Ingen kitesurfere med lokalkendskab kunne finde på at surfe ved Bogense i den her vindretning, siger underviser i kitesurfing fra Oure Højskole.

Bogense: Den 29-årige tysker, som onsdag eftermiddag er kommet alvorligt til skade under kitesurfing ved Bogense, har løbet en alvorlig risiko ved at surfe i den kraftige vind, som endda er kommet fra en vindretning, som ingen surfere med lokalkendskab kunne finde på at surfe i.

Sådan siger Lasse Sommer Sønnichsen, der er underviser på Oure Højskoles kitesurfing-linje. Han har ofte elever med til stranden ved Bogense.

Når vinden er i sydvest som i dag, kommer den nemlig inde fra land, og det kan skabe ekstremt farlige situationer, siger han.

- Dem, der kender lidt til området ved Bogense, vil ikke surfe i den her vind, så allerede der synes jeg, at det lyder galt. Normalt skal man altid surfe i pålandsvind, fordi man så driver i land, hvis der sker noget, fortæller han.

En anden grund til, at man ikke skal surfe i fralandsvind, som tyskeren har gjort, er, at man kan miste kontrol med sin kite.

- Vinden kan blive meget stødende, hvis den kommer ind over land, før man får den i sin kite. Man kan også opleve, at vinden simpelthen forsvinder, og så kan det gå galt, siger han.

Farligt at lave hop

Fyns Politi ved endnu ikke, præcist hvordan ulykken skete, men indsatsleder Bjarne Puggaard spekulerer i, at de fire tyskere måske har hoppet over de stensætninger i vandet, som sørger for, at stranden ikke bliver ødelagt af bølgerne.

- Det er faresignaler, at det blæser meget og endda i den forkerte vindretning, og hvis de har lavet stunts, kan det virkelig gå galt. En erfaren kitesurfer kan godt lave stunts, hvis han har styr på sine ting, og vinden er stabil. Så kan man godt hoppe over sandrevler eller sivøer, men jeg ville aldrig hoppe over hårde genstande som stensætninger, siger Lasse Sommer Sønnichsen og fortsætter.

- Det kan virkelig gå galt. Med en vind som i dag kan man godt komme 10 meter op i luften. Det kan også være, at han er kommet ud af kontrol, og kiten er loopet for ham, så han ligesom er blevet slæbt ind i stensætningen. Ulykker sker oftest inde på land, når man sætter kiten op. Det er sjældent, at der sker skader ude på vandet, men det er svært at sige, påpeger han.

Ingen andre i vandet

På hjemmesiden kitefyn.dk plejer de lokale kitesurfere at advare hinanden om, hvor de har tænkt sig at surfe, og ifølge Lasse Sommer Sønnichsen var der ingen andre lokale surfere, som havde planer om at tage til Bogense i dag - netop på grund af vindretningen.

De fire tyske mænd har en båd liggende i marinaen, og det kan måske være årsagen til, at de alligevel har taget chancen, mener han.

- Normalt ved man godt, at det er farligt i den vindretning, men de har måske alligevel taget chancen, fordi de ikke bare kan køre et andet sted hen. Men de burde vide, at man ikke surfer i fralandsvind, og hvis de så også er begyndt at springe over ting, er det rigtig dumt, siger han.

Ifølge underviseren fra Oure Højskole er der mange tyskere, som tager til Fyn, fordi området er kendt for sine gode forhold til kitesurfing.

- Vi har nogle gode fladvandsspot, som er kendt langt ned i Tyskland. Det er steder, som er gode til at hoppe og lave tricks, fortæller han.

I marts i år døde en 26-årig mand efter en lignende kitesurfing-ulykke ved Sandager Næs.

  • Harkjær_Magnus_ørum_(2015)_022

    Af:

    Lokalredaktør og journalist på Fyens Stiftstidendes Nordfyn-redaktion, hvor jeg har arbejdet siden 2013. Uddannet journalist fra Syddansk Universitet samme år. Under min praktiktid arbejdede jeg også på den nordfynske lokalredaktion samt avisens samfundsredaktion og i Europa-Parlamentet i Bruxelles. I 2016 var jeg projektleder for Det Fynske Folkemøde i Odense.

Mere om emnet

Se alle