætte bestemt gødning og en række andre ting. Det gik vi selvfølgelig i gang med, siger Bent Lambertsen.

Ireren dukkede op igen lige inden jul for at tjekke, om græsset havde groet som ønsket, og selv da kunne ordren til 2,5 millioner kroner have været smuttet, hvis Hayden havde vendt tommelfingeren nedad. Det gjorde han ikke, og derfor suser Neymar og Messi om få måneder rundt på et fynsk VM-tæppe, som kan få sit gennembrud i Rusland.

- VM kan blive dér, hvor vi slår igennem - det håber vi. Vores drøm er, at vi kan lave tre hybridbaner om året i vores gartneri, og hvem ved - måske er hele gartneriet hybridgræs om ti år. Det vil tiden vise, siger Bent Lambertsen, der har investeret en million kroner i projekt hybridgræs, men i øvrigt ikke interesserer sig synderligt for fodbold.

- Jeg er nok den i Danmark, der har set flest fodboldbaner uden fodbold, og jeg skal såmænd ikke se ret meget VM. Men jeg skal da lige se vores bane....

Den første VM-kamp på Zenit Arena står mellem Marokko og Iran den 15. juni, mens Neymar og Messi kommer i aktion på samme stadion den 22. og 26. juni.

  • Kim Skovsby

    Af:

    Jeg er journalist på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende. Her har jeg været ansat siden 2006, og jeg har dækket mange forskellige stofområder (bolig, mad, samfundsforhold), ligesom jeg i en årrække var lokalredaktør på redaktionen i Kerteminde. Jeg har været på erhvervsredaktionen siden 2014 og skriver blandt andet om privatøkonomi, social dumping og virksomheder. Jeg bor i Kerteminde og bruger bl.a fritiden på at ro havkajak.