Der var momenter af kaos og et aflyst fyrværkeri, men det blev dog en mindeværdig festdag for H.C. Andersen.

Kronprins Frederik stod der sidst i 2004. Det var i andre temperaturer, thi det var i juli, og han var ganske nygift og havde Mary ved sin side. Godt 13 år senere var han der igen på rådhusets lille, men dog ophøjede, balkon på en vindblæst decembereftermiddagdag og uden hustru.

Klokken var 16.45, og højheden sagde ikke meget andet end at ønske tillykke til Odense med endnu en eventyrlig begivenhed. Senere blev han nærmest opslugt af folkemængden, da han skulle bevæge sig ned i Eventyrhaven for at tænde Bruce Munros lysinstallation, "Field of Light", som langsomt indhyldede H.C. Andersens park i magi, efterhånden som der kom sart blus på de 8080 lysstilke, som installationen består af.

Her var der en sjælden mulighed for at komme helt tæt på kronprinsen, som en overgang så ud til at drukne i folkehavet. Der var momenter af kaos, men politi og sikkerhedsfolk havde dog styr på det. Og kronprinsen fik tændt for kustværket, og nåede også en passiar med lyskunstneren Bruce Munro samt en rundgang i Eventyrhaven, inden den stod på reception på rådhuset. Uden det jævne folks deltagelse.

Hurtigt væk

Receptionen begyndte kl. 18 og allerede kl. 18.28 kørte Krone 68 med eskorte ned ad Klosterbakken. Kronprinsen skulle hurtigt væk, thi dagen efter stod den på en rejse til det Australien, som Frederik har så kært. Og som pudsigt nok er udspringet og inspirationen til det kunstværk, "Field of Light", som han kort forinden havde tændt.

Inden receptionen og inden tændingen af "Field of Light", havde kronprins Frederik allerede kl. lige lidt over 16 vist sig for offentligheden. Han stod på en scene, der var bygget op ad rådhusets facade.

Han vinkede kækt til folket på Flakhaven, der vinkede kækt igen, inden borgmester Peter Rahbæk Juel og rådmand Jane Jegind holdt taler for at markere, at nu var festen i gang. Festen for at det denne fredag var 150 år siden, at Odense gjorde byens mest berømte søn. H.C. Andersen til æresborger.

Efter talerne blev Frederik sammen med borgmester og rådmand gelejdet over på et særligt stillads-repos for at se det show, der skulle gå i gang. Hverken den kongelige højhed eller de to politikere så ud til at være klædt overdrevent varmt på til lejligheden, men de tog det med anstand. Frederik, der var placeret i midten, fik også småsludret en del til både rød og blå side.

Showet

Alt imens udspillede der sig et seværdigt show på stillads-scenen ved rådhusets facade. Domkirkens klokker og dens på dagen lysende spir spillede med, mens en blanding af ballet med en hel del indslag fra hiphoppens moves, musik, stomp, korsang og lyseffekter på rådhusets facade over scenen vævede sig omkring eventyret "Toppen og Bolden" med afstikkere til blandt andet H.C. Andersens disputter med en anden af landets store sønner, filosoffen Søren Kierkegaard.

Præcis som i 1867 er 6. december en af de dage i året, hvor det bliver allertidligst mørkt, og lyset var derfor dengang som nu et gennemgående tema. Ikke mindst inspireret af spådommen, Andersen som dreng fik, at en dag ville byen blive oplyst til hans ære. Dengang i 1867 var det af fakler, 150 år senere var det lys i en mere moderne fortolkning.

Og mens de indbudte gik til buffet og minglede i en oplyst festsal på rådhuset gik folket rundt i den vindblæste Eventyrhaven for at finde det allerbedste sted at fotografere "Field of Light" fra. Der skulle være gode chancer for at finde de fineste steder, for installationen bliver i Eventyrhaven godt 10 uger mere - frem til 18. februar.

Til gengæld var der et væsentligt moment af lysfesten for H.C. Andersen, der gik tabt: Der skulle have været fyrværkeri hen over det på dagen ekstraordinært åbne julemarked, der bærer digterens navn. Men det blev aflyst, fordi det var for risikabelt at lege med pyroteknik i den stærke vind.

  • Eriksen_Jesper_Mads_(2015)_005

    Af:

    Årgang 1963. Ansat på Fyens Stiftstidende siden 1989. Arbejder primært på Odense-redaktionen, men også med kultur og sport. All-round-reportage-journalist og klummeskriver.

Mere om emnet

Se alle